Romska tematika: “Župan lahko naredi več za občana kot država za državljana”

Slovenija 06. Sep 202417:11 0 komentarjev
Horvat Muc, Rodaš, Poklukar
Foto: N1

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar se je sestal s predsednikom Foruma romskih svetnikov Slovenije Darkom Rudašem in predsednikom Sveta romske skupnosti RS Jožkom Horvatom Mucem. Horvat Muc je opozoril, da jim manjka sogovornikov znotraj romske skupnosti na jugovzhodu države in da bo njihova naloga, da jih dobijo. Rudaš pa poudarja, da v tem primeru lahko več kot država reši lokalna skupnost.

Notranji minister Boštjan Poklukar se je ta teden sestal s predstavniki regijske civilne iniciative za reševanje romske problematike iz Jugovzhodne Slovenije, nato pa je obiskal še Šentjernej. Napovedal je, da bo policija v občini okrepila svoje aktivnosti, saj varnostni položaj še ni zadovoljiv.

Danes pa se je srečal s predsednikom Foruma romskih svetnikov Slovenije Darkom Rudašem in predsednikom Sveta romske skupnosti RS Jožkom Horvatom Mucem. Za srečanje so se dogovorili že prejšnji teden na parlamentarnem odboru za notranje zadeve.

Na sestanku je tekla beseda o tem, kako pristopiti do romske skupnosti in do županov, kjer je romska problematika najbolj pereča. Horvata Muca in Rudaša je Poklukar označil za razumna sogovornika. “Prihajata iz Prekmurja, a razumeta situacijo, do katere je prišlo na jugovzhodu Slovenije. Poleg tega pa sta oba avtoriteti v romski skupnosti,” je dejal.

Kot je povedal Poklukar, je zaupanje med deležniki porušeno, a pogovori v Ribnici med županom in romsko skupnostjo so dokaz, da se da zaupanje graditi tudi z dialogom. “Smo pa vsi obsodili kriminal znotraj romske skupnosti. Kriminalci imajo imena in priimke,” je poudaril notranji minister. Še enkrat so obsodili napad na policijsko patruljo v Kočevju.

Rudaš je med drugim predlagal, da bi ustanovili koordinacijsko telo znotraj romske skupnosti, kar je Poklukar pozdravil. “Verjamem, da bo tudi to prispevalo k umiritvi razmer,” je dejal minister.

Sogovornika je pozval, naj obiščejo občine na jugovzhodu države, kjer je situacija pereča, kar bosta po Poklukarjevih besedah zagotovo storila v naslednjih tednih.

Horvat Muc: Nimamo sogovornikov med Romi na JV države

Horvat Muc je povedal, da so se zavezali k temu, da je treba kriminalna dejanja znotraj romske skupnosti odpraviti in se znotraj romskih naselij dogovoriti o sodelovanju. “Župane pozivamo, da s svojim vplivom in delom pomagajo, da se vzpostavi dialog. Romska skupnost se omenja samo kot neka kriminalna skupnost, kar ne drži – to so posamezniki z imeni in priimki,” je poudaril.

Predstavniki Romske skupnosti Slovenije nimajo pravih sogovornikov iz jugovzhodnega dela Slovenije, je ob tem opozoril Horvat Muc. “Potrudili se bomo, da jih dobimo. Da jim damo vedeti, da je treba otroke pošiljati v vrtec, v šolo, da je treba naselja urejati, da je treba sodelovati z občinami in romsko skupnost JV dela vzdigniti iz revščine, v kateri živijo,” je dodal.

Najbolj pomembno se mu zdi, da mlade Rome odvrnejo od kriminala in jih preusmerijo v druge aktivnosti, šport ali kulturo. “Mladi morajo imeti nekaj pozitivnega za početi,” je poudaril.

Rudaš: Na jugovzhodu manjka razumevanje, da obstajajo pravila in norme

“V Sloveniji živi romska skupnost v 30 občinah, težava pa je eskalirala v štirih ali petih občinah. To ne sme biti vseslovenski problem, kot se to plasira v javnosti. Osnovno vprašanje je, kaj se v teh občinah dela drugače,” pa je opozoril Rudaš.

Ključno se mu zdi, da tudi Romi jugovzhoda postanejo izobraženi, zaposleni davkoplačevalci, tako kot je v Prekmurju. Želi si, da bi se tudi na jugovzhodu vzpostavilo razumevanje, da obstajajo pravila in norme. “Tudi romska skupnost je v prehodu iz tradicionalnega načina življenja v sodoben način življenja. Lokalna skupnost mora omogočiti ta prehod – zagotovljeni morajo biti pogoji, kot sta voda, elektrika. Občina je institucija, ki ustvarja dobrine za svoje občane, tudi pripadniki romske skupnosti pa so občani. Župan lahko naredi več za svojega občana kot država za državljana,” je ob tem poudaril.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!