Ruska vohuna iz Slovenije prvič spregovorila pred kamero: “Hči je malo jokala”

Slovenija 05. Avg 202422:36 8 komentarjev
Foto.: Rossiya-1/zajem zaslona/X

Le po nekaj dneh, odkar sta ruska vohuna iz Slovenije prispela v domovino, sta že spregovorila za rusko državno televizijo. Dulcev je med drugim razkril, da ga je v zaporu v Sloveniji obiskal pripadnik obveščevalne službe SVR in mu prenesel Putinove pozdrave. "To mi je veliko pomenilo," je poudaril. Spregovoril je tudi o tem, kako sta novico, da sta pravzaprav Rusa, sprejela njuna otroka, ki svojega porekla do zadnjega nista poznala.

Ruska vohuna iz Slovenije Artem Viktorovič Dulcev in Ane Valerevna Dulceva sta le po nekaj dneh – po zgodovinski izmenjavi med Zahodom in Rusijo – spregovorila za državno rusko televizijo Rossiya-1.

Zakonca sta od prejšnjega tedna v Rusiji, kjer ju je, tako kot ostale zapornike, ponosno pričakal ruski predsednik Vladimir Putin, pozdravil jih je tudi šef zunanje obveščevalne službe SVR Sergej Nariškin.

Dulcev je v intervjuju za televizijo Rossiya-1 razkril, da ga je v (slovenskem) zaporu obiskal pripadnik SVR in mu prenesel pozdrave predsednika Putina. “Rečeno mi je bilo, da bodo storili vse, da mi bodo pomagali. To mi je veliko pomenilo,” je med drugim dejal.

Kot je znano, sta se vohuna zelo dobro izdajala za Argentinca, saj otroka do zadnjega nista vedela, da so kakorkoli povezani z Rusijo. Da sta pravzaprav Rusa, sta izvedela šele na letalu za Moskvo, na letališču ju je Putin pozdravil v španskem jeziku.

Foto.: Rossiya-1/zajem zaslona/X

“Na letalu iz Ankare v Moskvo sva jima povedala, da smo Rusi in da sta tudi onadva Rusa. Hči je malo jokala, sin je ostal miren, a je novico sprejel zelo pozitivno,” je v intervjuju razkril Dulcev. “Najpomembnejša stvar za nas je družina, ki nas vedno drži pokonci. Tudi država je družina,” je med drugim poudaril.

Spregovorila sta tudi mladoletna otroka. “Ljubim svojo veliko družino,” je dejal deček v polomljeni ruščini. Mati pa je ob tem v španščini komentirala “zelo dobro”. Po besedah Dulceve so zdaj na dopustu, a bodo po oddihu še naprej “delali in služili Rusiji”. Po navedbah staršev hčerki izjemno dobro ležijo jeziki, izrazila naj bi zanimanje, da bi tudi sama postala vohunka.

Par je v pogovoru tudi razkril, da jima je argentinska stran želela odvzeti otroke, ko sta bila v zaporu. A so po njunih navedbah slovenski obveščevalci storili vse, kar je bilo mogoče, da so otroke obdržali v Sloveniji. “Čutila sva pritisk na Slovenijo s strani tujih obveščevalnih služb,” je dejala Dulceva in dodala, da so jima pazniki dovolili srečanja z otrokoma, pomagala naj bi jima celo pri domačih nalogah in pripravah na tekmovanja.

O nekaterih podrobnostih o ruskih vohunih iz Slovenije se je danes razpisal tudi ameriški New York Times.

Kot je znano, sta pod imeni Ludwig Gisch in Maria Rosa Mayer Munos v Slovenijo prišla leta 2017, po izbruhu vojne v Ukrajini leta 2022 pa sta začela delovati kot vohuna. Rusija in pred njo Sovjetska zveza veliko vlaga v tako imenovane ‘ilegalne’ vohune. Po opravljenem večletnem urjenju se nato pod lažno identiteto infiltrirajo v ciljno državo, kjer živijo nevpadljivo življenje. V nasprotju z ‘legalnimi’ vohuni, ki delujejo pod diplomatsko krinko na ruskih veleposlaništvih, ‘ilegalci’ nimajo diplomatske imunitete pred pregonom ali očitnih povezav z Rusijo, zato jih je zelo težko odkriti.

Vohuna sta z otrokoma v Slovenijo prišla leta 2017 s turističnim vizumom. Kot smo poročali tudi na N1, sta v Ljubljani odprla dve podjetji, ki sta jima služili kot krinka: računalniško podjetje DSM&IT ter spletno umetniško galerijo Art Gallery 5’14. Pisarno sta imela v stavbi na Parmovi ulici, kjer je registriranih tudi več drugih podjetij tujih državljanov.

Umetniška galerija Dulceve je leta 2019 poslovala z izgubo v višini 10.827 evrov, leta 2020 z dobičkom 483 evrov in leta 2021 z dobičkom 3.032 evrov. Da bi morali skromni rezultati in slaba kakovost umetniških del vzbuditi sume, je za New York Times komentiral kustos Tevž Logar, a je umetnost v Sloveniji “varen prostor, brez nadzora ali kontrole”. Dela, ki jih je ponujala, pa lahko naročite na Kitajskem, je še komentiral. Tudi računalniško podjetje njenega moža je imelo nizke prihodke – nekaj tisoč evrov na leto.

Ana Valerevna Dulceva, Artem Viktorovič Dulcev
Ana Valerevna Dulceva, Artem Viktorovič Dulcev ob pristanku v Rusiji (Foto: PROFIMEDIA/SPUTNIK)

Medtem sta njuna otroka obiskovala mednarodno britansko šolo, kjer letna šolnina znaša več kot 10 tisoč evrov na osebo. Šolnina je bila veliko višja, kot sta si jo zakonca – glede na njuna finančna poročila – lahko privoščila.

Sosedje so že po njuni aretaciji 5. decembra 2022 pripovedovali, da je družina v Črnučah živela mirno, nevpadljivo življenje. Da so bili vljudni, a da so jih videli le malokrat. Tako se ju spominja tudi soseda, 93-letna Marija Kvas, ki živi nasproti njune nekdanje hiše. “Nikoli nista pozdravila,” je dejala za New York Times. Sosedje so po njenih besedah včasih govorili, kdo sta zakonca in kaj počneta, a se vanju niso vtikali, saj nista povzročala težav. “Mislila sem, da sta iz Venezuele,” je še povedala. Družina je imela tudi majhnega psa.

S čim sta zakonca pritegnila pozornost obveščevalnih služb, za zdaj ni znano. Znano pa je, da je Slovensko obveščevalno-varnostno agencijo Sovo do njiju pripeljal namig tuje obveščevalne službe. Katere, za zdaj ni jasno. V medijih so se sicer pojavili zapisi, da bi lahko šlo za nemško ali italijansko obveščevalno službo, a viri N1 so to zanikali. Izključena ni niti ameriška obveščevalna agencija CIA, a danes New York Times navaja, da naj bi namig prejeli iz Velike Britanije, ki sta jo zakonca pogosto obiskovala zaradi posla.

Kot smo pisali na N1, je bil vdor v hišo 5. decembra 2022 precej nasilen – policisti so razbili šipe in se vanjo povzpeli skozi okna. Za takšno akcijo naj bi se odločili, da Mayer Munos in Gisch ne bi mogla prikriti sledov morebitnega kaznivega dejanja, želeli so ju namreč zasačiti pri komunikaciji z Moskvo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje