SDS in NSi snujeta novo parlamentarno preiskavo: kdo je glavna tarča?

Slovenija 16. Jul 202420:28 3 komentarji
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Po informacijah N1 med SDS in NSi potekajo resni pogovori in usklajevanja o ustanovitvi nove parlamentarne preiskovalne komisije. "To bo preiskovalka o slovenski energetiki," je dejal eden od naših sogovornikov, ki želi ostati neimenovan. Nova preiskovalna komisija naj bi pod drobnogled vzela domnevne nepravilnosti pri poslovanju energetskih podjetij, njena glavna tarča pa bi bil Gen-I, ki ga je do svojega vstopa v politiko vodil premier Robert Golob. Razkrivamo, katere tesne sodelavce in zaupnike predsednika vlade bi preiskovali v opoziciji in kaj bo z že ustanovljeno preiskovalno komisijo o Gen-I, podjetju Star Solar in financiranju Gibanju Svoboda, na kateri se že nekaj časa lomijo kopja med Golobovo stranko in opozicijo.

V opozicijskih SDS in NSi že nekaj časa ne skrivajo svojega nezadovoljstva zaradi parlamentarne preiskovalne komisije o poslovanju podjetij Gen-I in Star Solar ter financiranju največje vladne stranke Gibanje Svoboda.

Za predsednika preiskovalne komisije, ki jo je državni zbor odredil na zahtevo državnega sveta in ki bi morala preiskovati predsednika vlade Roberta Goloba v času, ko je bil predsednik uprave Gen-I, je bil namreč imenovan poslanec Svobode Tomaž Lah. V SDS so za predsednika komisije predlagali poslanca Žana Mahniča, imenovanju Laha pa so nasprotovali, ker da bo Svoboda na takšen način “preiskovala samo sebe”.

V stranki Janeza Janše so se Laha s predsedniškega mesta želeli znebiti tako, da so ga uvrstili na seznam zaslišanje 70 prič za zaslišanje pred komisijo. Čeprav priče po zakonu o parlamentarni preiskavi priče ne smejo sodelovati pri delu komisije, Lah še naprej vztraja na predsedniškem položaju.

V SDS so zato proti njemu že vložili kazensko ovadbo, a vsaj zaenkrat nič ne kaže na to, da bi se Lah umaknil in vodenje komisije prepustil podpredsedniku Radu Gladku iz vrst SDS.

Pod drobnogledom komisije tudi nakazila Gen-I podjetju Vesne Vuković?

V senci zapleta o tem, kdo lahko in kdo ne bi smel voditi parlamentarne preiskave o Gen-I, Star Solar in Gibanju Svoboda, pa po informacijah N1 med SDS in NSi potekajo resni pogovori o ustanovitvi nove preiskovalne komisije.

“To bo preiskovalka o slovenski energetiki,” nam je dejal eden od naših sogovornikov, ki želi ostati neimenovan. V SDS in NSi dogajanja uradno ne komentirajo, a naj bi akt o odreditvi parlamentarne preiskave že pripravljali in usklajevali. Kot smo izvedeli neuradno, naj bi v opoziciji z novo preiskovalno komisijo pod drobnogled vzeli domnevno sporne posle v slovenski energetiki.

Kaj vse bi bil lahko predmet omenjene parlamentarne preiskave, zaenkrat še ni jasno, naj bi se pa nova preiskovalna komisija osredotočila na sume nepravilnosti pri poslovanju energetskih podjetij v večinski državni lasti.

Z zasebnimi podjetji, kot je Star Solar, katerega lastnik je premier Golob postal po ločitvi od nekdanje žene Jane Nemec Golob, naj se komisija ne bi ukvarjala, saj se želijo izogniti morebitnemu sodnemu izpodbijanju akta o odreditvi preiskave.

Kot glavno tarčo komisije se omenja podjetje Gen-I, ki ga je do vstopa v politiko vodil Golob. Opozicijo naj bi zanimale lastniške spremembe in posli družbe na Balkanu, pa tudi nakazila, ki jih je Gen-I v preteklih letih nakazal podjetju novinarke Vesne Vuković. Ta je bila še nedolgo nazaj desna roka premierja Goloba kot generalna sekretarka Gibanja Svoboda.

Robert Golob, Vesna Vuković
Premier Robert Golob in bivša generalna sekretarka Gibanja Svoboda Vesna Vuković Foto: N1

Poleg Vuković naj bi opozicija želela zaslišati tudi druge tesne sodelavce in zaupnike predsednika vlade. Pri tem se najglasneje omenja finančnega ministra Klemna Boštjančiča, predsednika uprave SDH Žigo Debeljaka in člana nadzornega sveta SDH Franja Bobinca.

Podjetje, katerega lastnica je bila Vuković, je bilo v preteklosti tudi na plačilni listi Gorenja – v upravi družbe sta takrat sedela Bobinac in Debeljak – ter družbe Brio, ki je v lasti finančnega ministra Boštjančiča.

Po naših informacijah naj bi v opoziciji k podpisu pod zahtevo za odreditev omenjene parlamentarne preiskave nagovarjali tudi nepovezano poslanko Mojco Šetinc Pašek, ki je bila lani jeseni izključena iz Golobove stranke.

Poslanci SDS in NSi ne bi več sodelovali v komisiji, ki jo vodi Lah

Če bi opozicijskima strankama v prihodnjih dneh uspelo doseči dogovor o ustanovitvi nove preiskovalne komisije, poslanci SDS in NSi ne bi več sodelovali v preiskovalni komisiji o Gen-I, Star Solarju in financiranju Gibanju Svoboda, ki jo vodi Lah.

V primeru, da uvedbo parlamentarne preiskave zahteva tretjina poslancev, namreč mesto predsednika komisije pripade enemu izmed njih, torej poslancu iz vrst SDS ali NSi.

Čeprav imata SDS in NSi dovolj poslancev za ustanovitev preiskovalne komisije, ki bi pod drobnogled vzela poslovanje Gen-I in Goloba, omenjene zahteve v tem mandatu še nista vložili.

SDS je sicer večkrat pozvala NSi, naj prispeva podpise za uvedbo preiskave, a so v Novi Sloveniji to pogojevali s tem, da Janševa stranka popolni mesta v komisijah za nadzor javnih financ in obveščevalno-varnostnih služb.

Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič (Foto: Žiga Živulović Jr./BOBO)

To se doslej še ni zgodilo, ne gre pa spregledati, da se je opozicija v zadnjih dneh poenotila v nasprotovanju noveli zakona o parlamentarni preiskavi, ki jo je vložila predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič.

Državni zbor je novelo zakona v ponedeljek potrdil brez glasov opozicijskih poslancev. V SDS in NSi so namreč prepričani, da želi Klakočar Zupančič s spremembami zakona zaščititi premierja Goloba in blokirati delo preiskovalne komisije o Gen-I, Star Solarju in financiranju Gibanju Svoboda.

Kot smo poročali na N1, v Janševi stranki že zbirajo podpise za začetek postopkov za naknadni zakonodajni referendum. Pred njihovo vložitvijo naj bi sicer počakali na to, ali bo novelo zakona doletel veto državnega sveta.

Predlog za odložilni veto je v državni svet že poslal državni svetnik Andrej Poglajen iz vrst SDS, ki je bil tudi pobudnik zahteve za odreditev parlamentarne preiskave o Gen-I, Star Solar in Gibanju Svoboda.

Državni svetniki bodo o vetu na novelo zakona odločali v petek. Če bo ta izglasovan, bodo morali poslanci novelo zakona prihodnji teden še enkrat potrditi. Za sprejem zakona je po vetu državnega sveta potrebnih najmanj 46 glasov poslancev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje