Prve težave za predsednico uprave RTV Slovenija Natalijo Gorščak?

Slovenija 02. Okt 202418:03 0 komentarjev
Natalija Gorščak
Natalija Gorščak (Foto: Žiga Živulovič Jr./BOBO)

Potem ko so člani sveta RTV Slovenija v začetku tedna za novo članico uprave soglasno potrdili Nevenko Črnko, se po informacijah N1 zapleta pri drugem kandidatu, ki ga je v svoji najožji ekipi želela imeti predsednica uprave RTVS Natalija Gorščak. Ta je namreč pred svojo izvolitvijo na čelo uprave RTVS napovedala, da bo za člana uprave predlagala tudi Aljošo Pečana Grudna. A kot smo izvedeli, naj bi Gorščak slednjemu že dala vedeti, da ne bo sedel v upravi javnega zavoda. Gorščak tega za N1 ni ne potrdila ne zanikala, neuradno naj bi si premislila zaradi očitkov o domnevni politični kompromitiranosti Pečana Grudna.

Predsednica uprave RTV Slovenija Natalija Gorščak je že pred svojim imenovanjem na čelo javnega zavoda napovedala, da bo za nova člana uprave RTVS predlagala strokovnjakinjo za finance Nevenko Črnko in Aljošo Pečana Grudna, ki je po njenih besedah specializiran za kadrovska vprašanja in zakonodajo v zvezi s preoblikovanji podjetij.

Potem ko so člani sveta RTVS v ponedeljek prikimali njenemu prvemu predlogu in za novo članico uprave soglasno potrdili Črnko, pa se po naših informacijah zapleta pri drugem kandidatu, ki ga je v svoji najožji ekipi želela imeti Gorščak. Kot smo izvedeli neuradno, naj bi namreč predsednica uprave Pečanu Grudnu že dala vedeti, da ne bo sedel v upravi RTVS in da bo na ta položaj predlagala drugega kandidata.

Gorščak tega ni ne potrdila ne zanikala: “Uprava RTV Slovenija v trenutni sestavi deluje učinkovito in zagotavlja nemoteno delovanje RTV Slovenija. O imenovanju stalnega člana uprave RTV Slovenija pa bo javnost pravočasno obveščena,” je dejala za N1.

Gorščak naj bi si premislila, razlog naj bi bili očitki na račun Pečana Grudna

Zakaj si je Gorščak pri svojem drugem kandidatu za člana uprave premislila, ni znano. Kot je mogoče slišati, pa naj bi bili razlog za to očitki, ki so se na račun Pečana Grudna v zadnjem času pojavili v medijih in na družbenih omrežjih.

Da vsi na Kolodvorski niso najbolj zadovoljni s Pečanom Grudnom, je bilo mogoče razbrati že iz nedavnega zapisa novinarke Televizije Slovenija Eugenije Carl na Facebooku. Carl je v njem med drugim poudarila, da naj bi bil Pečan Gruden “kar nekaj časa brez resne službe” in da se je v preteklosti med drugim neuspešno potegoval tudi za položaj direktorja agencije za varstvo konkurence (AVK) in vodenje drugih pomembnih organizacij.

Ob tem je dodala, da Pečana Grudna, ki bi se moral kot član uprave po besedah Gorščak ukvarjati s kadrovskimi vprašanji, vabijo, naj se oglasi v koprskem uredništvu TV Slovenija in jim pomaga rešiti težave z zaposlovanjem mladih kadrov. “V Kopru se res veselimo kadrovske obogatitve in na tem mestu pozdravljamo znano izolsko SD družino,” je zapisala Carl.

Pečan Gruden je namreč nečak bivše izolske županje iz vrst SD Brede Pečan, v času ministrovanja Pavla Gantarja pa je bil generalni sekretar na ministrstvu za informacijsko družbo. Nato je bil med drugim zaposlen na Mobitelu, T-2, Dinersu in NLB, nekaj časa pa je bil v državnem zboru strokovni sodelavec poslanske skupine SNS.

Pečan Gruden je bil pred leti strokovni sodelavec SNS

Da je Pečan Gruden delal v njihovi poslanski skupini in da so z njim sodelovali zelo korektno, je za N1 potrdil predsednik SNS Zmago Jelinčič Plemeniti. To pa bi lahko predstavljalo težavo za večino svetnikov, ki so v preteklosti že zavrnili nekatere kadrovske predloge prejšnjega predsednika uprave RTVS Zvezdana Martiča, kar je na koncu privedlo do njegovega odstopa.

Martić je namreč po odstopu člana uprave Simona Karduma na izpraznjeno mesto v upravi naprej predlagal Tino Gruden Marucelj, a so svetniki njegov predlog odločno zavrnili. V drugem poskusu je za članico uprave predlagal Alenko Vodončnik, ki pa je pred sejo, na kateri bi morali odločati o njenem imenovanju, umaknila prijavo. Svetnike naj bi pri drugi kandidatki zmotilo to, da je bila na predlog SNS v času prejšnje vlade Janeza Janše imenovana v nadzorni svet RTVS.

Zvezdan Martič
Zvezdan Martič. (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Po Martičevem odstopu se je z mesta člana uprave poslovil še Andrej Trček, vodenje uprave RTVS pa je kot vršilka dolžnosti prevzela Gorščak. Svetniki so ji poln mandat zaupali v začetku prejšnjega meseca, veliko podporo pa je dobila tudi zato, ker je kot edina od treh kandidatov za stolček na čelu RTVS razkrila, s katerima kandidatoma bo zapolnila dve prazni mesti v štiričlanski upravi, v kateri je od začetka ostal samo delavski direktor Franci Pavšer.

A kot je mogoče slišati na Kolodvorski, se je zdaj izkazalo, da Gorščak očitno nima svoje ekipe, ki jo je javno predstavila in na podlagi katere je dobila široko podporo svetnikov. Na vprašanje N1, koga bo predlagala za novega člana uprave in ali bi to lahko postal Luka Rupnik, ki je od konca julija začasni član uprave, Gorščak ni odgovorila. Predsednik sveta RTVS Goran Forbici dogajanja v zvezi s popolnitvijo uprave ni želel komentirati.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!