Prvi takšen primer v zgodovini Slovenije: tožilka dokončno ostala brez funkcije

Slovenija 16. Avg 202417:14 5 komentarjev
Okrožno državno tožilstvo v Murski Sobotii
Okrožno državno tožilstvo v Murski Soboti (Foto: zajem zaslona/GOOGLE MAPS)

Anici Šoštarič so odvzeli funkcijo okrožne državne tožilke, poroča Vestnik. Gre za prvi primer v zgodovini Slovenije, ko bi kateri od tožilcev po disciplinskem postopku ostal brez funkcije. Šoštarič se je pod drobnogledom disciplinskega sodišča znašla zaradi mnogih voženj in dela pod vplivom alkohola.

Pet let in pol po prvem disciplinskem postopku je tožilka Okrožnega državnega tožilstva v Murski Soboti Anica Šoštarič ostala brez tožilske toge in s tem postala prva tožilka v samostojni državi, ki so ji zaradi disciplinskega postopka odvzeli funkcijo, poroča Vestnik.

Odvzem funkcije oziroma izrek ukrepa prenehanja funkcije državne tožilke na okrožnem državnem tožilstvu v Murski Soboti so sicer izvedli že maja, a se je Šoštarič na odločitev pritožila. S pritožbo ni uspela, s tem pa je odločitev postala pravnomočna.

Ukrep proti zdaj že nekdanji tožilki je bil posledica več disciplinskih postopkov, ki so jih proti njej sprožili v zadnjih letih. Med drugim je leta 2019 prejela pisni opomin zaradi vožnje pod vplivom alkohola. Sledili so še postopki, združeni v enoten postopek, domnevno zaradi več voženj pod vplivom alkohola. Leta 2021 naj bi tožilka zaradi vožnje pod vplivom alkohola povzročila tudi prometno nesrečo in kraj nesreče zapustila.

V disciplinskem postopku bi po poročanju Vestnika sicer lahko sicer prejela pisni opomin, zmanjšanje plače, ustavitev napredovanja, premestitev na drugo državo tožilstvo ali prenehanje funkcije. Sodišče se je tako odločilo za najstrožjo kazen.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje