Minister Poklukar: Slišali smo tudi kakšno krepko na račun policijskega dela

Slovenija 03. Sep 202415:26 > 17:04 5 komentarjev
Foto:Borut Živulović/Bobo

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar se je sestal s predstavniki regijske civilne iniciative za reševanje romske problematike iz Novega mesta, Kočevja, Brežič, Šentjerneja, Škocjana in Grosuplja. Sestanek je označil za konstruktiven, priznal pa je, da so slišali tudi kakšno krepko, kar se tiče dela policije na terenu. Predstavnik novomeške civilne iniciative Silvo Mesojedec medtem poudarja, da se situacija na terenu slabša in da bodo vztrajali, dokler jim ne prisluhnejo in ukrepajo tudi drugi resorji.

Predstavniki sedmih civilnih iniciativ iz Jugovzhodne Slovenije in Posavja so konec avgusta opozorili na težave s posameznimi Romi v njihovi okolici in zahtevali sestanek s predstavniki vlade.

Danes se je z njimi sestal notranji minister Boštjan Poklukar. Dejal je, da je bil sestanek izjemno izčrpen in konstruktiven, saj se je na področju romske tematike nabralo kar nekaj vprašanj, ki mu jih je predstavil Silvo Mesojedec, predstavnik civilne iniciative Novo mesto.

“Seznanjeni smo bili s številnimi kaznivimi dejanji, ki jih slišimo tudi od županov. Prisluhnili smo jim, z mano so bili tudi direktor PU Novo mesto in direktor PU Ljubljana, pa tudi generalni direktor policije. Imeli so številne predloge in pobude, precej jih je bilo vezanih tudi na policijo. Odgovarjali smo, kaj počnemo na svojem področju, slišali pa smo tudi kakšno krepko, kar se tiče policijskega dela,” je priznal minister Poklukar.

Povedal je, da so se nekateri deli pogovora dotikali področij, ki jih pokrivajo druga ministrstva, zato bodo te stvari predali naprej.

“Zelo sem vesel dialoga, to je tisto, kar je v tem trenutku nujno potrebno, da se razmere – tudi varnostne – umirijo. Predstavniki civilne iniciative so povedali, da policiji še vedno zaupajo. Pogovarjali smo se tudi o obveščanju policije, tudi ob kraji krompirja in fižola. Če policija ni obveščena, težko deluje,” je dodal Poklukar. Prepričan pa je, da je bil današnji sestanek dokaz, da se poslušajo in znajo slišati.

“Za trenutno situacijo so krive vse vlade do zdaj”

Mesojedec je dejal, da ministrstvo za notranje zadeve ni tisto, ki bo rešilo to problematiko. “Naše dolgoletno delovanje je privedlo do tega, da so se tudi v ostalih občinah organizirale civilne iniciative in da smo se združili. Dejstvo je, da s policijo že vrsto let dobro sodelujemo, a če drugi resorji ne bodo česa naredili, se bodo zadeve še slabšale. Naša zahteva, ne prošnja, je bila, da sodelujemo, ker bo le to prineslo rezultate,” je poudaril.

Dejal je, da je bil presenečen, ko je bilo govora o rasističnem poročanju, saj se mu zdi to nedopustno. “Ljudje na terenu se soočamo s težavami, želimo pa si, da tudi romsko skupnost spravimo na pravo pot. Vztrajali bomo, nič ne bomo prepustili naključju. Zahtevali bomo, da nam tudi druga ministrstva prisluhnejo. Ni pa ta vlada kriva za takšno situacijo, kot je danes, vse vlade so krive. Nobena ni naredila česa pozitivnega in ta voz gre strmo navzdol. Morda bi lahko rekli, da nestrpnost narašča, ampak zakaj? Ker se težave na terenu povečujejo in se prebivalstvo morda Romov že boji,” je nadaljeval Mesojedec.

Kot je povedal, imajo civilne iniciative največje pomisleke pri socialnih politikah, ki po njihovem mnenju ne spodbujajo zaposlovanja. “Naš predlog je, da bi moralo biti obvezno vsaj družbenokoristno delo za te ljudi, ki prejemajo socialno podporo,” je navedel. “Če bodo morali delati, da bodo dobili del socialne podpore, bodo morda začeli spodbujati svoje otroke, da gredo v šolo in morda dobijo boljšo zaposlitev,” je dodal.

Prav tako so kritični do romskih naselij oziroma getoiziranja romske skupnosti. Civilni iniciativi se zdi socializacija Romov ključna. “V Novem mestu smo obkroženi z romskimi naselji, ampak to so vsa getoizirana naselja, ki se širijo,” je dodal.

Minister Poklukar je napovedal, da bo z vsebino današnjega pogovora seznanil predsednika vlade, pa tudi ministre. V sredo se minister sicer odpravlja v Šentjernej, kjer se bo sestal z županom občine, v kateri imajo kar nekaj težav s porastom kaznivih dejanj.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje