Klavdija Snežič v volilnem letu stranki SDS nakazala več kot 13 tisoč evrov

Slovenija 04. Jul 202413:55 > 06. Jul 2024 17:23 17 komentarjev
Janez Janša
Janez Janša (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Računsko sodišče je objavilo izsledke revizije poslovanja šestih političnih strank v letu 2022. Konec preteklega leta je najprej objavilo revizijsko poročilo o poslovanju strank Levica in NSi, konec februarja stranke SLS, zdaj pa še za stranke SDS, SD in Gibanje Svoboda. Svobodi in SD je po opravljeni reviziji izreklo pozitivno mnenje, SDS pa mnenje s pridržkom. Izkazalo pa se je, da je stranki SDS več kot 13 tisoč evrov donirala Klavdija Snežič, tedaj soproga Roka Snežiča.

V poročilu je zapisano, da je računsko sodišče na podlagi revizij petim strankam izreklo pozitivno mnenje, eni pa mnenje s pridržkom. V tem primeru stranki SDS. Kot še piše, je znesek vseh ugotovljenih nepravilnosti v revizijah znašal dobrih 253 tisoč evrov, politične stranke pa so morale zato v humanitarne namene vplačati skoraj 20 tisoč evrov, ena stranka mora to še storiti.

Z revizijami je računsko sodišče ugotovilo, da so imele politične stranke v letu 2022 skupaj za nekaj manj kot 6,5 milijona evrov prihodkov in za skoraj 10 milijonov evrov odhodkov, hkrati pa so se štiri stranke v letu 2022 zadolžile za skupaj več kot dva milijona evrov.

Stranki SDS je izreklo mnenje s pridržkom, ker stranka protivrednosti posameznih prispevkov, ki jih je pridobila v nasprotju z zakonom o političnih strankah oziroma zakonom o volilni in referendumski kampanji, ni pravočasno nakazala v humanitarne namene in ker v letnem poročilu ni ustrezno poročala o prispevkih fizičnih oseb, pri katerih je znesek vseh nakazil posamezne fizične osebe presegal zakonsko določen prag.

“Na izrek mnenja je vplivalo tudi to, da v reviziji nismo mogli potrditi doslednega razmejevanja stroškov za redno poslovanje stranke in stroškov stranke za volilne in referendumske kampanje. Prav tako nismo mogli potrditi, da je v letnem poročilu izkazano stanje sredstev in obveznosti do virov sredstev navedeno v pravilni višini,” piše v poročilu računskega sodišča.

Stranki SDS denar nakazala tudi Klavdija Snežič

Ker je SDS že med postopkom revizije uvedla ustrezen popravljalni ukrep, računsko sodišče ni zahtevalo predložitve odzivnega poročila, je pa stranki podalo več priporočil za izboljšanje poslovanja in okrepitve notranjih kontrol.

SDS je imela v letu 2022 nekaj več kot 1,8 milijona evrov prihodkov. Iz državnega proračuna je stranka dobila skoraj polovico sredstev, in sicer nekaj več kot 809 tisoč evrov, okoli 567 tisoč evrov je dobila iz proračunov lokalnih skupnosti. Od članarin je v letu 2022 prejela nekaj več kot 137 tisoč evrov, fizične osebe pa so stranki nakazale skoraj 317 tisoč evrov. SDS v letu 2022 posojil ni najela.

Odhodki stranke v letu 2022 so znašali nekaj več kot tri milijone evrov, skoraj dva milijona evrov so znašali odhodki rednega poslovanja, za volilno kampanjo pa so namenili nekaj več kot 1,1 milijona evrov.

V revizijskem poročilu med prispevki fizičnih oseb stranki SDS izstopa ime Klavdije Snežič, ki je SDS nakazala prispevke v skupni višini 13.500 evrov. Klavdija Snežič je nekdanja žena Roka Snežiča, ki je pred leti dejal, da je predsedniku stranke Janezu Janši svetoval na področju davkov in z njim tudi prijateljuje.

Konvencija SDS
Foto: Borut Živulović/BOBO

Odziv SDS: “Gre za dvojna merila”

SDS se je na izsledke odzvala z očitkom računskemu sodišču, češ da je v reviziji poslovanja političnih strank v letu 2022 uporabilo dvojna merila. V stranki so navedli, da jim je računsko sodišče kot edini izmed parlamentarnih strank podalo mnenje s pridržkom, čeprav naj bi revizorji pri strankah SD in Gibanju Svoboda, ki sta prejeli pozitivno mnenje, “zaznali mnogo večje pomanjkljivosti, a so jih pri oceni preprosto spregledali”.

Ob tem so poudarili, da so mnenje s pridržkom prejeli kljub temu, da so ustrezen popravljalni ukrep izvedli že med samo revizijo. “Stranka SDS je že desetletja redno in skrbno pregledovana s strani Računskega sodišča RS, ki so ga vedno vodili kadri tranzicijske levice,” so ob tem zapisali v največji opozicijski stranki. Izpostavili so še, da so ugotovitve in ugotovljene nepravilnosti revizorjev vedno upoštevali in jih sproti odpravljali.

Manjše nepravilnosti pri poslovanju Svobode niso vplivale na izdajo pozitivnega mnenja

Največja koalicijska stranka Gibanje Svoboda je imela v letu 2022 za skoraj 1,4 milijona evrov prihodkov, skoraj tri četrtine strankinih prihodkov so dobili iz naslova državnega proračuna, nekaj več kot 70 tisoč evrov iz članarin, okoli 52 tisoč evrov iz naslova proračunov lokalnih skupnosti, skoraj 303 tisoč evrov pa so stranki nakazale fizične osebe.

2,27 milijona evrov so znašali odhodki Gibanja Svoboda v letu 2022. 1,1 milijona evrov je bilo odhodkov iz naslova rednega poslovanja, okoli 1,45 milijona evrov pa je stranka zapravila za volilno kampanjo. Je pa stranka premierja Roberta Goloba v letu 2022 najela tudi posojila, in sicer za skoraj 1,2 milijona evrov.

Pri poslovanju Svobode so revizorji ugotovili tudi nekatere nepravilnosti, med drugim je stranka v letnem poročilu za skoraj 3.000 evrov previsoko izkazala skupne prihodke in napačno prikazala in razporedila prihodke znotraj posameznih podskupin.

Revizorji so ugotovili še, da je Svoboda na transakcijski račun od samostojnega podjetnika prejela 50 evrov članarine, od še enega samostojnega podjetnika pa 12.000 evrov nakazila, kar po zakonu ni dovoljeno. Prav tako je stranka v gotovini prejela prispevek fizične osebe v višini 490 evrov, kar za 70 evrov presega zakonsko dovoljen znesek, vplačan v gotovini. Zaradi omenjenih nepravilnosti je morala stranka v humanitarne namene nakazati nekaj več kot 12.000 evrov. Pri preverjanju premoženja stranke računsko sodišče nepravilnosti ni ugotovilo.

Računsko sodišče je tako pri pregledu poslovanja za leto 2022 Svobodi izreklo pozitivno mnenje in ni zahtevalo odzivnega poročila.

Stranka gibanje svoboda
Foto: Borut Živulović/BOBO

Pozitivno mnenje tudi za SD, a mora stranka predložiti odzivno poročilo

Pozitivno mnenje je izdalo tudi stranki SD. Ta je v letnem poročilu za leto 2022 izkazala prihodke v znesku 1,3 milijona evra. Največji del prihodkov, 37,1 odstotka, predstavljajo denarni prispevki fizičnih oseb.

Prihodki iz državnega proračuna predstavljajo 19,2 odstotka, prihodki iz proračunov lokalnih skupnosti pa 27,3 odstotka, navajajo v revizijskem poročilu. Po ugotovitvah revizije je stranka SD v letu 2022 na redni transakcijski račun prejela denarna prispevka v znesku 2.900 evrov od fizičnih oseb, ki nista državljana Slovenije, in protivrednosti teh prispevkov ni nakazala v humanitarne namene.

Lani je imela stranka nekaj več kot dva milijona evrov odhodkov. Od tega je 48,2 odstotka porabila za redno poslovanje stranke, nekaj več kot milijon oz. 51,8 odstotka pa za kampanje stranke v supervolilnem letu. Pri preverjanju skladnosti odhodkov stranke SD z zakonom o političnih strankah računsko sodišče ni ugotovilo nepravilnosti. Stranka SD je v letnem poročilu za leto 2022 izkazala posojila v znesku 620 tisoč evrov, in sicer posojilo pri Delavski hranilnici (DH) v znesku pol milijona evrov, dogovorjeno prekoračitev pozitivnega stanja pri DH v znesku 100 tisoč evrov in dve posojili fizičnih oseb v skupnem znesku 20 tisoč evrov. Tudi tukaj revizija ni ugotovila nepravilnosti.

SD mora v 30 dneh po prejemu revizijskega poročila računskemu sodišču predložiti odzivno poročilo. V njem mora izkazati nakazilo denarne protivrednosti prispevkov, ki so bili stranki SD dani v nasprotju z zakonom o političnih strankah v skupnem znesku 2.900 evrov, v humanitarne namene ali invalidskim organizacijam.

SD
Foto: Borut Živulović/Bobo

Je pa stranka Socialnih demokratov sicer globoko zadolžena, po zadnjih podatkih naj bi njen dolg znašal že skoraj dva milijona evrov. Več o tem si lahko preberete v članku z naslovom SD želela pokazati svojo odprtost in pristala pri dveh milijonih “pufa”.

Računsko sodišče je lani revidiralo pravilnosti poslovanja strank NSi in Levice v letu 2022. Decembra je sodišče izdalo pozitivno mnenje v obeh primerih, pri NSi pa so še ugotovili, da je stranka zbrala 4.155 evrov v nasprotju z zakonom o političnih strankah. V NSi so po tej ugotovitvi znesek nakazali v humanitarne namene, kot določa zakon, je razvidno iz revizijskega poročila poslovanja NSi. Tudi stranki SLS je računsko sodišče izdalo pozitivno mnenje, saj je ugotovilo, da je stranka poslovala skladno z zakoni.

Računsko sodišče je strankam podalo več priporočil, predvsem s področja okrepitve delovanja notranjih kontrol na različnih področjih, eni stranki pa je priporočilo tudi, da izvede revizijo računovodskih izkazov s ciljem potrditi, da ti resnično in pošteno prikazujejo stanje sredstev in obveznosti do virov sredstev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje