Razlika v tolmačenju: samoplačniško PCR-testiranje še vedno mogoče

Koronavirus 19. Jan 202216:30 > 20. Jan 2022 07:38
Delite:
PCR test
Foto: PROFIMEDIA

Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar je ob torkovi predstavitvi novega protokola testiranja dejal, da samoplačniško PCR-testiranje ne bo več mogoče. Vendar pa je minister za zdravje Janez Poklukar dan pozneje zagotovil, da bo kljub preobremenjenosti laboratorijev to mogoče tudi v prihodnje.

Ker so državni laboratoriji zaradi zelo visokega števila PCR-testov preobremenjeni, so se na ministrstvu odločili za spremenjen protokol testiranja, zaradi česar po Vindišarjevih besedah samoplačniško PCR-testiranje ne bo več mogoče.

Vendar pa je Poklukar kasneje zagotovil, da bo samoplačniško PCR-testiranje mogoče tudi v prihodnje.

“Seveda moramo poskrbeti za vse prebivalce Slovenije, tudi tiste, ki so v času nastopa petega vala bili v Sloveniji na obisku in za vrnitev v domovino potrebujejo negativen PCR-test, in številne naše poslovneže, ki potrebujejo PCR-test za udeležbo v tujih državah. Hkrati pa se zavedamo, da imajo tudi naši prebivalci določene obveznosti v tujini, v državah, kjer potrebujejo PCR-test. Zato bo to omogočeno v naslednjih dneh,” je dejal minister.

Poudaril je, da ključna izvajalca, Nacionalni laboratorij za okolje, zdravje in hrano (NLZOH) in Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo (IMI), “maksimalno sodelujeta in bosta po svojih maksimalnih močeh izvajala tudi samoplačniške teste”. V laboratorijih NLZOH in IMI namreč analizirajo veliko večino brisov, odvzetih za PCR-teste.

Tudi v NLZOH so zagotovili, da nobenega brisa ne zavrnejo, saj nimajo podatka o tem, kaj je bil namen odvzema brisa.

Poklukar je še opozoril, da se morajo samoplačniki zaradi zasedenosti kapacitet laboratorijev z izvajalci dogovoriti za ustrezen termin za odvzem brisa, da bodo lahko pravočasno prejeli rezultat. Izvajalci bodo po njegovih besedah od obeh laboratorijev dobili dodatna pojasnila, kako naj organizirajo delo.

Za samoplačniško testiranje se sicer običajno odločajo tisti, ki nimajo simptomov, a test denimo potrebujejo za prestop meje. Nekatere države pri vstopu zahtevajo negativen rezultat PCR-testa, tudi če je posameznik polno cepljen.

Komentari

Vaš komentar