Rektorica primorske univerze: Navedbe o preplačilu študentskega doma so laži

Slovenija 01. Okt 202411:08 1 komentar
Klavdija Kutnar
Klavdija Kutnar, rektorica Univerze na Primorskem. (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Rektorica Univerze na Primorskem Klavdija Kutnar je ob začetku novega študijskega leta zavrnila kritike o domnevno občutnem preplačilu študentskega doma Barka 2.

Študenti Univerze na Primorskem so se ob začetku študijskega leta zbrali v prostorih Fakultete za turistične študije.

Rektorica Univerze na Primorskem Klavdija Kutnar je ob robu dogodka na vprašanja STA v zvezi z omenjenimi kritikami, da so preplačali novi študentski dom za tri milijone evrov, zatrdila, da gre za laži in zavajanje javnosti. Kot je dodala, je vsa dokumentacija o nakupu nekdanjega poslovnega prostora transparentna. Navedla je, da bo v novem študentskem domu 119 postelj, dom pa so kupili po ceni 52.000 evrov na študentsko posteljo. “Ne gre za poslovne prostore, ki jih je sedanji lastnik kupil od predhodnika, ampak za popolnoma preurejen objekt,” je dodala.

Navedla je še, da so že podpisali pogodbo tako s sedanjim lastnikom kot tudi z resornim ministrstvom, do konca novembra pa morajo izpeljati primopredajo prostorov, ki so že v celoti opremljeni. Temu bo sledil postopek izbora po sistemu nacionalnega izbora, zato na univerzi domnevajo, da se bodo izbrani študenti lahko v novi študentski dom na Ferrarski ulici v Kopru vselili februarja ob začetku drugega semestra.

O domnevnih nepravilnostih pri nakupu so prvi poročali na portalu Necenzurirano, kjer so razkrili, da Univerza na Primorskem prostorov ni odkupila od dolgoletnega lastnika objekta, družbe Monetic (bivši Hypo Leasing), ampak od v javnosti neznanega podjetja Ideal Invest. Slednje je 11 mesecev pred tem za iste prostore odštelo tri milijone evrov, Univerza na Primorskem pa mu je zanje plačala 6,1 milijona evrov.

Podjetje Ideal Invest naj bi tako po navedbah portala Necenzurirano zgolj s preprodajo prostorov v manj kot letu dni ustvarilo več kot tri milijone evrov dobička, in to na račun države, ki bo Univerzi na Primorskem financirala nakup.

Nacionalni preiskovalni urad (NPU) preverja, ali so podani razlogi za sum, da je bilo pri poslu storjeno kaznivo dejanje, katerega storilec se preganja po uradni dolžnosti. Na zahtevo poslanske skupine SDS pa je za danes sklicana skupna seja odborov DZ za izobraževanje, znanost in mladino ter za finance, na kateri naj bi ministra za visoko šolstvo Igor Papič in za finance Klemen Boštjančič predložila dokumente in podala pojasnila.

Na Univerzi na Primorskem so pred dnevi v prvem odzivu pojasnili, da kupujejo nepremičnino, ki bo v celoti urejena za potrebe študentskih namestitev, in ne praznih prostorov, ki bi jim bilo treba še spremeniti namembnost in jih obnoviti. Tudi na ministrstvu za visoko šolstvo so zapisali, da bo univerza omenjeni znesek plačala za povsem prenovljen in opremljen študentski dom, v katerega se bodo lahko študenti takoj vselili, primerjava cene za objekt, ki jo je plačal sedanji lastnik, in objektom, ki ga bo prevzela univerza, pa da je torej nesmiselna.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje