Prvi podatki Arsa: tako vročega julija v Sloveniji nismo imeli že več kot 70 let

Slovenija 05. Avg 202420:58 0 komentarjev
Temperature julij
Foto: @ARSO vreme/FACEBOOK

Letošnji julij je bil na državni ravni temperaturno močno nadpovprečen, kažejo prvi podatki agencije za okolje.

Letošnji julij je v Sloveniji najtoplejši vsaj od leta 1950, kažejo delni in še ne povsem preverjeni podatki, ki jih je na omrežju Facebook objavila agencija za okolje (Arso).

Odklon temperature zraka od povprečja primerjalnega obdobja 1991–2020 je na državni ravni znašal 2,5 stopinje Celzija. Izjemno topel, torej med 98. in 100. centilom, je bil skoraj povsod, zelo topel, med 75. in 98. centilom, pa zgolj v Slovenskem primorju, Karavankah, zahodnem delu Kamniško-Savinjskih Alp ter Savski dolini.

Letošnji julij je za 0,2 stopinje Celzija prehitel dosedanji najtoplejši julij leta 2015. Najhladnejši juliji v tem obdobju, v letih 1954, 1960 in 1978, so imeli odklon okoli –3,4 stopinje Celzija.

Temperature julij
Foto: @ARSO vreme/FACEBOOK

Po podatkih službe EU za spremljanje podnebnih sprememb Copernicus je 22. julij nov najbolj vroč dan v novejši zgodovini Zemlje, potem ko so klimatologi izmerili, da je bilo svetovno povprečje temperature zraka v ponedeljek 17,15 stopinje Celzija oziroma 0,06 stopinje Celzija več kot 21. julija, ki je pred tem veljal za rekordnega.

Višina padavin pod dolgoletnim povprečjem, osončenost nadpovprečna

Višina padavin je bila julija na državni ravni pod dolgoletnim povprečjem, dosegla je 84 odstotkov, kar letošnji julij uvršča v tretjino najmanj namočenih julijev od leta 1950.

Podpovprečno količino padavin sta prejeli zahodna in južna Slovenija ter skrajni severovzhodni del Slovenije, prav tako Kamnik z okolico, Posavsko hribovje, Pohorje in Kozjak. Relativno najmanj padavin je padlo v okolici Nove Gorice in v pasu ob južni meji s Hrvaško, največ pa v Karavankah, Velenjski in Celjski kotlini, v Halozah in delu Slovenskih goric.

Glede na razpon vrednosti je bil letošnji julij glede na primerjalno obdobje 1991–2020 v večjem delu Slovenije normalno namočen, v delih zahodne in južne Slovenije suh do zelo suh, v Velenjski kotlini in delu Slovenskih goric pa moker.

Padavine julij 2024
Foto: @ARSO vreme/FACEBOOK

Letošnji julij je bil tudi nadpovprečno osončen, trajanje sončnega obsevanja je bilo na državni ravni namreč 111 odstotkov. To letošnji julij uvršča na osmo mesto najbolj sončnih julijev od leta 1961. Nekoliko več sonca je bilo na skrajnem jugovzhodnem in severovzhodnem delu države, povprečno osončen je bil severozahodni del države.

Julij 2024 je po skupni mesečni statistiki temperature zraka in višine padavin najbližje juliju 2015. Ta je bil predvsem na severovzhodu Slovenije sicer nekoliko hladnejši, na državni ravni pa povprečno namočen, so še zapisali na Arsu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!