Prvi resen problem za Petra Gregorčiča. Mu bo vodstvo SLS prekrižalo načrte?

Slovenija 13. Avg 202405:30 8 komentarjev
Marko Balažic in Peter Gregorčič (Foto: Žiga Živulovič Jr./BOBO)

Spopad za stolček na čelu Slovenske ljudske stranke se nadaljuje. Ker vodstvo SLS trdno stoji za predsednikom stranke Markom Balažicem, Peter Gregorčič po informacijah N1 naskok na čelo stranke načrtuje prek strankinih lokalnih odborov. Njihova podpora je za Gregorčiča pred septembrsko klavzuro stranke, ki bo začrtala prihodnjo smer SLS, ključnega pomena. A če želi kandidirati za predsednika stranke, bi znal imeti Gregorčič tudi resen problem.

V zunajparlamentarni SLS je napeto že vse od evropskih volitev. Znotraj stranke sta se izoblikovali dve struji, ki se nikakor ne moreta poenotiti okoli vprašanja, ali bi moral dosedanji predsednik SLS Marko Balažic vajeti stranke prepustiti nesojenemu evropskemu poslancu SLS Petru Gregorčiču, ki se mu je poslanski stolček v Bruslju izmuznil za vsega nekaj tisoč glasov.

Čeprav Gregorčič še ni razkril, ali bi bil pripravljen prevzeti SLS, se je moral Balažic praktično takoj po evropskih volitvah soočiti s prvim poskusom svoje zamenjave. Gregorčičevi podporniki so namreč na povolilno sejo glavnega odbora SLS v začetku julija prišli s predlogom za sklic izrednega volilnega kongresa, na katerem bi se lahko zgodila kadrovska rošada na vrhu stranke.

Večina članov glavnega odbora je takšen predlog zavrnila, vendar pa Gregorčič in njegovi privrženci niso obupali. Ker vodstvo SLS trdno stoji za Balažicem, bivši predsednik programskega sveta RTV Slovenija v času prejšnje vlade Janeza Janše po informacijah N1 naskok na čelo stranke snuje prek strankinih lokalnih odborov.

Čebulj: Gregorčič se mora pred kongresom včlaniti v stranko

To je tudi razlog, zakaj je Gregorčič pred svojim skorajšnjim odhodom v ZDA, kjer bo zaradi službenih obveznosti ostal do sredine novembra, v zadnjih dneh na terenu pospešeno obiskoval lokalne odbore SLS. Po srečanjih v Grosuplju in Beli krajini se je prejšnji teden s predstavniki odborov SLS srečal tudi v Cerknici in Naklem.

Podpora lokalnih odborov je za Gregorčiča pred septembrsko klavzuro stranke, ki bo začrtala prihodnjo smer SLS, ključnega pomena. Po statutu stranke lahko namreč sklic izrednega volilnega kongresa, na katerem bi kandidiral za predsednika SLS, poleg večine članov glavnega odbora zahtevata tudi najmanj dve tretjini lokalnih odborov. V tem primeru mora izvršilni odbor SLS izredni volilni kongres sklicati avtomatično.

Drugi pomembni razlog, zakaj Gregorčič na svoji strani potrebuje lokalne odbore SLS, pa je povezan z nerešenim vprašanjem njegovega članstva v ljudski stranki. Gregorčič ima namreč resen problem. Če želi kandidirati za predsednika stranke, se mora najmanj tri mesece pred volilnim kongresom včlaniti v SLS.

Možne so tudi izjeme, vendar pa je zaradi konflikta med Gregorčičem in Balažicem, ki je eskaliral na prej omenjeni seji glavnega odbora stranke, malo verjetno, da bi izvršilni odbor Gregorčiču pri pogojih za kandidiranje pogledal skozi prste.

Da se bo moral prej ali slej včlaniti v SLS, so Gregorčiču na sestanku v Naklem jasno povedali tudi predstavniki gorenjskih odborov SLS. “Podprli smo ga, da na izrednem volilnem kongresu prihodnje leto kandidira za predsednika SLS, se pa mora gospod Gregorčič prej absolutno včlaniti v stranko,” je za N1 pojasnil župan Cerkelj na Gorenjskem Franc Čebulj.

“Marsikdo ni navdušen nad tem, kar počne v zadnjih tednih”

Gregorčič za izjave ni bil dosegljiv, iz njegovih krogov pa prihajajo informacije, da je do včlanitve v SLS zadržan, ker ima vodstvo stranke v skladu s statutom možnost, da njegovo pristopno izjavo zavrne.

Izvršilni odbor SLS lahko namreč po statutu stranke v 30 dneh po prejemu pristopne izjave zavrne vpis v register članov, če ugotovi, da “dotedanje delo, javno nastopanje ali drugo javno ravnanje podpisnika pristopne izjave očitno nasprotuje ciljem, določbam statuta in programskim prizadevanjem stranke oziroma predstavlja kršenje kodeksa etičnega ravnanja članov SLS”.

Poznavalci menijo, da ne bi bilo nobeno presenečenje, če bi izvršilni odbor Gregorčičevo pristopno izjavo zavrnil. “Marsikdo ni navdušen nad tem, kar počne v zadnjih tednih. Ne vem, ali si s tem dela uslugo,” je dejal eden od naših sogovornikov iz stranke, ki ne želi biti imenovan. Nekateri člani SLS ob zadnjih Gregorčičevih obiskih lokalnih odborov na terenu namigujejo tudi na poskus sovražnega prevzema stranke.

“Če bi bil na njegovem mestu, tega ne bi delal. Razumljivo bi bilo, če bi v Belo krajino povabil tudi predsednika in del vodstva stranke. Tako pa hočeš nočeš, kdor želi tako gledati, lahko to vidi tudi kot poskus sovražnega prevzemanja stranke,” je za N1 nedavno dejal bivši predsednik SLS Marjan Podobnik.

Marjan Podobnik
Nekdanji predsednik SLS Marjan Podobnik (Foto: Bobo)

Balažic dogajanja ne komentira, v krogih blizu Gregorčiča pa medtem poudarjajo, da je slednji stranko pripravljen prevzeti samo v dogovoru z njenim vodstvom in člani.

“Moja ocena je, da vodstvo stranke Petru Gregorčiču sploh ni naklonjeno in da jim sedanje stanje tudi zaradi finančnega stanja stranke, ki ni slabo, odgovarja,” je dejal Čebulj in dodal, da bo še ta teden govoril z Balažicem o tem, kakšne so možnosti, da Gregorčič postane član SLS.

Željo po srečanju z Gregorčičem izrazili tudi v Prekmurju

Vstop v SLS bo tako očitno prvi resen zalogaj za Gregorčiča in njegove podpornike v spopadu za stolček na čelu SLS. Kako bi lahko zaobšli jasno napisane določbe statuta stranke, še ni znano, se pa v zvezi s tem že omenja nekaj mogočih scenarijev.

Po nekaterih informacijah bi lokalni odbori na klavzuri stranke lahko pritisnili na vodstvo SLS s predlogom sklepa, da izvršilni odbor zaradi dobrega rezultata na evropskih volitvah Gregorčiča povabi v stranko. Kot je mogoče slišati, si v primeru potrditve sklepa izvršilni odbor ne bi mogel privoščiti, da Gregorčičevo pristopno izjavo zavrne.

Če bi člani izvršilnega odbora to vendarle storili, bi lahko predstavniki lokalnih odborov zahtevali sklic izrednega volilnega kongresa, na katerem bi zamenjali člane izvršilnega odbora. Prav tako pa ni izključeno, da bi lokalni odbori v primeru zavrnitve Gregorčiča protestno izstopili iz SLS in se pridružili njegovi morebitni novi stranki.

Ocene o tem, kako veliko podporo med člani SLS trenutno uživa Gregorčič, so diametralno nasprotne. Medtem ko posamezniki iz vodstva stranke menijo, da Gregorčiča podpira le od deset do 15 od skupno 207 odborov, kolikor jih ima stranka uradno na papirju, je Čebulj prepričan, da je podpora Gregorčiču bistveno večja: “Zagotovo je že v tem trenutku Petru Gregorčiču naklonjenih 70 odstotkov odborov. Če se bo odločil, da kandidira za predsednika, pa ni dvoma o izrednem kongresu.”

Peter Gregorčič
Peter Gregorčič (Foto: Žiga Živulović Jr./BOBO)

Željo po srečanju z Gregorčičem so že izrazili tudi nekateri lokalni odbori iz Prekmurja, ki velja za tradicionalno volilno bazo SLS. “V ljudski stranki je treba dati priložnost nekomu, ki ga je slovenska javnost prepoznala kot moža besedo in ki ve, za kaj gre. Mogoče bo to priložnost za stranko, preden se na levici spet pojavi kakšno obubožano ime,” je o Gregorčiču dejal dolgoletni član SLS in kmečki sindikalist Franc Küčan.

Na klavzuri stranke bodo po njegovih besedah na mizi različne možnosti: “Lahko se skliče volilni kongres, na katerem se zamenja celotno vodstvo, lahko pa obdržimo trenutno vodstvo in v stranko vključimo Gregorčiča, če si to želi.” Na vprašanje, ali ima Gregorčič v SLS dovolj podpore, pa odgovarja: “Kdo je stranka? Ali sta to izvršilni ali glavni odbor ali so to občinski in regijski odbori? Gospod Gregorčič se je pravilno odločil, da se gre na teren pogovarjat z ljudmi. Mojo podporo zagotovo ima.”

Lotrič: S SLS nimam nobene povezave

Ob vedno večjem vrenju v SLS pa o bolj aktivni vlogi na političnem parketu razmišlja predsednik državnega sveta Marko Lotrič. Ta sicer ni član SLS, se je pa v svojem kabinetu obdal z nekaterimi vidnimi člani in simpatizerji ljudske stranke.

Za sekretarko državnega sveta je izbral Moniko Kirbiš Rojs, ki velja za kader blizu ljudske stranke. Kirbiš Rojs je na zadnjih parlamentarnih volitvah leta 2022 kandidirala na listi gibanja Povežimo Slovenijo, katerega del je bila tudi SLS, v času prejšnje Janševe vlade pa je bila državna sekretarka v vladni službi za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, ki jo je vodil minister iz vrst SDS Zvonko Černač.

Ob tem ne gre spregledati, da je v državnem svetu za stike z javnostmi zadolžena Suzana Lara Krause, ki je trenutno predsednica glavnega odbora SLS, na predsedniških volitvah leta 2017 pa je bila kandidatka ljudske stranke.

Marko Lotrič, predsednik državnega sveta
Marko Lotrič (Foto: Žiga Živulović Jr./Bobo)

Lotrič je za N1 zanikal, da so njegove politične ambicije povezane z dogajanjem v ljudski stranki: “S SLS nimam nobene povezave, nikoli nisem bil član nobene politične stranke. Pogovarjam se z več ljudmi, vendar pa s SLS nisem povezan z nobeno zgodbo.” Je pa potrdil, da je okoli sebe zbral skupino somišljenikov, s katero razmišljajo o tem, kako bi bilo treba v prihodnosti usmeriti razvoj Slovenije.

“Gre za iniciativo oziroma ožjo skupino, v kateri so gospodarstveniki, nekdanji in aktualni župani ter strokovnjaki z različnih področij. Pogovarjamo se o tem, kako bi se dalo Slovenijo razvijati na drugačen način. Nekaj očitno ne delamo prav, ker različni mednarodni in domači kazalniki naši državi ne kažejo najbolje,” je pojasnil Lotrič.  S katerimi posamezniki se pogovarja, ni želel razkriti, prav tako pa ni pojasnil, ali bo s somišljeniki ustanovil novo politično stranko.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje