Še dodatnih tisoč prenosnikov iz skladišča k osnovnošolcem iz revnih družin

Slovenija 19. Avg 202414:30 2 komentarja
prenosnikI, SKLADIŠČE
Foto: Ministrstvo za digitalno preobrazbo

Od 13 tisoč prenosnikov, ki jih je nabavilo ministrstvo za digitalno preobrazbo, jih bodo, kot kaže, v okviru drugega javnega poziva razdelili še nekaj več kot tisoč. Sklad je doslej prejel 1.048 vlog. Rok za oddajo vlog je še do 23. avgusta.

Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad RS je v okviru drugega javnega poziva za izposojo računalnikov doslej prejel 1.048 vlog, pri čemer je bilo izdanih 62 pozitivnih odločb in tri negativne, so za STA sporočili iz sklada. Rok za oddajo vlog je sicer do 23. avgusta.

Sklad je drugi javni poziv oddajo vloge za dodelitev računalniške opreme v izposojo v letošnjem letu objavil v začetku julija.

Na drugi javni razpis se lahko prijavijo vlagatelji iz prvega in drugega dohodkovnega razreda, ki imajo doma vsaj enega otroka, ki je vključen v osnovnošolsko izobraževanje. Štipendijski sklad je sicer 15. julija poziv dopolnil in med upravičence dodal tudi rejnike, ki so uvrščeni v prvi ali drugi dohodkovni razred in imajo v rejništvu vsaj enega osnovnošolskega otroka.

Prijavijo se lahko družine, ki imajo vsaj enega osnovnošolskega otroka in so kot prejemniki otroškega dodatka uvrščene v prvi dohodkovni razred (mesečni dohodek na družinskega člana ne presega 230,76 evra) ali drugi dohodkovni razred (od 230,77 do 384,61 evra na družinskega člana). Prijavi se eden od staršev, vsaka družina lahko (ne glede na število otrok) dobi en prenosnik.

Vloge lahko upravičenci oddajo med 8. julijem in 23. avgustom.

Dobili več kot tisoč vlog, ki jih pregledujejo

“Na dan 19. avgusta 2024 smo na podlagi drugega javnega poziva skupaj prejeli 1.048 vlog, pri čemer je bilo izdanih 62 pozitivnih odločb ter tri negativne,” so na skladu pojasnili za STA.

Kot so sredi julija navedli na skladu, so na prvem javnem pozivu prejeli 2.631 vlog.

Namen javnega poziva je povečanje digitalne vključenosti prebivalcev Slovenije. Z njim želijo pristojni omogočiti najbolj ranljivim skupinam prebivalstva izposojo osnovne računalniške opreme.

Gre za razdelitev 10.000 od skupno 13.000 računalnikov, ki jih je ministrstvo za digitalno preobrazbo kupilo lani za 6,5 milijona evrov. Zaradi tega nakupa je bila zoper ministrico za digitalno preobrazbo Emilijo Stojmenovo Duh dvakrat vložena interpelacija.

Kot kaže, bo precej prenosnikov ostalo tudi po trenutnem odprtem pozivu. V tem primeru se bo krog upravičencev razširil na tretji razred in tako naprej. “Verjamem, da nas boste po koncu prijav za tretji dohodkovni razred že spraševali, kdaj bomo nabavili nove prenosnike,” je nedavno povedala ministrica, prepričana, da bo prijav toliko, da bodo razdelili vseh 10 tisoč računalnikov, ki so na voljo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje