Na slovenskih cestah številni zastoji, na hrvaških je še slabše

Slovenija 27. Jul 202407:44 > 13:23 3 komentarji
gneča na primorski avtocesti
Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO

Sobota je tu, napovedi o kolonah na naših cestah pa se uresničujejo. Proti Primorski so zastoji na več odsekih avtoceste, zamuda med Razdrtim in Ljubljano je približno 45 minut. Pred predorom Karavanke nastajajo zastoji v obe smeri. Zastoji so tudi pred prehodom Šentilj proti Avstriji. Nič bolje ni na hrvaških cestah, kjer se vijejo kilometrske kolone proti morju.

Kot so napovedovali na Prometno-informacijskem centru in Darsu, je na cestah danes nujna velika mera potrpežljivosti. Vstopili smo namreč v prometno najbolj obremenjen konec tedna.

Proti Primorski zastoji nastajajo od Ljubljane proti Brezovici in pred počivališčem Ravbarkomanda. Med Razdrtim in Ljubljano vozila stojijo na posameznih odsekih, zamuda pa je že blizu ene ure. Pot med Koprom in Ljubljano vzame približno 1 uro in 45 minut.

Pred predorom Karavanke nastajajo zastoji v obe smeri. Iz Slovenije proti Avstriji je zastoj dolg šest kilometrov, v obratni smeri pa pet kilometrov. Na PiC za pot proti Jesenicam in Kranjski Gori priporočajo izvoz Jesenice vzhod. Pot med Ljubljano in Karavankami trenutno vzame slabi dve uri.

Zastoji nastajajo tudi pred mejnim prehodom Šentilj proti Avstriji. Zamuda je 30 minut.

Obremenjene so tudi lokalne ceste Sečovlje-Izola, Dragonja-Šmarje-Koper, Postojna-Pivka in Lesce-Bled.

Na Hrvaškem nič bolje

Tudi na Hrvaškem danes vlada pravi prometni kaos že od zgodnjega jutra.

Velike kolone so predvsem posledica prometnih nesreč. Med priključkoma Zadar vzhod in Zadar center je kolona v smeri Zagreba dolga 9 kilometrov. V isti smeri med priključkoma Ogulin in Bosiljevo je kolona dolga 7 kilometrov.

Zastoji so tudi med cestninsko postajo Lučko in razcepom Bosiljevo II v smeri proti morju. Na mejnem prehodu Bajakovo v smeri Srbije pa je kolona dolga že 15 kilometrov.

Mejni prehod Bajakovo
Mejni prehod Bajakovo. (Foto: HAK)

Zaradi povečanega prometa občasno zapirajo predor Sveti Rok proti morju.

Kolona na zagrebški obvoznici proti cestninski postaji Lučko se je od jutra zmanjšala. Hrvaški avtoklub (HAK) poroča o tem, da je na istrskem ipsilonu zaradi povečanega prometa v Sloveniji okoli trikilometrska kolona. Podobno je tudi na mostu do Krka, kjer so kolone v obe smeri dolge približno štiri kilometre.

Med predorom Učka in razcepom Matulji v smeri Reke promet poteka zgoščeno z občasnimi zastoji.

Na počivališčih delijo vodo

Agencija za varnost prometa bo danes voznikom na glavnih bencinskih servisih na avtocestnih krakih med 11. in 18. uro delila letake o varni vožnji v slovenskem, italijanskem, madžarskem, nemškem, hrvaškem in angleškem jeziku. Glede na vroče dni, ki se obetajo, pa bodo študenti delili tudi vodo, so sporočili iz AVP.

V izobraževalnih letakih bodo slovenske in tuje voznike opozarjali na obvezno uporabo varnostnega pasu in vzpostavitev reševalnega pasu ob zastojih ter pozivali k vožnji brez uporabe mobilnega telefona in brez alkohola. Z akcijo si prav tako želijo voznike v vročih dneh spomniti, da morajo med daljšo vožnjo poskrbeti za redne postanke in za ustrezno hidracijo.

Dars medtem voznike opozarja, da je ustavljanje na odstavnem pasu avtoceste lahko smrtno nevarno in da je dovoljeno le v nujnih primerih. Veliko hudih nesreč se zgodi ravno na tem delu avtoceste, so sporočili.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje