Šarec se spominja komisarske sage: Partnerji so želeli minirati moj predlog

Slovenija 27. Jul 202421:11 4 komentarji
Marjan Šarec
Foto: Borut Živulovič/BOBO

Vlada je soglasno sprejela kandidaturo Tomaža Vesela za evropskega komisarja. V zapisu na Facebooku se je oglasil zdaj že nekdanji minister za obrambo in novopečeni evroposlanec Marjan Šarec, ki se je spomnil dogajanja izpred petih let, ko je bil predsednik vlade on sam.

Marjan Šarec, ki je bil na junijskih volitvah na listi Gibanja Svoboda izvoljen za poslanca v Evropski parlament, pred tem pa je bil obrambni minister, se je v zapisu na Facebooku dotaknil izbire kandidata za evropskega komisarja.

Spomnil se je na čas, ko je pred petimi leti kot premier bil v položaju, ko je bilo treba predlagati kandidata. “Tudi takrat je Ursula Von der Leyen pričakovala dva kandidata. Opravila sva telefonski pogovor, kjer je ugodila moji prošnji in ne nazadnje se je kasneje izkazalo, da je bil resor kriznega upravljanja kar pomemben zaradi ujm v letih, ki so sledila,” je zapisal.

Dejal je, da je Janeza Lenarčiča predlagal, ker je želel v izogib konfliktu poiskati nevtralnega kandidata. “Koalicijski partnerji so negodovali, celo dobili so se predsedniki na enem izmed ministrstev, da bi minirali moj predlog,” je dodal. Imen ni omenjal, saj so “dogodki še blizu”. Ob tem je namignil, da bi utegnil kdaj napisati knjigo, v kateri bi spregovoril tudi o tem. “Zadeva je spodletela, ker so se nekateri njihovi ministri in ministrice odločili podpreti moj predlog. Za to sem jim še danes hvaležen,” je dodal.

O aktualnem kandidatu za komisarja Tomažu Veselu, ki ga je vlada na redni seji potrdila v petek, pa je zapisal: “Mnogo je že napovedi in mnenj, kako bo. Vendar je treba vedeti, da je dejavnikov, ki vplivajo, veliko in so napovedi zgolj napovedi. Nekatere napovedi o izvolitvi Ursule von der Leyen so se že izkazale za netočne. Zato bo na koncu veliko odvisno od zaslišanja pred matičnim odborom in seveda tudi enotne podpore doma.”

Ob tem je dodal še, da evropski komisar zastopa tudi Slovenijo, zato da je “pomembno, s kakšno popotnico se odpravi v Bruselj”.

Pred petimi leti veliko želja, a malo pogovorov

Šarčevo manjšinsko vlado je sicer takrat sestavljajo kar pet strank, poleg njegove LMŠ še SD, ki jo je vodil Dejan Židan, SMC pod vodstvom nekdanjega premierja Mira Cerarja, SAB Alenke Bratušek in Desus s predsednikom Karlom Erjavcem.

Janez Lenarčič
Janez Lenarčič (Foto: PROFIMEDIA)

Ker je SD tako kot LMŠ osvojila dva evropska poslanca, so si želeli, da bi bila njihova tedanja evropska poslanka Tanja Fajon vsaj ena od dveh predlaganih kandidatov. V SMC je položaj evropskega komisarja zanimal Cerarja, prav tako želje po tem ni skrival Erjavec.

A koalicijski partnerji resnih pogovorov o tem, kot so razlagali sami, sploh niso imeli. Šarec jih je en dan pred odločanjem na vladi zgolj seznanil s svojo izbiro. Iz SD, kjer so bili najbolj jezni, so takrat sporočili, da ga ne bodo podprli: “Enostranska odločitev predsednika vlade Marjana Šarca je neprijetno sporočilo,” so zapisali. Židan pa je ob tem dejal, da jim je žal, “da na ta način predsednik vlade sporoča koalicijskim partnerjem, kaj je zanj partnerski dialog, kaj je spoštovanje koalicijskih partnerjev.”

Ostale stranke so sicer opozorile na način izbire, a na koncu Šarčevi izbiri prikimale.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje