Prvi počitniški vikend in več del na avtocesti prinašajo gnečo

Slovenija 28. Jun 202415:47 > 16:35 0 komentarjev
gneča na obvoznici
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Prvi počitniški vikend bo zares poletni. Vroče temperature in prosti dnevi pa pomenijo, da je na cestah ta konec tedna pričakovati večje število voznikov, ki se opravljajo na oddih v slovenska turistična središča ali pa na sosednjo hrvaško. Med vikendom pa bodo potekala tudi nekatera dela na cestah.

Ob začetku počitnic, ki so se za slovenske šolarje začele na praznični torek, je nekaj več prometa mogoče pričakovati na cestah. Številni bodo namreč proste dni in vroče temperature izkoristili za pobeg proti turističnim središčem in na Hrvaško. Ob tem velja nekaj pozornosti nameniti zlasti napovedanim delom na avtocestnem križu.

A poletna gneča v smeri proti Hrvaški tistim, ki ostajajo doma, prinaša dobro novico: zjutraj in popoldne bo po pričakovanjih gneča v prometnih konicah manjša, tako boste v službo in iz nje prišli nekoliko hitreje.

Ta konec tedna bodo sicer delavci opravili nekatera gradbena dela. Tako bo noči iz sobote na nedeljo na gorenjski avtocesti zaradi del zaprt predor Šentvid proti Kranju. Predor bo zaprt od 22. ure zvečer do 10. ure dopoldne. V nasprotno smer pa bo predor zaprt naslednji konec tedna (v noči s 6. na 7. junij), prav tako bo zapora trajala od 22. do 10. ure dopoldne.

Dars zaključuje obnovo 2,1 kilometra voziščne konstrukcije na obeh smernih voziščih avtoceste med razcepom Koseze in predorom Šentvid ter na delu razcepa Koseze in na posameznih krakih priključkov Podutik in Koseze. Na tem delu avtocestnega omrežja je bil promet omejen od sredine marca. Tokratna zapora je po pojasnilih Darsa potrebna zaradi preplastitve v območju križnega prehoda do predora Šentvid in zaradi ostalih zaključnih del.

Na tem prehodu z ljubljanske obvoznice na gorenjsko avtocesto je zaprta tudi priključna cev predora Šentvid, ki s Celovške ceste iz smeri Medvod vodi v predor. Obvoz je urejen po Celovški cesti do severne ljubljanske obvoznice. Predvidoma do konca julija pa bodo na ljubljanski severni obvoznici med Celovško cesto in Kosezami skrajšani zaviralni in pospeševalni pasovi zaradi postavitve portalov.

Zapore tudi na primorski in štajerski avtocesti

Zaradi del bo čez vikend zaprt tudi priključek Brezovica na primorski avtocesti. Od sobote od 6. ure do nedelje do 12. ure bo tako zaprt izvoz iz smeri Kopra in uvoz proti Ljubljani, popravljali bodo dilatacijo. Obvoz bo mogoč na priključkih Vrhnika ali Vič.

V nedeljo pa bodo dela potekala tudi na štajerski avtocesti. Od 2.30 do 21. ure bo zaprt izvoz Slovenska Bistrice jug iz smeri Maribora. Obvoz bo mogoč preko izvoza Slovenska Bistrica sever. Zaprt bo tudi vozni pas mimo priključka Slovenska Bistrica jug proti Ljubljani. Na odsekih Fram–Slovenska Bistrica promet v obe smeri poteka po dveh zoženih prometnih pasovih.

Do ponedeljka do 5. ure zjutraj pa ostaja zaprta tudi Dunajska cesta v Ljubljani. Gradijo namreč novo železniško postajo in nov nadvoza.

Prometnoinformacijski center voznike še opozarja, da je v času praznikov v sosednjih državah mogoče pričakovati povečano število tovornih vozil na počivališčih in pred mejnimi prehodi. Na celotnem cestnem omrežju pa potekajo tudi nujna vzdrževalna dela, kot so košnja, popravila bankin, čiščenje jarkov, cestišča. Voznike pozivajo, naj vozijo strpno.

V soboto bo pretežno jasno. Najnižje jutranje temperature bodo od 13 do 20, najvišje dnevne od 30 do 34 stopinj Celzija. Tudi v nedeljo bo pretežno jasno in vroče. Zapihal bo jugozahodni veter. V ponedeljek čez dan bodo padavine z nevihtami od severa zajele vso Slovenijo. Hladneje bo, napovedujejo na agenciji za okolje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!