S kom bi se povezovala NSi? S Karlom Erjavcem očitno ne, kaj pa s SLS?

Slovenija 05. Avg 202415:14 20 komentarjev
Vida Čadonič Špelič
Foto: Denis Sadiković/N1

Nova Slovenija bo vztrajala na svoji samostojni politični poti, cilj desetih odstotkov na parlamentarnih volitvah pa bo stranka dosegla pod vodstvom Mateja Tonina, je ob 24. obletnici ustanovitve stranke poudarila poslanka in podpredsednica NSi Vida Čadonič Špelič. Manjšo opozicijsko stranko jeseni čaka volilni kongres, na katerem bo Tonin po pričakovanjih znova kandidiral za predsednika stranke. Ali bo imel protikandidata, za zdaj še ni znano, Čadonič Špelič pa ne vidi potrebe za to. Je pa poudarila, da Slovenija nujno potrebuje alternativo sedanji vladi Roberta Goloba in da je naklonjena povezovanju na desni sredini. S kom bi se torej povezovali v NSi in s kom ne?

“Krščanska demokracija je vsa ta leta dokazala, da je resna stranka in da je nujno potrebna tako za Slovenijo kot za Evropo,” je na novinarski konferenci ob 24. obletnici ustanovitve Nove Slovenije dejala podpredsednica in poslanka NSi Vida Čadonič Špelič.

Da stranka dosega rezultate, se je po njenih besedah pokazalo tudi na junijskih evropskih volitvah, na katerih je NSi obdržala svojega evropskega poslanca. V Evropski parlament je bil izvoljen predsednik stranke Matej Tonin, ki se bo po pričakovanjih na jesenskem volilnem kongresu potegoval za nov mandat na čelu NSi.

Ali bo imel Tonin na kongresu kakšnega protikandidata, še ni znano. “Sama osebno v tem trenutku ne vidim potrebe za to. Dvomim, da bo na koncu še kakšen drug kandidat. So pa volitve predsednika stranke odprte, kandidira lahko vsakdo, ki se v stranki čuti poklicanega za to,” je dejala Čadonič Špelič in dodala, da bodo cilj desetih odstotkov na parlamentarnih volitvah dosegli s Toninom.

“Ne morem razumeti, zakaj ta stranka ni prispevala svojih podpisov”

Stranka bo po njenih besedah vztrajala na svoji samostojni politični poti, so se pa v NSi po dveh letih medsebojnega spopadanja s SDS uspeli dogovoriti o ustanovitvi parlamentarne preiskovalne komisije o slovenski energetiki, ki naj bi slej kot prej pod drobnogled vzela tudi premierja Roberta Goloba v času, ko je vodil energetsko podjetje Gen-I.

Kot smo poročali na N1, pa to še ne pomeni, da bosta opozicijski stranki odslej sodelovali pri vsem. SDS pod vodstvom Janeza Janše je namreč pred dnevi zavrnila pobudo NSi, da prispeva podpise pod zahtevo, da se o njihovem paketu zakonov, s katerim želijo ustaviti nasilje določenih pripadnikov romske skupnosti, opravi splošna razprava v državnem zboru. Ta sicer vseeno bo, saj so zahtevo NSi podpisali tudi trije poslanci koalicijske SD in nepovezana poslanka Mojca Šetinc Pašek.

“Ne morem razumeti, zakaj stranka, ki je v preteklosti opozarjala na te probleme, ne nazadnje ena od njihovih poslank prihaja s tega območja (Anja Bah Žibert, op. a.), ni prispevala svojih podpisov, smo pa videli, da je ta problem razumela druga skupina poslancev, ki je s tem, ko je dala podpise, tudi odprla vrata tem nujno potrebnim zakonom,” je dejala Čadonič Špelič.

Na vprašanje, ali bi lahko pred naslednjimi parlamentarnimi volitvami prišlo do tesnejšega sodelovanja med NSi in zunajparlamentarno SLS, pa je podpredsednica Nove Slovenije odgovorila, da morajo v SLS naprej “razčistiti” zadeve in se odločiti, kdo jih bo vodil v prihodnje.

Marko Balažic in Peter Gregorčič (Foto: Žiga Živulović Jr./BOBO)

Znotraj ljudske stranke sta se namreč po evropskih volitvah oblikovali dve struji. Prva na čelu stranke podpira sedanjega predsednika Marka Balažica, druga pa si želi, da bi vajeti stranke prevzel nesojeni evroposlanec SLS Peter Gregorčič.

Čadonič Špelič razmer v SLS ni želela komentirati, je pa poudarila, da morajo o tem, kakšna bo prihodnost stranke in kdo jih bo vodil, odločiti člani SLS: “Zanimivo vprašanje bi bilo, ali je gospod Gregorčič že član ljudske stranke.”

“Tako levodezorientirane vlade si Slovenci ne zaslužimo”

Po mnenju Čadonič Špelič bi bilo sicer dobro, da bi na desni sredini prišlo do povezovanja tistih političnih sil oziroma akterjev, ki “podobno mislimo in ki podobno razumemo gospodarstvo in demokracijo”. Tonin se je sicer že pred evropskimi volitvami zavzel za oblikovanje skupne liste med NSi, SLS in društvom Platforma sodelovanja pod vodstvom poslanca SDS Anžeta Logarja, a je upravni odbor Logarjeve platforme zavrnil Toninovo pobudo.

Med tistimi, ki v poletnih mesecih tipajo teren za morebitne nove politične projekte, sta tudi nekdanji predsednik Desusa Karl Erjavec in predsednik državnega sveta Marko Lotrič. Na vprašanje, s kom bi se povezovali v NSi in koga prepoznavajo kot zdrave sile v slovenski politiki, je Čadonič Špelič odgovorila: “Karl Erjavec zagotovo ne spada med te, ki ste jih omenili. Mislim, da je on že v politiki povedal in pokazal, kaj zna.”

Ne glede na to pa je Čadonič Špelič poudarila, da Slovenija nujno potrebuje alternativo sedanji vladi pod vodstvom premierja Roberta Goloba: “Tako levodezorientirane vlade si Slovenci ne zaslužimo. Ta vlada v letu dni po poplavah ni zgradila enega samega novega doma. Vse, kar so zmogli narediti, je, da se je šel predsednik vlade brez sramu fotografirat k novi hiši, ki so jo naredili ljudje, podjetniki in občina.”

Premier Golob po njeni oceni po dveh letih vladanja ne more pokazati ničesar, razen prelomljenih in neizpolnjenih obljub: “Zdravstvena ‘nereforma’ je njegov največji greh. Zakaj? Ker se to pozna na zdravju ljudi in ker se s tem razvija zasebno zdravstvo. V koaliciji govorijo, da potrebujemo močno javno zdravstvo in da so proti zasebnemu zdravstvu, delajo pa ravno obratno.”

Tomaž Vesel
Tomaž Vesel (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Na vprašanje, ali bodo na četrtkovem zaslišanju pred pristojnim parlamentarnim odborom podprli kandidata za evropskega komisarja Tomaža Vesela, pa je odgovorila, da se bodo o podpori Veselu odločili po njegovi predstavitvi. Vesel je sicer pred kratkim napovedal, da se želi pred zaslišanjem sestati tudi s predstavniki opozicije. Ali sta se s Toninom že sestala, Čadonič Špelič ni znala pojasniti: “Je pa pohvalno, da se želi kandidat srečati tudi z opozicijo in ji morda celo prisluhniti.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje