Tudi v Gibanju Svoboda za umik referenduma o JEK2

Slovenija 21. Okt 202417:31 > 18:54 31 komentarjev

Programski odbor za infrastrukturo Gibanje Svoboda je sklenil, da bo stranki predlagal umik referendumske pobude za JEK2. Da bi lahko sprejeli takšno odločitev, je bilo mogoče sklepati že iz odgovora kabineta predsednika vlade Roberta Goloba po tem, ko je preklic referenduma predlagala največja opozicijska stranka SDS. Za preklic referenduma so se zavzeli tudi v koalicijskih SD in Levici. Posvetovalnega referenduma 24. novembra očitno ne bo.

SDS je sporočila, da ne bo sodelovala v referendumski kampanji o drugem bloku jedrske elektrarne v Krškem (JEK2), in koalicijo pozvala, naj predlaga sklep o preklicu posvetovalnega referenduma.

Iz odgovora, ki smo ga dobili iz kabineta predsednika vlade, je bilo mogoče sklepati, da premier Robert Golob preklic oziroma preložitev referenduma dopušča. Na naša vprašanja o tem so namreč iz Golobovega kabineta popoldne odgovorili, da je premier “že v soboto – ob robu slovesnosti ob začetku gradbenih del v okviru nadgradnje osrednjega dela ljubljanske železniške postaje – pojasnil, da bo Svoboda stališče do referenduma najprej obravnavala na organih stranke in ga nato predstavila javnosti”.

Že danes popoldne se je sestal programski odbor za infrastrukturo Gibanja Svoboda in stranki predlagal umik referendumske pobude. Kot so nam povedali v Svobodi, so uspeli navezati stik tudi s predsednikom stranke Golobom, ki je sicer na službeni poti v ZDA. Več vidnih članov Svobode je neuradno za N1 ocenilo, da je dobrodošel takojšnji umik iz referendumske zgodbe, saj odgovorov na številna vprašanja (še) ni in torej postaja dogajanje za stranko vse bolj obremenjujoče.

Bojan Kumer
Bojan Kumer (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Predsednik programskega odbora Gibanja Svoboda za infrastrukturo in minister za energijo Bojan Kumer je po seji odbora dejal, da je največja vladna stranka vseskozi poudarjala preudarno in transparentno vodenje projekta JEK2. Po njegovih besedah je premier Golob že večkrat napovedal, da bodo z zakonom preprečili morebitno ponovitev zgodbe s TEŠ6.

Minister je še poudaril, da bodo že prihodnji mesec spisali zakon o pripravi projekta JEK2, pri katerem bo lahko sodelovala tudi zainteresirana javnost. Pomembnost tega zakona je izpostavila tudi vodja poslancev Gibanja Svoboda Nataša Avšič Bogovič. Kljub napovedanemu umiku odloka o posvetovalnem referendumu pa vztraja, da so v državnem zboru vse postopke vodili transparentno.

Hot: Referendum v zadnjih tednih sprožil številne polemike

Poslanska skupina Socialnih demokratov (SD) pa je vložila zahtevo za sklic kolegija predsednice državnega zbora (DZ) Urške Klakočar Zupančič. Kot je pojasnila podpredsednica SD in poslanka Meira Hot, je referendum o JEK2, ki je bil predviden 24. novembra, v zadnjih tednih v javnosti sprožil številne polemike.

Neznanki sta cena in trajanje projekta, zakonodajnopravna služba državnega zbora je poslance opozorila, da je referendumsko vprašanje sugestivno, politične enotnosti ni več … SD se zdi smotrno, da se na kolegiju predsednice DZ opravi razprava in se predvidi poslovniške možnosti, da se posvetovalni referendum o JEK2 prekliče, je poudarila Hot.

Ob tem je dodala, da referendum zahteva transparentnost in strokovna pojasnila, vsa ta načela pa so bila v zadnjih tednih povsem omajana. V SD pričakujejo, da bo Klakočar Zupančič kolegij sklicala najpozneje do srede, saj v petek že začne teči referendumska kampanja. “V SD pričakujemo, da bo po preklicu posvetovalnega referenduma, stekla prava strokovna razprava, šele po njenem zaključku pa bi bil smiseln razpis referenduma,” je poudarila Hot.

Klakočar Zupančič bo izjavo za medije podala jutri, v njej pa naj bi predstavila tudi pravno mnenje, da morajo predlagatelji odloka vložiti zahtevo za njegovo razveljavitev.

Sukič: Prav je, da jedrska koalicija stopi korak nazaj

V Levici referendumu o JEK 2 že vseskozi nasprotujejo, saj menijo, da ljudje nimajo na razpolago vseh informacij, da bi lahko odločali o tako pomembnem vprašanju. “Ne smemo pa pozabiti, da smo se v tej zagati v veliki meri znašli ravno zaradi SDS, ki je bila ena od glavnih protagonistk v jedrski koaliciji in je ves čas pogojevala tudi vsebine tega zavajajočega referendumskega vprašanja. Zdaj ko SDS ugotavlja, da se je javno mnenje vznemirilo, pa se očitno umikajo nazaj,” je dejala poslanka Levice Nataša Sukič.

Na vprašanje, ali so se zagovorniki referenduma znašli v zagati, ker bi volilci na referendumu lahko glasovali proti JEK2, pa je Sukič odgovorila, da so se zagotovo ustrašili javnega mnenja. “Mogoče je pa prav, da v tako razgretem vzdušju celotna jedrska koalicija dejansko stopi korak nazaj, prespi zadevo in ugotovi, da še ni nastopil čas za referendum,” je še dodala poslanka Levice.

Tudi v opozicijski NSi ocenjujejo, da je v trenutnih okoliščinah z izvedbo referenduma bolje počakati. “Razprava o uporabi jedrske energije mora sloneti na preverljivih dejstvih in mnenjih strokovnjakov s tega področja. V Sloveniji pa je v zadnjih nekaj tednih razprava zašla s poti, ki bi omogočala objektiven in argumentiran pogled na uporabo in varnost jedrske energije,” so pojasnili.

Nepovezana poslanka Mojca Šetinc Pašek pa je dogajanje okoli referenduma ocenila kot farso. “Tako zasnovanega referenduma se nihče razumen sploh ne more udeležiti, razen tako, da glasuje proti,” je poudarila.

Kritičen je bil tudi evropski poslanec iz vrst stranke Vesna Vladimir Prebilič. Po popoldanskem preobratu, ko je SDS sporočila, da se umika iz referendumske kampanje in so ji nato sledile vse stranke, po Prebiličevem mnenju “sedaj kar tekmujejo v tem, kdo je bolj proti referendumu, ki so ga še do včeraj navijaško podpirali in preuranjeno vsiljevali volivcem,” je sporočil. Dodal je, da je edina valuta politika njegova kredibilnost in da je vsa “slovenska politika danes bankrotirala.”

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje