Revizija računskega sodišča občine Grosuplje pokazala na številne nepravilnosti

Slovenija 08. Jul 202416:41 4 komentarji
Petar Peric/Bobo

Računsko sodišče je revidiralo poslovanja občine Grosuplje v letu 2022 in ugotovilo pomembnejše nepravilnosti na področju priprave proračuna in zaključnega računa proračuna občine ter izvrševanja proračuna. Zato je grosupeljski občini izreklo negativno mnenje.

Revizija poslovanja občine Grosuplje, ki jo je za leto 2022 izvedlo računsko sodišče, je pokazala pomembnejše nepravilnosti pri poslovanju občine. Prihodki občine so v letu 2022 znašali okoli 22.9 milijona evrov, odhodki pa 19,4 milijona evrov. Dolg občine je znašal skoraj 5,3 milijona evrov, kar pri nekaj več kot 20.600 prebivalcih pomeni, da je vsak prebivalec občine zadolžen za 255 evrov.

Pomembnejše nepravilnosti so bile ugotovljene na področju priprave proračuna in zaključnega računa proračuna občine ter izvrševanja proračuna občine, saj občina ni zagotovila notranje revizije poslovanja za leto 2022.

Na področju prodaj nepremičnin in oddaj prostorov v najem je računsko sodišče ugotovilo nepravilnosti pri postopkih prodaje zemljišč in oddaje prostorov v najem. Menjavo nepremičnin je občina izvedla na podlagi metode neposredne pogodbe, čeprav za to ni bil izpolnjen pogoj, cenitev nepremičnine, ki je bila predmet prodaje.

Na področju javnih naročil pri investicijskih dohodkih je računsko sodišče ugotovilo, da občina Grosuplje v 17 primerih ni pripravila investicijske dokumentacije, v osmih primerih ob prevzemu obveznosti v proračunu ni imela zagotovljenih dovolj sredstev, v treh primerih je sklenila anekse po zaključku del, v dveh primerih pred sklenitvijo in-house pogodb ni izkazala, da je izpolnila vse pogoje za njihovo sklenitev.

Prav tako so bile ugotovljene nepravilnosti na področju tekočih transferov nepridobitnim organizacijam in ustanovam. Zaznane so bile nepravilnosti pri izvedbi postopkov dodelitev sredstev, saj v javnih razpisih občina ni določila vseh meril oziroma načina uporabe nekaterih meril. Del sredstev je izplačala pred izvedbo javnega razpisa, dodelila in izplačala je sredstva, ne da bi prej izvedla javni razpis, piše v poročilu. Prav tako za financiranje zvez društev za opravljanje nalog občinske uprave ni imela podlage v javnofinančnih predpisih, ob tem pa je dodelila in izplačala sredstva brez javnega razpisa.

Pri zadolževanju grosupeljska občina ni v celoti izvajala nadzora nad zadolževanjem pravnih oseb javnega sektorja na ravni občine, ob tem pa v odloku za leto 2022 ni odločila obsega omenjenega zadolževanja.

V oči bodejo še nekatere druge nepravilnosti, med drugim, da župan na funkcijo ni imenoval podžupana in tajnika občine, ugotovljeno je bilo tudi izplačilo sredstev na podlagi potnih nalogov, ki niso bili verodostojni. Direktorju občinske uprave je bil neupravičeno izplačan dodatek za delovno uspešnost, ob tem pa občina ni sprejela podrobnega proračunskega programa in ukrepov za uresničevanje posebnih pravic pripadnikov romske skupnosti.

“Računsko sodišče je občini Grosuplje podalo priporočila za izboljšanje poslovanja, ni pa zahtevalo predložitve odzivnega poročila, saj je občina med revizijskim postopkom, kjer je bilo mogoče, sprejela ustrezne popravljalne ukrepe za odpravo razkritih nepravilnosti oziroma ukrepe, ki bodo zmanjšali možnost nastajanja istovrstnih nepravilnosti v prihodnje,” še piše v revizijskem poročilu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje