Še 100.000 evrov pomoči Slovenije opustošeni Bosni in Hercegovini po poplavah

Slovenija 18. Okt 202414:24 0 komentarjev
Poplave v Bosni in Hercegovini.
Posledice poplav v Donji Jablanici v Bosni in Hercegovini. (Foto: REUTERS/Marko Djurica)

Slovenija bo Bosni in Hercegovini po nedavnih poplavah in zemeljskih plazovih zagotovila dodatno humanitarno pomoč. Zunanje ministrstvo bo v sodelovanju s Slovensko karitas namenilo za 100.000 evrov humanitarne pomoči za naslednji mesec, s čimer bodo po navedbah ministrstva zagotovili hrano in higienske potrebščine za okoli tisoč ljudi.

Do sredine novembra bo pomoč v obliki hrane in higienskih paketov dosegla najmanj 250 gospodinjstev, ki jih je prizadela ujma. Na terenu bodo razdelili tudi pripomočke za čiščenje, razvlažilnike, grelce in drva.

Poseben poudarek bo namenjen pomoči družinam z majhnimi otroki, materam samohranilkam in gospodinjstvom, ki jih vodijo ženske, so v sporočilu za javnost še zapisali na zunanjem ministrstvu (MZEZ).

V poplavah, ki so BiH prizadele v začetku meseca in zahtevale 27 življenj, je bilo poškodovanih več kot 1.100 domov in prizadetih več kot 5.000 ljudi. V najhuje prizadetih občinah Jablanica, Konjic, Fojnica, Kiseljak, Kreševo in Vareš je bila poškodovana vsa ključna infrastruktura. Kakih 500 prebivalcev je še vedno brez elektrike in čiste pitne vode.

Po navedbah ministrstva več kot 5.000 ljudi na območju najbolj prizadetih občin še naprej potrebuje humanitarno pomoč.

Slovenija je takoj po ujmi prek evropskega mehanizma za civilno zaščito v BiH napotila ekipo reševalcev z mehanizacijo. Humanitarne organizacije v Sloveniji in širši regiji zbirajo sredstva za prizadeta območja in ljudi. V NLB Skupini pa so nedavno napovedali, da bodo za odpravo posledic poplav namenili milijon evrov donacije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!