Rejci, pozor, v Avstriji se širi nenalezljiva virusna bolezen

Slovenija 13. Sep 202413:58 > 14:18 0 komentarjev
Krava
Foto: PROFIMEDIA

Zaradi širjenja bolezni modrikastega jezika v nekaterih evropskih državah, tudi v sosednji Avstriji in na Češkem, uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin rejce poziva k previdnosti pri nakupu goveda in drobnice iz drugih držav EU. Pri vnosu živali v državo morajo upoštevati tudi posebej predpisane pogoje.

Zaradi širjenja bolezni modrikastega jezika v nekaterih evropskih državah, tudi v sosednji Avstriji in na Češkem, uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin rejce poziva k previdnosti pri nakupu goveda in drobnice iz drugih držav EU.

Pri vnosu živali v državo morajo upoštevati tudi posebej predpisane pogoje.

Kot so v današnjem sporočilu za javnost pojasnili v upravi za varno hrano, so okužbo z virusom modrikastega jezika (serotip 3) lani prvič potrdili v Nemčiji, Belgiji in na Nizozemskem, nato pa se je razširila tudi na Dansko, v Francijo in Luksemburg. Po poročanju navedenih držav se bolezen pojavlja in širi kljub cepljenju. Letos se je število primerov drastično povečalo, težavo pa predstavljajo predvsem premiki goveda in drobnice oziroma trgovanje.

Za človeka bolezen ni nevarna

Primere virus bolezni serotipa 3 so pred tednom dni potrdili tudi na Češkem, kjer so vzpostavili območje z omejitvami s polmerom 150 km okrog vsakega izbruha, v četrtek pa tudi v Avstriji v regiji Vorarlberg na zahodu države. Na avstrijskem Štajerskem so medtem potrdili dva primera serotipa 4.

Po opozorilih uprave je okužba z virusom modrikastega jezika nenalezljiva virusna bolezen domačih in divjih prežvekovalcev, zlasti ovc in goveda, ki se prenaša z insekti. Za bolezen so značilne spremembe na ustni in nosni sluznici ter roževini parkljev. Za človeka pa bolezen ni nevarna.

Slovenija ima po navedbah uprave za varno hrano od aprila 2021 priznan status države brez prisotnosti bolezni modrikastega jezika.

Ovce
Foto: PROFIMEDIA

“Za premike goveda in drobnice Slovenija ni odobrila odstopanj od predpisanih ukrepov glede bolezni, zato morajo biti živali, ki prihajajo v državo, cepljene proti vsem serotipom virusa, ki so bili v zadnjih dveh letih potrjeni na območju izvora živali,” so opozorili.

Glede na situacijo uprava rejce poziva, da so pri nakupu goveda in drobnice iz drugih držav članic EU previdni ter upoštevajo predpisane pogoje za vnos živali v Slovenijo. Za vsa pojasnila in informacije pa se lahko obrnejo na območne urade ali na glavni urad uprave oz. natančneje sektor za mednarodne zadeve ali sektor za zdravje in dobrobit živali.

Ob tem so na upravi še pojasnili, da bo pregled situacije v EU ter novi ukrepi in zakonodaja na ravni EU bodo obravnavani na sestanku stalnega odbora za rastline, živali, hrano in krmo pri Evropski komisiji 20. septembra.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!