Ruska vohuna v slovenskem priporu obiskoval pripadnik ruske tajne službe

Slovenija 06. Avg 202414:48 13 komentarjev
Ana Valerevna Dulceva, Artem Viktorovič Dulcev
Ana Valerevna Dulceva, Artem Viktorovič Dulcev ob pristanku v Rusiji (Foto: PROFIMEDIA/SPUTNIK)

Uslužbenec ruskega veleposlaništva, ki je kar dvakrat s sklicevanjem na diplomatsko imuniteto zavrnil pričanje v tajnem sojenju ruskima vohunoma v Sloveniji, je v resnici pripadnik ruske tajne službe in je ruska vohuna v slovenskem priporu tudi obiskoval. S tem pa je med drugim priskrbel enega ključnih dokazov, da sta priprta “Argentinca” v resnici Rusa. Obiske v priporu pa mu je moralo odobriti sodišče.

V soboto smo na N1 razkrili, da je okrožno sodišče v Ljubljani med tajnim sojenjem ruskima vohunoma Ani in Artemu Dulcevu kar dvakrat kot pričo poklicalo uslužbenca ruskega veleposlaništva v Ljubljani, a je po informacijah N1 obakrat (tako junija lani kot junija letos) pričanje zavrnil s sklicevanjem na diplomatsko imuniteto.

Ime uslužbenca ruskega veleposlaništva je znano uredništvu, po informacijah N1 pa z ruskima vohunoma, ki sta globoko pod krinko od leta 2017 delala v Sloveniji in iz Slovenije ter uporabljala lažno argentinsko identiteto, ni imel stikov, dokler ju niso 5. decembra 2022 slovenski organi ob prisotnosti Sove aretirali v ljubljanskih Črnučah.

Tedaj so ju tudi pridržali, uslužbenec ruskega veleposlaništva v Ljubljani pa ju je po informacijah N1 kasneje začel v priporu obiskovati. Ano Dulcevo na Igu, Artema Dulceva pa na Povšetovi.

Nadzorovani obiski

Po dostopnih informacijah N1 naj bi bili obiski uslužbenca ruskega veleposlaništva v Ljubljani nadzorovani, hkrati pa so prinesli tudi enega ključnih dokazov za to, da sta priprta v Sloveniji dejansko ruska državljana, sicer ne bi bilo razlogov, da bi ju obiskal – in to večkrat – uslužbenec ruskega veleposlaništva.

Vohuna sta namreč ves čas do njunega priznanja krivde dan pred zgodovinsko izmenjavo zapornikov med Zahodom in Rusijo vztrajno zanikala, da sta obveščevalca ruske tajne službe SVR in tudi, da sta ruska državljana. Poudarjala sta, da sta Maria Rosa Mayer Munos in Ludwig Gisch iz Argentine.

A včeraj so zakrožili posnetki intervjuja v Sloveniji obsojenih in nato izmenjanih ruskih vohunov za rusko državno televizijo, v katerem je Artem Dulcev med drugim povedal, da ga je v priporu v Sloveniji obiskoval pripadnik ruske zunanje obveščevalne službe (to je SVR), ki mu je prenesel Putinove pozdrave ter Putinovo sporočilo, da Rusija dela na tem, da ju reši.

“To mi je veliko pomenilo,” je za rusko državno televizijo dejal ruski “ilegalec”, ki je s tem hkrati obelodanil, da je uslužbenec ruskega veleposlaništva, ki je vohuna obiskoval, v resnici pripadnik ruske tajne službe SVR, ki ji pripadata tudi ruska “ilegalca” iz Slovenije. Da gre za isto osebo, so viri N1 neuradno potrdili.

Obiske v priporu mora odobriti sodišče. Zakaj in na kakšni podlagi so dovolili, da v ženski pripor na Igu in moškega na Povšetovi vstopi uslužbenec ruskega veleposlaništva v Ljubljani, za katerega se je zdaj izkazalo, da je v resnici pripadnik ruske tajne službe, o katerem so po informacijah N1 slovenski organi sicer obveščeni, smo vprašali okrožno sodišče v Ljubljani. Njihov odgovor bomo objavili takoj, ko ga prejmemo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje