SDS želi izredno sejo za spremembo zakona, ki bi zaščitil slovenske ribiče

Slovenija 03. Jun 202412:16 2 komentarja
Ribič v Piranskem zalivu (Foto: Urška Živulović/BOBO)

Poslanska skupina SDS je vložila zahtevo za sklic izredne seje državnega zbora, na kateri bi ta obravnaval njihov predlog spremembe zakona, s katero bi pomagali slovenskim ribičem po odločitvi Evropskega sodišča za človekove pravice (ESČP), da njihove tožbe zaradi hrvaških kazni niso dopustne.

SDS je predlog sprememb zakona, ki zaradi arbitražne razsodbe o meji med Hrvaško in Slovenijo ureja določena vprašanja, vložila 23. maja. Kolegij predsednice DZ je minuli torek sprejel sklep, da se zakon obravnava po skrajšanem postopku.

Njegov cilj je po navedbah SDS slovenskim ribičem, zoper katere je Hrvaška kljub opravljanju dejavnosti v skladu z arbitražno razsodbo uvedla prekrškovni ali kazenski postopek, zagotoviti pravno in fizično pomoč za izrečene globe o prekrških, ki so nastali zaradi opravljanja dejavnosti.

Kot je kmalu po vložitvi zakona pojasnila poslanka Anja Bah Žibert, predlog predvideva, da se v 30 dneh poravnajo vse že izterjane globe, tudi tiste, ki so še v zahtevkih. Vse skupaj doslej sicer znašajo 3,4 milijona evrov.

Iz SDS so danes sporočili, da je treba zakon sprejeti čim prej in vzpostaviti pravno podlago, da se vsem prizadetim ribičem zagotovi obljubljena podpora. Menijo, da so izpolnjeni vsi pogoji za sklic izredne seje DZ z obravnavo predloga zakona. Priložili so tudi zahtevo s podpisi 24 poslancev stranke, ki nosi datum minulega petka.

Sodišče v Strasbourgu je sredi maja v primeru pritožb slovenskih ribičev proti Hrvaški zaradi izdajanja kazni za ribolov v Piranskem zalivu soglasno odločilo, da pritožbe na ESČP niso dopustne, češ da bi pritožniki lahko razumno predvideli, da bo njihovo ravnanje v spornih vodah predstavljalo manjše prekrške v skladu z veljavno hrvaško zakonodajo.

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Mateja Čalušić je sicer ob srečanju s slovenskimi ribiči v Izoli že napovedala dodatne ukrepe za njihovo zaščito v okviru dopolnitve ustreznega zakona. Napovedala je nadaljnje vladno usklajevanje predloga ukrepov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje