Pozivi Golobu, naj ustavi ladjo, ki naj bi prevažala orožje za Izrael

Slovenija 01. Okt 202413:20 1 komentar
Luka Koper
Luka Koper (Foto: BOBO)

Proti Luki Koper naj bi znova plula tovorna ladja, na kateri naj bi bilo orožje za Izrael. Plovilo MV Kathrin se trenutno v južnem delu Jadranskega morja. Amnesty International Slovenijo poziva, naj ladjo ustavi. Če bo ladja MV Kathrin najavila prihod, ji tega ne bodo prepovedali, so naknadno sporočili z uprave za pomorstvo.

Organizacija Amnesty International (AI) opozarja, da proti Luki Koper pluje ladja MV Kathrin, na kateri naj bi bilo razstrelivo za Izrael. Tovor bi lahko prispeval k izvajanju vojnih zločinov, so povedali danes na novinarski konferenci.

Kot je spomnila direktorica AI Slovenija Nataša Posel, je slovenski premier Robert Golob v petek svoj govor v Generalni skupščini ZN končal s pozivom h končanju vojne v Gazi. V imenu organizacije za zaščito človekovih pravic ga je pozvala, naj ustavi ladjo, ki domnevno prevaža orožje za Izrael.

Kot pojasnjujejo v AI, je ladja Kathrin tovor vkrcala 21. julija v vietnamskem pristanišču Hai Phong, izjave iz kabineta slovenskega premierja in portugalskega zunanjega ministra nakazujejo, da je namenjena v Črno goro ter v Koper, kjer bo izkrcala tovor. Kako naj bi eksploziv nato prišel v Izrael, ni znano, so dejali.

Uprava za pomorstvo: vplutja ne bomo prepovedali

Po podatkih s spletnih strani, ki objavljajo zemljevide z avtomatskimi informacijami o položaju ladij AIS, je ladja Kathrin trenutno v južnem delu Jadranskega morja.

Če bo ladja MV Kathrin najavila prihod, ji tega ne bodo prepovedali, so danes za STA sporočili z uprave za pomorstvo. Ob tem so pojasnili, da je za tovor, ki po prepričanju aktivističnih organizacij vključuje razstrelivo za Izrael, pristojna carinska služba, v primeru vojaškega tovora pa obrambno ministrstvo.

Namibija ladji ni dovolila postanka

Ladja je imela 24. avgusta v načrtu postanek v Namibiji, vendar so ji tamkajšnje oblasti preklicale dovoljenje za pristanek.

Posebna poročevalka ZN za zasedena palestinska ozemlja Francesca Albanese je 31. avgusta na omrežju X zapisala, da naj bi bilo razstrelivo v osmih zabojnikih na krovu ladje ključni sestavni del letalskih bomb in izstrelkov, ki jih Izrael uporablja proti Palestincem. Države je pozvala, naj ladji preprečijo zasidranje.

V AI ob tem poudarjajo, da tudi sicer mednarodno humanitarno pravo vsem državam prepoveduje transfer orožja stranem v oboroženem konfliktu, kjer obstaja jasno tveganje, da bi to prispevalo k zagrešitvi vojnih zločinov ali drugih hudih kršitev.

Po besedah direktorice je AI dokumentirala obširne dokaze o vojnih zločinih, storjenih s strani vseh, vključenih v konflikt v Izraelu in na zasedenem palestinskem ozemlju. Zato organizacija poziva k takojšnjemu embargu na orožje za Izrael in palestinske oborožene skupine v Gazi.

“Naredite, kar je prav”

V AI opozarjajo še, da so Črna gora, Slovenija in Portugalska kot pogodbenice pogodbe o nadzoru trgovine z orožjem zavezane k vzpostavitvi najvišjih možnih skupnih mednarodnih standardov za reguliranje mednarodne trgovine s konvencionalnim orožjem, da bi se tako zmanjšalo trpljenje ljudi.

Po besedah Taje Premk ima slovenska vlada še vedno možnost, da sledi vzoru namibijskih oblasti, ki so ladji preprečile vplutje. “Ne želimo biti del te krvave morije. Ne želimo, da so tudi slovenske roke krvave. Naredite, kar je prav, in ustavite vlado z orožjem,” je pozvala ob zaključku novinarske konference v Kopru.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje