Satelitska posnetka kažeta, kako se k nam širi oblak puščavskega prahu

Slovenija 19. Jun 202411:26 > 14:05 0 komentarjev
oblak puščavskega prahu
Foto: sat24.com/X

V teh dneh bo nad našimi kraji vztrajal oblak puščavskega prahu. Kako oblak prahu "potuje" proti nam, prikazujeta satelitska posnetka.

Meteorolog na agenciji za okolje Blaž Šter je na omrežju X delil satelitska posnetka, ki prikazujeta, kako se nad naše kraje širi oblak puščavskega prahu.

“Prva slika je od včeraj, druga današnja. Ni naključje, da je ob vročinskih valovih skoraj vedno prisoten puščavski prah,” je dodal Šter.

Agencija za okolje je naknadno sporočila, da je prah za zdaj še na višini, v naslednjih dneh pa pričakujejo povišane ravni, v naslednjih dneh pa pričakujejo povišane ravni delcev PM10 tudi pri tleh.

Vzrok za prah, ki lahko doseže Evropo, so peščene nevihte, ki nastanejo med močnimi vetrovi na velikih območjih Sahare, puščave, ki se razteza čez severno Afriko. Da vetrovi odnesejo prah na tisoče kilometrov stran proti Evropi, morajo biti ugodne razmere: vremenski sistemi z močnim vetrom. Staro celino pa dosežejo predvsem takrat, ko nad zahodnim Sredozemljem in severno Afriko vztraja globok ciklon.

Puščavski pesek se lahko nad Evropo zadržuje nekaj dni, morda ga bodo odpihnili močni vetrovi ali pa bodo prah odplaknile močnejše padavine.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!