SDS v novo interpelacijo Stojmenove Duh. Kako na očitke odgovarja ministrica?

Slovenija 02. Jul 202413:45 20 komentarjev
Emilija Stojmenova Duh
Emilija Stojmenova Duh (Foto:Žiga Živulović jr./BOBO)

Zapletom pri razdeljevanju deset tisoč prenosnih računalnikov, ki so jih lani poleti kupili na ministrstvu za digitalno preobrazbo pod vodstvom Emilije Stojmenove Duh, kar ni videti konca. Prvi poziv za dodelitev prenosnikov se je iztekel konec prejšnjega tedna, velikega zanimanja za računalnike pa za zdaj očitno ni. Čeprav je ministrica Stojmenova Duh doslej trdila, da pri nakupu prenosnikov niso nastale nepravilnosti, posel po mnenju računskega sodišča ni bil opravljen v skladu z načeli učinkovitosti in gospodarnosti. V največji opozicijski stranki SDS so napovedali, da bodo zoper Stojmenovo Duh vložili novo interpelacijo.

Da je ministrstvo za digitalno preobrazbo pod vodstvom ministrice Emilije Stojmenove Duh iz kvote Gibanja Svoboda nakup 13 tisoč prenosnih računalnikov v skupni vrednosti 6,5 milijona evrov izvedlo brez predhodne opredelitve dejanskih potreb, je računsko sodišče izpostavilo v osnutku revizijskega poročila o predlogu zaključnega računa proračuna Republike Slovenije za leto 2023.

Iz osnutka revizijskega poročila, ki so ga pridobili na Televiziji Slovenija (TVS), je razvidno, da na računskem sodišču ocenjujejo, da posel z računalniki ni bil opravljen v skladu z načeli učinkovitosti in gospodarnosti. Stojmenova Duh je na drugi strani do zdaj zatrjevala, da pri nakupu prenosnikov niso nastale nepravilnosti.

“Vse aktivnosti so bile izvedene skladno z zakonodajo, transparentno, učinkovito in z gospodarnim upravljanjem javnih sredstev,” je na zagovoru ob interpelaciji v državnem zboru marca letos poudarila Stojmenova Duh. Interpelacijo zoper ministrico so zaradi očitkov v zvezi z nakupom računalnikov vložili v največji opozicijski stranki SDS pod vodstvom Janeza Janše.

Stojmenova Duh: Hvala poslanski skupini SDS za še eno odlično priložnost

Vodja poslancev SDS Jelka Godec je danes na družbenem omrežju X napovedala, da bodo zoper Stojmenovo Duh vložili novo interpelacijo. “V poslanski skupini SDS radi pomagamo ministrici za digitalno preobrazbo pri njeni odločitvi in bomo ponovno vložili interpelacijo. Poslanci SD in Levice pa lahko razmislijo, ali se bodo pri glasovanju ponovno vzdržali,” je poudarila Godec.

“Iskrena hvala poslanski skupini SDS za še eno odlično priložnost, da vsem predstavimo rezultate dela ministrstva za digitalno preobrazbo. Ravno v prihodnjih dneh bo objavljeno novo poročilo Evropske komisije o stanju digitalnega desetletja, ki pokaže, da je Slovenija v zadnjem letu napredovala pri skoraj vseh kazalnikih,” se je na napoved vložitve interpelacije na družbenem omrežju X odzvala Stojmenova Duh.

Ministrica za digitalno preobrazbo se je na udaru kritik znašla, ker ji je do nedavne spremembe zakona o spodbujanju digitalne vključenosti uspelo razdeliti le 39 računalnikov, preostalih 12.961 pa je pristalo v skladišču v Logatcu, za katerega država plačuje skoraj 2.500 evrov mesečne najemnine. Nekaj manj kot tri tisoč računalnikov so na ministrstvu razdelili šolam in zavodom, preostalih deset tisoč prenosnikov pa je na voljo socialno ogroženim družinam.

Spomnimo, da sta nakup računalnikov pod drobnogled vzeli tudi protikorupcijska komisija (KPK) in agencija za varstvo konkurence (AVK). Ta je na podlagi odredbe ljubljanskega okrožnega sodišča nedavno preiskala prostore podjetij Lancom, Unistar, Gambit Trade in Acord-92, ki so si na lani objavljenem razpisu ministrstva razdelili posel z računalniki. Omenjena podjetja so osumljena kartelnega dogovarjanja pri poslu.

Na ministrstvu vztrajajo, da je bil nakup računalnikov smotrn in potreben

Na ministrstvu za digitalno preobrazbo so danes ugotovitve računskega sodišča komentirali z besedami, da so se na osnutek poročila odzvali, se udeležili razčiščevalnega sestanka s predstavniki računskega sodišča ter jim posredovali razloge za izpodbijanje revizijskih razkritij in dodatna pojasnila.

Ker zakon o računskem sodišču določa, da sta osnutek in predlog revizijskega poročila zaupna, vsebine osnutka na ministrstvu ne morejo komentirati, dokler ne bodo prejeli končnega poročila.

Ob tem so na ministrstvu znova poudarili, da je bil nakup prenosnikov smotrn in potreben, računalniki pa so že in še bodo na zakonit ter pregleden način prišli do upravičencev. Rok za oddajo vlog na prvi javni poziv za dodelitev računalnikov se je iztekel konec prejšnjega tedna, nanj pa so se lahko prijavili starši oziroma zakoniti zastopniki otrok, ki so kot prejemniki otroškega dodatka uvrščeni v prvi dohodkovni razred.

Na ministrstvu so pojasnili, da je ob zaključku poziva Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad RS skupno prejel 2.584 vlog. Od tega jih je 1.147 še v postopku preverjanja, 872 pa je bilo pozitivno rešenih.

Na vprašanje, ali so pričakovali več interesa za izposojo računalnikov, na ministrstvu niso odgovorili, so pa pojasnili, da je bilo upravičencev iz prvega dohodkovnega razreda približno devet tisoč. To pomeni, da je vloge za izposojo računalnikov oddalo približno 27 odstotkov upravičencev iz prve ciljne skupine.

Ker so razdelili manj kot tisoč računalnikov, na ministrstvu pričakujejo, da bo javni sklad nov poziv za dodelitev računalnikov za naslednjo ciljno skupino, to so upravičenci iz drugega razreda otroškega dodatka, objavil najkasneje danes. Rok za oddajo vloge se bo iztekel konec avgusta, če bo računalniška oprema še vedno na voljo za izposojo, pa se bo lahko krog upravičencev razširil na tretji razred upravičencev.

Ker je vseh z zakonom določenih upravičencev do prenosnikov približno 300 tisoč, na ministrstvu za digitalno preobrazbo ne dvomijo o tem, da bodo razdelili vse računalnike, ki so trenutno v skladišču v Logatcu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje