Prvomajski čevapčiči in golaž naj bodo slovenski

author
P. V.
28. apr 2025. 12:00
piknik, žar
Foto: PROFIMEDIA | Foto: PROFIMEDIA

V teh predprazničnih dneh na ministrstvu za kmetijstvo potrošnike pozivajo, naj posegajo po pridelkih in živilih domačih proizvajalcev. "Tako lahko prispevajo k večji samooskrbi in ohranjanju podeželja," so zapisali.

"Pred nami je čas piknikov in druženj, ko bodo v ospredju jedi z žara in sveža sezonska zelenjava," so sporočili z ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP)  ter ob tem potrošnike pozvali, naj posegajo po pridelkih in živilih domačih proizvajalcev. Tako namreč ohranjate slovensko podeželje in z njim povezana delovna mesta, so še dodali.
"Hrana, ki je pridelana v lokalnem okolju, v naši bližini, je namreč bolj kakovostna in sveža, potrošniki pa lahko s svojimi odločitvami pomembno prispevajo k večji samooskrbi in ohranjanju podeželja," so zapisali na ministrstvu. Potrošnikom tako svetujejo, naj se pred vsakim nakupom vprašajo, od kod prihajajo izdelki.

Domače pridelovalce pa lahko podprejo tudi tako, da izberejo izdelke z oznako "izbrana kakovost – Slovenija" ter tako, da izbirajo sezonsko sadje in zelenjavo, ki je sveža in zaradi krajših transportnih poti tudi bolj trajnostna. Sezonska živila pa lahko neposredno od pridelovalcev kupijo tudi na lokalnih tržnicah.

Na ministrstvu želijo slovenske kmete podpreti tudi z dodatno promocijo slovenskih kmetijskih in živilskih proizvodov. Na spletni strani Naša super hrana je tako denimo objavljen zemljevid ponudnikov lokalne hrane, na katerem se brezplačno predstavljajo kmetovalci, pridelovalci in predelovalci slovenske hrane. "Trenutno jih je kar 785. Na spletni strani Naša super hrana so tudi recepti za jedi iz lokalnih sestavin in nasveti, kako hrano primerno shranjevati;" so še zapisali na ministrstvu.

1712912350-URS2630-1024x652.jpg
Čebelnjak na polju oljne ogrščice (Foto: Miloš Vujinović/BOBO) | Čebelnjak na polju oljne ogrščice (Foto: Miloš Vujinović/BOBO)


"Kmetje in pridelovalci si zaslužijo naše spoštovanje"


"V izogib temu, da bi hrana pristala v smeteh, naj potrošniki svoj nakup pametno načrtujejo in še pred obiskom trgovine preverijo, kaj že imajo doma. Pomembno je tudi primerno shranjevanje živil, po končanem pikniku pa je vredno razmisliti, da lahko ostanke uporabimo za večerjo, v solati, juhi ali novih jedeh," še svetujejo na ministrstvu.
Ob tem opozarjajo, da kmetijstvo, ki predstavlja srce vsake družbe, ne zagotavlja le hrane, ampak ohranja tudi pokrajino, podpira lokalno gospodarstvo in krepi tradicijo. "Kmetje in pridelovalci si zaslužijo naše spoštovanje in podporo za svoje nenehno prizadevanje, da na trajnosten način zagotavljajo kakovostne in zdrave pridelke, kljub vedno večjim izzivom, kot so podnebne spremembe in pritiski globalnega trga," so zapisali.

Z besedami ministrstva ob tem ne gre le za osebno odgovornost, temveč tudi za kolektivno zavezo, da zaščitimo naš planet za prihodnje generacije. "Z majhnimi spremembami v svojih prehranjevalnih navadah lahko naredimo veliko – za okolje, skupnost in nas same. Ključnega pomena je tudi, da začnemo vsi z odgovornim odnosom do hrane – z zmanjševanjem odpadne hrane, izbiro lokalno pridelanih izdelkov in podporo trajnostnim praksam," so zaključili.

Pred dnevi so ob dnevu brez zavržene hrane na portalu Naša skupna hrana objavili poročilo statističnega urada, ki kaže na to, da povprečen prebivalec Slovenije vsako leto zavrže 78 kilogramov hrane, 44 odstotkov vse odpadne hrane pa nastane v gospodinjstvih.


Teme

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje

Spremljajte nas tudi na družbenih omrežjih