Kandidatka za članico uprave RTVS še pred glasovanjem odstopila od kandidature

Slovenija 28. Maj 202406:22 > 13:17 4 komentarji
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Svet Radiotelevizije Slovenija (RTVS) bi moral na današnji izredni seji odločati o imenovanju Alenke Vodončnik za članico uprave, a je ta prijavo na razpis umaknila. Predsednik uprave Zvezdan Martić je predlog imenovanja zato umaknil. Pred tem je bilo sicer slišati opozorila o tem, da Vodončnik ni najprimernejša kandidatka za to mesto. V izvršnem odboru aktiva novinarjev Radia Slovenija so med drugim ocenili, da Martićev predlog ni korak k izboljšanju, ampak vračanje v razmere, ki so se jim novinarji RTVS uprli.

Predsednik uprave RTVS Zvezdan Martić je prejšnji teden za naslednico Simona Karduma, ki je decembra odstopil kot član uprave, predlagal nekdanjo članico nadzornega sveta RTVS Alenko Vodončnik.

Njegovega prvega predloga, da mesto zasede vodja kadrovske službe RTVS Tina Gruden Marucelj, svet RTVS februarja ni potrdil. Svetniki so tedaj poudarili, da ima RTVS na kadrovskem področju veliko težav in da težko podprejo nekoga, ki je doslej vodil kadrovsko službo, ter da bi morali četrtega člana ali članico uprave iskati zunaj zavoda in tako pridobiti dodatno širino. Za Gruden Marucelj je glasoval en član sveta, 10 jih je bilo proti, štirje svetniki pa so bili vzdržani.

Martić je moral tako poiskati novega kandidata oz. kandidatko. Izbral je Vodončnik, sicer direktorico celjskega podjetja Ave Razvoj in direktorico Zavoda za raziskave, izobraževanje in trajnostni razvoj Celje. Vodončnik pa ga je danes obvestila, da umika svojo prijavo na razpis.

Da Martićev drugi predlog ni korak k izboljšanju, ampak vračanje v razmere, ki so se jim novinarji RTVS brezkompromisno uprli, pa so opozorili v izvršnem odboru aktiva novinarjev Radia Slovenija.

Predsednik sveta RTVS Goran Forbici je za STA potrdil, da seja sveta vseeno bo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje