Refošk prepričal izbirčne Francoze: slovensko sorto bi sadili v znameniti regiji

Slovenija 18. Jul 202410:47 0 komentarjev
grozdje
Fotografija je simbolična. (Foto: BOBO)

Primorska avtohtona vrsta grozdja refošk je prepričala izbirčne francoske strokovnjake. Priznani enolog je predlagal, da bi refošk sadili tudi v znameniti vinogradniški regiji Bordeaux.

Istrsko sorto grozdja refošk bi lahko v prihodnje sadili tudi v znameniti francoski vinogradniški regiji Bordeaux. Priznani francoski enolog Nicolas Vivas je namreč po obisku vinske kleti Vinakoper v prestižni vinski reviji Decanter priporočil, da se refošk doda na seznam sort, dovoljenih v vinih regije Bordeaux.

Kot je za STA povedal glavni enolog Vinakoper Boštjan Zidar, imajo v Bordeauxu na omenjenem seznamu že nekaj rdečih sort, tudi takšnih, ki so bogate s sadnostjo, a ocenjuje, da refošk še vedno izstopa. Refošk je sicer avtohtona primorska sorta rdečega vina, vinska klet Vinakoper pa ima zasajenega največ refoška na svetu in sorto odlično pozna.

“Zelo smo veseli, da imamo to sorto v svojih vinogradih in da so jo prepoznali tudi Francozi, ki so zelo konservativni pri umeščanju novih sort v svoje vinograde. Hkrati pa nas veseli, da je končno prepoznan velik potencial refoška, ko gre za prilagajanje na podnebne spremembe,” je dejal Zidar.

Podnebne spremembe so velik izziv

Kot je pojasnil, imajo pridelovalci refoška manj skrbi kot drugi, saj to sorto njen nizki pH in sočna kislina rešujeta iz številnih težav, ki jih vinogradništvu prinašajo podnebne spremembe. Te se sicer kažejo tudi pri nas, opozarja.

Pridelovalci vina v zadnjih letih namreč opažajo, da grozdje vse hitreje zori, kisline se spreminjajo in se hitreje izgubljajo, vrednosti pH pa naraščajo. “Zaradi tega so tudi trgatve vse bolj zgodnje, vsaj pri tistih, ki želimo ustvariti res vrhunska vina,” je za STA še povedal Zidar.

V Bordeauxu sicer že vrsto let opozarjajo na posledice podnebnih sprememb in kot vodilni na področju raziskovanja vinogradništva in enologije iščejo možne ukrepe za ohranjanje kakovosti svojih svetovno znanih vin. Eden osrednjih izzivov, ki so posledica višjih temperatur v času dozorevanja grozdja, so prav prenizke kisline in visok pH ter posledično izguba sadnosti v vinu.

Francoski enolog in vinski svetovalec Vivas možno rešitev vidi v istrskem refošku. Po lanskem obisku kleti Vinakoper je svoje strokovno mnenje, da bi se refošk moral uvrstiti na seznam dovoljenih sort v Bordeauxu, objavil tudi v vinski reviji Decanter, eni najbolj priznanih in vplivnih publikacij na področju vina na svetu.

Vivas, ki se s tem področjem ukvarja od leta 1986, po navedbah revije Decanter velja za specialista za polifenole in tanine v rdečem vinu in je svetovalec vinskih posestev v Bordeauxu in tujini.

Kakšno letino lahko pričakujemo?

Kakšna bo letošnja letina istrskega refoška, je še preuranjeno govoriti, je pa Zidar za STA povedal, da so nastavki za dobro letino trenutno lepi, zdravstveno stanje grozdja in trte pa zelo dobro.

“Spomladi smo imeli veliko padavin, zaloga vode je bila velika, imeli smo nekaj težav z boleznimi, zato so se morali naši vinogradniki kar precej potruditi, da so ohranili zdravstveno stanje trte in grozdja na odlični ravni. Zdaj pa imamo veliko sonca. Vse je odvisno od tega, kakšno vreme nas še čaka, upajmo, da ne bo toče,” je dejal.

V kleti Vinakoper sicer začetek trgatve načrtujejo po 15. avgustu, ko bodo začeli trgati grozdje za penine, nadaljnje korake pa bodo prilagodili fazi dozorevanja grozdja, je še napovedal Zidar.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!