S slovesnostjo obeležitev dneva veteranov vojne za Slovenijo

Slovenija 17. Maj 202406:23 0 komentarjev
Premier Robert Golob. (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

V Zvezi veteranov vojne za Slovenijo in Združenju Sever bodo s slovesnostjo v Vačah pri Litiji tudi letos obeležili dan veteranov vojne za Slovenijo. Slavnostni govorec bo tokrat premier Robert Golob.

Zveza veteranov vojne za Slovenijo in Zveza policijskih veteranskih društev Sever ob dnevu vojnih veteranov praznujeta spomin na 17. maj 1990, ko je bila ustanovljena Manevrska struktura narodne zaščite kot odgovor na ukaz o premestitvi orožja Teritorialne obrambe iz lastnih skladišč v skladišča pod nadzorom Jugoslovanske ljudske armade. Tako so preprečili popolno razorožitev takratne Teritorialne obrambe in vzpostavili obrambne sile novo nastajajoče države Slovenije.

Zveza veteranov vojne za Slovenijo je bila ustanovljena tri leta kasneje, 17. maja 1993. Povezuje tiste, ki so aktivno sodelovali v osamosvojitveni vojni oziroma v pripravah nanjo.

Združenje Sever, danes Zveza policijskih veteranov, pa letos obeležuje 30-letnico ustanovitve. Gre za prostovoljno, nepolitično in domoljubno zvezo 12 policijskih veteranskih društev Sever. Člani društev so pripadniki organov za notranje zadeve ali prostovoljci, ki so z organi za notranje zadeve sodelovali v aktivnostih za zaščito demokratičnih procesov v Sloveniji med letoma 1989 in 1991. Združenje Sever sodeluje s sorodnimi veteranskimi organizacijami doma in v tujini. Od leta 1994 je združenje tudi član Svetovne veteranske organizacije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!