Prvi odziv Anžeta Logarja po izstopu iz SDS: Grem svojo pot. Ker tako čutim

Slovenija 10. Okt 202409:26 14 komentarjev
Anže Logar
Foto: Denis Sadiković/N1

Anže Logar, zdaj že nekdanji član stranke SDS, je na družbenem omrežju Facebook objavil prvi odziv po izstopu iz stranke. V njem je delil občutke po odhodu iz stranke, katere član je bil 25 let, in kaj ga je pripeljalo do te odločitve. Kot je zapisal, je po porazu na predsedniških volitvah leta 2022 spoznal, da je "ponavljanje vedno istega obsojeno na neuspeh". Poudaril je, da Slovenija potrebuje tretji politični steber, pod katerega spada široko polje tistih, ki so pripravljeni sodelovati.

Potem ko smo včeraj na N1 razkrili, da dolgoletni poslanec in nekdanji zunanji minister Anže Logar po 25 letih članstva izstopa iz stranke SDS, je Logar na Facebooku objavil svoj prvi odziv po odhodu iz stranke.

“V trenutku odločitve je najboljša stvar, ki jo lahko storite, prava stvar. Najslabše, kar lahko storite, je, da ne naredite ničesar,” je zapis z naslovom Moja pot začel Anže Logar. Gre sicer za citat nekdanjega ameriškega predsednika Theodora Roosevelta.

Logar je izpostavil, da se je morda zdelo, kot da v zadnjih mesecih ni počel ničesar, saj se je umaknil izpred novinarskih kamer, a je dodal, da v tem času ni počival. Ob razglasitvi rezultatov predsedniške tekme je dejal, da Slovenija potrebuje sodelovanje še bolj kot kadarkoli prej. “Dve leti kasneje ni nič bolje. Zadnja leta sem delal na tem od znotraj, po svojih najboljših močeh. Pa od zunaj, z omejenimi uspehi,” je zapisal zdaj že nekdanji član stranke SDS.

“Potrebujemo več. Klik v glavi. Je že tako v življenju – v vsakem trenutku imamo dve možnosti: ali naredimo korak naprej v prihodnost ali pa o(b)stanemo v jutrišnji preteklosti. Čas je, da gremo na pot prihodnosti,” je zapisal Logar.

Zaradi tega je v sredo zaprl eno poglavje in po 25 letih članstva izstopil iz stranke SDS. Kot je dejal, je zaradi tega občutil nekaj melanholije, a dodal, da so z leti prišle tudi izkušnje, po novembru 2022 pa tudi spoznanje, da brez naslednjega koraka ne bo dosegel napredka in da je “ponavljanje vedno istega obsojeno na neuspeh”.

“Grem svojo pot. Ker tako čutim. Ker imam zaupanje v uspešno Slovenijo. In presežek energije, da vas povabim poleg. Ker sem se v 25 letih političnega udejstvovanja veliko naučil. In ker želim Sloveniji v čim večji meri vrniti tisto, kar mi je dala – znanje, upanje, vero v uspeh in željo po sodelovanju,” je zapisal Logar.

In nadaljeval: “Dr. Avbelj je pred časom zapisal, da Slovenija potrebuje politični tretji steber. Široko polje tistih, ki so pripravljeni sodelovati zato, da nam bo vsem bolje. Upehani smo od politike ’PROTI’. Zakaj ne bi izbrali logike ’ZA’? Razmislimo, kaj nas povezuje, ne delo. Namesto razlik med nami poiščimo skupne interese. Verjamem, da je mogoče. S Platformo sodelovanja smo nakazali pot.”

Anže Logar je prepričan, da si globoko v sebi želimo dobrih odnosov in da se izboljša družbeno ozračje v državi, kar bo pripomoglo tudi k postavitvi uspešnega gospodarstva v samo jedro države. Kot je dejal, je treba mlade zadržati doma, zagotoviti varno prihodnost in povrniti zaupanje državljanov v institucije.

“Ena vrata so se torej zaprla. Čas je, da se odprejo druga. A skozi ta ne grem sam. Nastajali bomo postopoma, od spodaj navzgor, vsem na očeh,” je zapisal Logar in ob tem povabil vse, naj se pridružijo sodelovanju. Ob tem je dodal, da to, kar namerava ustvariti skupaj z ljudmi, ne bo politična sredina brez identitete, ampak politična širina “s paleto vonjav in okusov, a takšnih, ki se med seboj ne nevtralizirajo”. To je po njegovem mnenju pot, ki je izbor demokratov.

Janez Janša od Logarja pričakuje vrnitev poslanskega mandata

Le dobro uro zatem, ko je Logar poslal odstopno izjavo vrhu stranke SDS, se je nanjo odzval predsednik stranke SDS Janez Janša. Na družbenem omrežju X je namreč objavil elektronsko sporočilo, ki ga je prejel od Logarja, in svoj odgovor. Zapisal je, da od Logarja po izstopu iz stranke pričakuje vrnitev poslanskega mandata.

“Hvala za delitev spoznanja, ki smo ga sicer delno že prebrali na spletu, in pa veliko sreče pri naslednjem koraku. Upamo, da bo narejen na verodostojni osnovi in da izjavi o izstopu iz stranke sledi tudi izjava o odstopu poslanca Anžeta Logarja oziroma vrnitvi poslanskega mandata ter izpolnitev ostalih obveznosti iz 7. in 8. člena Pogodbe o kandidaturi za poslanca Državnega zbora RS, ki ste jo lastnoročno podpisali dne 12. 3. 2022. Ne znamo si predstavljati, da bi bil ta naslednji korak – kot začetek nečesa novega, velikega – obremenjen s prelomljeno dano in podpisano besedo ob kandidaturi v okraju, kjer niste imeli ne stalnega bivališča, ne rojstnega kraja in ne zaposlitve in kjer vam je delo stranke SDS skozi njeno zgodovino skupaj z napori sokandidatov v volilni enoti dejansko omogočilo izvolitev. Prav tako upamo, v dobro verodostojnosti, da se ob pogledu na pogodbo ne bo kdo naknadno skliceval na ustavo, kajti ta je natančno ista in enaka, kot je bila na dan podpisa pogodbe,” je v odzivu na Logarjev odstop zapisal predsednik SDS Janez Janša.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje