SDS predlaga posvetovalni referendum o priznanju Palestine

Slovenija 03. Jun 202410:53 65 komentarjev
Palestinska zastava na vladi
Foto: Borut Živulović/BOBO

SDS je v parlamentarni postopek vložila predlog za razpis posvetovalnega referenduma o priznanju Palestine. S tem naj bi odločanje o priznanju odložili za 30 dni.

Največja opozicijska stranka je v parlamentarni postopek vložila predlog za razpis posvetovalnega referenduma o priznanju Palestine. To je storila še pred začetkom seje odbora za zunanjo politiko, na kateri bodo razpravljali o predlogu sklepa vlade, da državni zbor prizna Palestino kot neodvisno in suvereno državo. V poslanski skupini Slovenske demokratske stranke tudi predlagajo, da se pred nadaljevanjem zakonodajnega postopka o predlogu sklepa o priznanju neodvisnosti in suverenosti države Palestina na odboru za zunanjo politiko opravi javna predstavitev mnenj.

Možnost za vložitev predloga za posvetovalni referendum bi sicer imeli do jutrišnjega glasovanja na seji državnega zbora. Da bi SDS s predlogom uspela, ne gre pričakovati, bi pa končno odločanje o priznanju Palestine odložila za 30 dni.

“Sama menim, da takšno zavlačevanje postopka ne bi bilo konstruktivno in da bi tisti, ki bi se tega manevra poslužil, državljanom dajal sporočilo, da bomo še naprej gledali množične poboje v Gazi in hude kršitve humanitarnega in mednarodnega prava. Rezultat na koncu, po preteku 30 dni, pa bo isti,” je pred dnevi dejala predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič.

Vlada je predlog za priznanje Palestine v državni zbor poslala v četrtek. To odločitev je premier Robert Golob pospremil z besedami, da vlada obema stranema, torej tako Izraelu kot Palestini sporoča, da želi takojšnjo prekinitev spopadov in takojšnjo izpustitev talcev. “Sporočilo priznanja ni usmerjeno proti nikomur, to je sporočilo miru,” je dejal Golob.

Bonus video: Ekskluzivno soočenje Roberta Goloba in Janeza Janše

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje