SDS ne bo več na kolegijih, grozi s predlogom za razrešitev Klakočar Zupančič

Slovenija 22. Okt 202413:25 27 komentarjev

Poslanci SDS ne bodo več sodelovali na sejah kolegija predsednice državnega zbora Urške Klakočar Zupančič, ki ji očitajo diskriminatoren in žaljiv odnos do opozicije. Z njihovo oceno se strinjajo tudi v NSi. Oboji razmišljajo tudi, da bi predlagali razrešitev Klakočar Zupančič s čela parlamenta.

Poslanci SDS so predsednico državnega zbora Urško Klakočar Zupančič obvestili, da njihova poslanska skupina ne bo več sodelovala na sejah kolegija predsednice DZ. Med razlogi so navedli “žalitev poslancev, izreke laži, razpihovanje in javno spodbujanje nestrpnosti ter širjenje sovražnega govora”, ki da so jih poslanci SDS deležni od Klakočar Zupančič.

“Teptate določbe poslovnika državnega zbora, teptate ustavo, do posameznih poslank in poslancev opozicije se obnašate vzvišeno, nedostojno in sovražno. Kot predsednica DZ ste samo prva med enakimi, vaš odnos do poslank in poslancev pa ne bi smel biti diskriminatoren, žaljiv in pogojen s tem, kateri poslanski skupini pripada posamezen poslanec ali poslanka,” so zapisali v pismu s prvopodpisano vodjo poslanske skupine Jelko Godec. Dodali so, da tak način “zlorabe funkcije predsednice DZ predstavlja nedopustno omejevanje dela poslancev ter omejevanje možnosti razprav in sodelovanja v zakonodajnem postopku”.

“Poleg tega takšno vedenje predsednice DZ meče slabo luč na celoten državni zbor,” so še poudarili v SDS.

Odločili so se, da njihovi poslanci ne bodo več sodelovali na sejah kolegija predsednice državnega zbora, dokler Klakočar Zupančič “ne bo prenehala z navedenim ravnanjem”. Če se to ne bo zgodilo, bodo predlagali njeno razrešitev.

NSi: Klakočar Zupančič ni predsednica vseh poslancev

Potezo SDS razumejo tudi v NSi. Kot je poudaril vodja njihove poslanske skupine Janez Cigler Kralj, so se tudi v NSi že pogovarjali o možnosti, da bi predlagali razrešitev Klakočar Zupančič s čela parlamenta.

Cigler Kralj je spomnil, da je sam pred kratkim pisal pismo predsednici Evropskega parlamenta Roberti Metsola. V njem je izpostavil, da se v slovenskem parlamentu kršijo demokratični standardi in poslovnik in zlorablja položaj. V pismu je Cigler Kralj predlagal, da Evropski parlament v Slovenijo pošlje komisijo. Ta naj bi po njegovih besedah “na licu mesta ugotovila trend padanja demokratičnih standardov v parlamentu in tudi v odnosu vlada – parlament zaradi škodljivega vodenja DZ”.

cigler kralj
Foto: Egon Parteli

Opozicija je trenutno po Ciglerjevi oceni blokirana pri svojem parlamentarnem delu, tako pri nadzoru nad delovanjem nekaterih institucij kot pri nadzoru nad delovanjem vlade. “Sedanja predsednica DZ ni predsednica vseh poslancev, temveč izrazito zagovarja zgolj koalicijske interese in omogoča ščitenje in skrivanje predsednika vlade,” je dodal vodja poslancev NSi.

Kot možnost, ki jo imajo še na voljo, je navedel tudi umik opozicije iz dela parlamenta, tako imenovano obstrukcijo. Ob tem je poudaril, da tega ne napoveduje in da upa na razumnost politike. Še vedno verjame, da bo Klakočar Zupančič spoznala, da mora biti predsednica vseh poslancev in ščititi interese parlamentarizma.

Klakočar Zupančič: Imam povsem mirno vest

Klakočar Zupančič je v odzivu povedala, da lahko vsak poslanec ali poslanska skupina poda predlog, če je ta legalen. “To je lahko tudi predlog za razrešitev predsednice DZ. O tem naj se izrekajo parlamentarne stranke. Sama sem dobila mandat volilcev in ga bom opravljala ne glede na to, ali bom v funkciji predsednice DZ ali v funkcije poslanke,” je poudarila.

Dodala je, da ima “povsem mirno vest”, da deluje v okviru ustave, zakonov in pravnega reda. “Verjamem, da je za marsikoga to lahko moteče. Dajem tudi pravne razlage, za katere menim, da so pravilne,” je povedala. “Kdo se bo udeleževal kolegija ali ne, se bo sam odločil. Lahko se udeležujejo ali ne,” je še pojasnila Klakočar Zupančič. Njeno izjavo si lahko ogledate v videu na vrhu članka.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje