Robert Golob v New Yorku: “Če ne dosežemo miru, bo vse zaman”

Slovenija 22. Sep 202421:45 10 komentarjev

Premier Robert Golob je na Generalni skupščini OZN v New Yorku nagovoril prisotne. Pozdravil je sprejem pakta o prihodnosti, pozval k prekinitvi vojn v Ukrajini in Palestini ter spregovoril tudi o svetovni podnebni krizi in kako se bo z njo v prihodnosti spopadla Slovenija.

Predsednik vlade Robert Golob je prvi dan udeležbe na 79. Generalni skupščini Organizacije združenih narodov (OZN) v New Yorku zaključil z nagovorom na Vrhu o prihodnosti. Ta predstavlja uvod v splošno razpravo voditeljev ob začetku zasedanja in se bo sklenil v ponedeljek. Splošna razprava se začenja v torek, Golob bo na vrsti za govor v petek.

V okviru Vrha o prihodnosti je bil sprejet Pakt za prihodnost z dvema prilogama, Deklaracijo o prihodnjih generacijah in Globalnim digitalnim dogovorom, so sporočili iz premierjevega kabineta.

Premier se je uvodoma zahvalil voditeljem za sprejem pakta. Po njegovih besedah je ta danes še pomembnejši kot v preteklosti, saj se svet resnično sooča z mračno prihodnostjo, od podnebne krize do divjih vojn.

Pozval je k ustavitvi in prekinitvi spopadov v Ukrajini in Palestini: “Menim, da je mir ključni pogoj za učinkovito reševanje podnebne krize. To lahko storimo le na podlagi zaupanja, solidarnosti in svetovne stabilnosti. Če tega ne bomo dosegli, bo vse zaman.”

Zasedanje Generalne skupščine ZN
Foto: PROFIMEDIA

Dotaknil se je tudi globalne trajnosti in uporabe naprednih tehnologij ter pomena vode in vodne diplomacije, zbranim pa povedal tudi o uničujočih poplavah, ki so lani prizadele Slovenijo.

“Ekstremne vremenske razmere so prizadele vse nas. Ni pomembno, kje živimo, ni pomembno, kako bogata ali revna je država. Ekstremno vreme je skupen svetovni problem in uporaba napredne tehnologije je lahko način sodelovanja, kako lahko naredimo korak naprej,” je še dejal.

Nadalje je razložil, kako se bo Slovenija v prihodnosti poskušala boriti proti podobnim vremenskim ujmam. “Slovenija gradi zelo napreden digitalni ekosistem, ki bo povezal podatke satelitskega opazovanja s superračunalniško močjo in umetno inteligenco, da bi napovedali, kako in kje se bo pojavila voda, da bi bili učinkoviti pri upravljanju vodnih virov,” je povedal premier.

V govoru je prisotne pozval, da pomagajo sooblikovati “globalno partnerstvo s ciljem, da z napredno tehnologijo ljudem omogočimo dostop do čiste, trajnostne in varne vode”.

Golob se je ob robu vrha za prihodnost srečal tudi s predsednico mednarodnega odbora Rdečega križa (ICRC) Mirjano Spoljarić Egger in predsednikom Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) Thomasom Bachom. Spoljarić Egger je na pogovoru predstavila ključne probleme, s katerimi se ICRC sooča v osrednjih kriznih položajih na svetu, Bach se je Golobu zahvalil za prispevek Slovenije v Varnostnem svetu ZN, ki mu ta mesec predseduje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje