Razkrivamo okoliščine nastanka revizije o razvpitem nakupu stavbe na Litijski

Slovenija 28. Jun 202405:04 28 komentarjev
Primopredaja poslov med Dominiko Švarc Pipan in Andrejo Katič
Primopredaja poslov med Dominiko Švarc Pipan in Andrejo Katič (Foto: Borut Živulovič/BOBO)

Revizijsko poročilo pravosodnega ministrstva o 7,7-milijonskem nakupu sodne stavbe buri duhove. Danes razkrivamo, kdo je revizijo naročil in kdaj ter kaj se je takrat dogajalo. Kako aktualna ministrica Andreja Katič pojasnjuje, da je revizorki omogočila dostop do dokumentov o tem spornem poslu, s čimer je ravnala ravno obratno kot njena predhodnica? In kako je mogoče razumeti Dominiko Švarc Pipan, ki pravi, da je vztrajala pri notranji reviziji, ko pa sklepa o tem nikoli ni podpisala, revizorki pa ni zaupala?

Iz revizijskega poročila o 7,7-milijonskem nakupu sodne stavbe na Litijski v Ljubljani, ki smo ga pridobili tudi na N1, je jasno razvidno, da se je notranja revizija tega posla na ministrstvu za pravosodje začela 18. januarja 2024. Nikjer v reviziji pa ni podatka, da bi se začela na podlagi sklepa, kar je predpogoj za začetek notranje revizije.

Aktualna ministrica Andreja Katič je za N1 povedala, da na ministrstvu za pravosodje obstaja korespondenca, s katero je revizijo nakupa Litijske mesec dni prej, torej 18. decembra 2023, naročil tedanji generalni sekretar pravosodnega ministrstva Uroš Gojkovič. Gojkovič, sicer tudi član SD, je danes v preiskavi NPU eden glavnih osumljencev.

Zakaj je 18. decembra naročil to revizijo, ni znano. Dejstvo pa je, da pravosodno ministrstvo takrat še ni imelo zagotovljenega denarja za nakup sodne stavbe, kaj šele, da bi bil posel že izpeljan.

Minister za finance Klemen Boštjančič je namreč prerazporeditev manjkajočih 6,5 milijona evrov odobril šele 22. decembra 2023. Vsega šest dni kasneje (in z božičnimi prazniki vmes) je Švarc Pipan podpisala kupoprodajno pogodbo, dan kasneje, 29. decembra 2023, pa je bila 7,7-milijonska kupnina že na računu primorskega podjetnika Sebastjana Vežnaverja, ki je to stavbo ministrstvu prodal.

Nova sodna stavba na litijski
Stavba na Litijski v Ljubljani (Foto: N1)

Gojkovič je revizijo po trditvah ministrstva za pravosodje naročil kot “follow up” revizijo sprotnega pregledovanja poslovanja ministrstva z nepremičninami, za katero naj ne bi bil potreben poseben sklep o odreditvi revizije.

A še ena okoliščina, ki je bržkone ni mogoče spregledati, je, da se je revizija začela prav na dan, ko je tedanja pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan vladi predlagala Gojkovičevo razrešitev. To je bilo 18. januarja 2024. Dan kasneje ga je vlada tudi razrešila.

Revidiranje nakupa sodne stavbe je vodila in pripravljala vodja službe za revizijo na ministrstvu za pravosodje Suzana Hötzl, ki je na ministrstvo prišla iz Fursa skoraj istočasno kot Gojkovič in Simon Starček, ki je projekt Litijska vodil. Tudi Starček je danes eden glavnih osumljencev, Suzano Hötzl pa je na ministrstvo pripeljal Gojkovič in jo na položaj vodje službe za notranjo revizijo tudi imenoval.

V začetku letošnjega maja je zaradi obsega ugotovljenega med revidiranjem Andreja Katič podpisala spremembe letnega načrta dela službe za revizijo, s tem pa je revizija Suzane Hötzl tudi dokončno in uradno dobila status prave notranje revizije. Končala se je pred nekaj dnevi, revizorka pa je poročilo poslala ministrici Katič in generalni sekretarki ministrstva Saši Renko.

Dominika Švarc Pipan: Prvič slišim

Na vprašanje, ali je vedela, da je Gojkovič 18. decembra lani naročil revizijo posla z Litijsko, je bivša ministrica Dominika Švarc Pipan za N1 odgovorila: “Prvič slišim.”

Ob tem je tudi podvomila o verodostojnosti Gojkovičevega naročila in korespondence na ministrstvu. Dejala je namreč, da je po izbruhu afere v javnosti Gojkoviča večkrat spraševala, ali revizija posla z Litijsko bo in da ji je ta o tem, da poteka, “lagal”. Pravi, da ji je naposled le dejal, da revizija teče od 29. decembra 2023, čeprav v dokumentu piše, da se je začela 18. januarja 2024.

A dejstvo je, da lahko sklep o odreditvi notranje revizije podpiše samo minister, česar pa Švarc Pipan nikoli ni storila.

Bivša ministrica zatrjuje, da je januarja, ko je bila afera na vrhuncu, Suzano Hötzl po elektronski pošti spraševala, ali kot revizorka vodi kakšne aktivnosti in na kakšni podlagi, “a konkretnega odgovora od nje nisem dobila”.

Ker je revizorka ves čas delala od doma iz Maribora, jo je poklicala na razgovor v Ljubljano. Po pripovedovanju Švarc Pipan ji je Hötzl dejala, da gre za “follow up” revizijo.

“A za follow up revizijo jaz še nikoli nisem slišala, poznamo pa notranjo revizijo, ki jo odredi minister,” pravi Dominika Švarc Pipan in dodaja, da sklepa o odreditvi revizije ni podpisala zato, ker ji ga nikoli niso pripravili. Čeprav je Gojkoviču to večkrat naročila, zatrjuje bivša ministrica. Sama pa, očitno, tega ni storila.

Dominika Švarc Pipan
Dominika Švarc Pipan (Foto: Jan Gregorc/N1)

Na drugi strani ministrica Andreja Katič za N1 pravi, da je bila ves čas prepričana, da notranja revizija poteka. Prav Andreja Katič je namreč revizorki Suzani Hötzl 20. marca letos odobrila ponovni dostop do dokumentov o Litijski za potrebe opravljanja revizije, s čimer je torej ravnala ravno nasprotno kot Dominika Švarc Pipan, ki je revizorki dostop do dokumentacije o tem nakupu onemogočila.

“Nisem ji zaupala, nisem bila prepričana, kje bodo ti dokumenti končali,” za N1 pravi Švarc Pipan, ki je v času afere večkrat tudi dejala, da z ministrskega mesta ne odstopi zato, ker želi zavarovati dokaze. Časovnica, ki jo je danes že mogoče rekonstruirati, pa kaže, da so kriminalisti prve hišne preiskave opravljali mesec in pol po začetku revizije, 5. marca 2024.

Andreja Katič za N1 pojasnjuje: “Kolikor sem spremljala v javnosti, je bivša ministrica rekla, da notranja revizija poteka. Sama nisem dvomila, da bi bilo s tem karkoli narobe. Če je rekla, da notranja revizija poteka, ne morem sklepati drugega kot to, da jo je odredila. Nihče mi ni rekel, da naj notranja revizija ne bi potekala.”

“Dokumenta nismo našli”

Na vprašanje, zakaj je za razliko od Dominike Švarc Pipan revizorki omogočila dostop do dokumentov o Litijski, je Katič ponovila, da zato, ker ni dvomila, da je notranja revizija odrejena, a ko so kasneje na ministrstvu začeli iskati sklep o odreditvi revizije, ga niso našli. Zdaj je jasno, da zato, ker ga Dominika Švarc Pipan nikoli ni podpisala.

Andreja Katič, zaslišanje, DZ, pravosodna ministrica
Andreja Katič (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Kakšna je bila vloga revizorke v poslu z Litijsko?

Dvom o neodvisnosti in verodostojnosti dela revizorke je po izbruhu afere v javnosti pri nekdanji ministrici sprožalo dejstvo, da je revizorko na ministrstvo 1. februarja 2023 pripeljal prav Gojkovič.

Podobno že ves čas namigujeta tudi predsednik vlade Robert Golob in finančni minister Boštjančič, ki ju je Suzana Hötzl v svoji reviziji poleg Dominike Švarc Pipan močno obremenila. Vse tri je obtožila nezakonite prerazporeditve proračunskega denarja za nakup Litijske. Zapisala pa je tudi, da so bili o tem spornem poslu vsi trije podrobno obveščeni.

Hötzl je že v sredo za N1 pojasnila, da za ugotovitvami svoje revizije stoji in da je na namigovanja o njeni pristranskosti odgovorila v reviziji.

V tem dokumentu, ki smo ga pridobili, je zapisala, da so bili Gojkovič, Starček in ona na Fursu sodelavci, ki so tam opravljali različna dela, ter da so njihovi stiki tudi na ministrstvu za pravosodje izključno poslovne narave. To pa po njeni oceni ni nasprotje interesov.

Simon Starček
Simon Starček (foto: STA)

Je pa dejstvo, da je bila tudi ona o poteku posla z Litijsko obveščena, saj je v sredo za N1 sama dejala, da je na kolegijih bivšo ministrico opozarjala na nepravilnosti pri tem poslu. To Dominika Švarc Pipan zanika, pravi pa, da ji je Gojkovič povedal, da je bila tudi Suzana Hötzl obveščena o podrobnostih projekta Litijska.

Če bi se to potrdilo, bi se bržkone mnenja, da Hötzl nikoli ne bi smela opravljati te revizije, le še okrepila. A obenem tudi Dominika Švarc Pipan nima konkretnega odgovora na vprašanje, kakšna točno je bila vloga revizorke v spornem poslu nakupa sodne stavbe.

Starček vodja projekta uradno postal šele po nakupu?

Suzana Hötzl je v svoji reviziji kar nekaj besed namenila tudi temu, kako je svoje delo ministrice opravljala Dominika Švarc Pipan. Med drugim v reviziji piše, da je sklep o imenovanju Simona Starčka za vodjo projekta Litijska podpisala šele 8. januarja letos. Torej po tem, ko je bil posel že izpeljan, denar pa že devet dni na računu prodajalca. Švarc Pipan tega ni mogla komentirati, pravi, da se tega ne spomni.

A tudi zato revizorka zapiše, da je “s podpisom pogodbe (bivša ministrica) sama prevzela vso odgovornost izvedbe celotnega postopka pridobitve predmetne nepremičnine”.

Opisuje tudi sestanek z najvišjimi predstavniki ministrstva in s predstavniki družbe JHP d.o.o., ki so pripravljali analizo stanja javne infrastrukture na področju pravosodja. Potekal je 5. oktobra 2023.

Na tem sestanku se je ministrica po zapisanem v reviziji strinjala, da se poišče stavba za nakup, saj da ve, da ne bo mogoče zagotoviti 200 milijonov evrov, kolikor bi stala gradnja nove pravosodne palače v Ljubljani.

Prav tako ministrica na tem sestanku ni zahtevala, da svojo cenitev naroči tudi ministrstvo, in tudi “nobenih dodatnih vprašanj ni postavljala”, piše v reviziji. 

Nova sodna stavba na litijski
Stavba na Litijski (Foto: N1)

Ker je Švarc Pipan konec januarja v medijih že govorila, da nakup Litijske ni posledica malomarnosti, pač pa da je šlo za “skrbno in načrtovano protipravno delovanje, zavestno zavajanje in ponarejanje dokumentacije”, je revizorka operativce posla vprašala, ali je vodstvo ministrstva kadarkoli izrazilo nezadovoljstvo z njihovim delom, ali jih je kdaj opozorilo na napake in ali je od njih zahtevalo kakršnakoli dodatna pojasnila o nakupu Litijske. Na vsa ta vprašanja so uslužbenci ministrstva odgovorili, da ne.

Je pa Suzana Hötzl pri pisanju revizijskega poročila v izdatni meri upoštevala pojasnila in odgovore Uroša Gojkoviča in Simona Starčka, Dominiki Švarc Pipan, Robertu Golobu in Klemnu Boštjančiču, ki jih je obtožila nezakonitega ravnanja, pa možnosti zagovora ni dala. Ob tem se revizorka sklicuje na revizijski pravilnik, a se mnenja o tem, ali bi tudi zunanjim revidirancem pred končno verzijo poročila morala dati možnost obrambe, že krešejo.

Prav zato, ker revizorka zagovora ni omogočila vsem, revizijsko poročilo za pravosodno ministrico Andrejo Katič ni dokončno. “Jaz takšnega primera v svojem življenju še nisem imela,” je dejala pravosodna ministrica.

Nakup Litijske v sklopu revizije izvrševanja državnega proračuna za leto 2023 pregleduje tudi računsko sodišče. Po informacijah, ki so se pojavile v nekaterih medijih, naj bi tudi računsko sodišče ugotovilo kršitev zakona o javnih financah, čemur pa bi bilo precej težje ugovarjati kot reviziji ministrstva za pravosodje. Ta posel je namreč na koncu potrdila vlada. Nakup stavbe na Litijski pa, kot je znano, preiskuje tudi NPU.

BONUS VIDEO:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje