Še en odhod: ljubljanski mestni svetnik izstopil iz SDS

Slovenija 24. Okt 202414:04 13 komentarjev
Matjaž Vede
Foto: MOL

Svetniški klub SDS v ljubljanskem mestnem svetu je zapustil Matjaž Vede, ki je prav tako izstopil iz stranke SDS. Tudi on je član Platforme sodelovanja, v izjavi pa je povedal, da se bo ob ustanovitvi zelo verjetno priključil stranki Anžeta Logarja. Mestna svetnika Vede in Igor Horvat, ki je SDS zapustil včeraj, bi lahko takrat ustanovila svetniško skupino Logarjeve stranke, ki pa bi se ji utegnil pridružiti še en ljubljanski mestni svetnik.

Iz Slovenske demokratske stranke je izstopil še en njen ljubljanski mestni svetnik. Potem ko je SDS včeraj zapustil Igor Horvat, je danes enako storil še Matjaž Vede. Kot je zapisal na družbenem omrežju X, je iz stranke izstopil po dobrih 17 letih članstva, za izstop pa je navedel vsebinske in osebne razloge.

“Moji pogledi na razvoj politike v Sloveniji se v zadnjem času razlikujejo od usmeritev, ki jih zagovarja stranka. Zaradi tega sem se odločil, da nadaljujem svojo pot izven strankarskih okvirov,” je zapisal Vede, ki je izstopil tudi iz svetniške skupine SDS v ljubljanskem mestnem svetu. Ta se je tako s šestih zmanjšala na štiri svetnike in je sedaj enako velika kot skupina Levice.

Gre za še en izstop iz SDS, ki sledi odhodu treh poslancev – Anžeta Logarja, Eve Irgl in Dejana Kaloha – in napovedi ustanovitve nove stranke. Vede je za časopis Dnevnik potrdil, da je član Logarjeve Platforme sodelovanja in da se bo zelo verjetno vključil tudi v stranko, ko bo ta ustanovljena.

Glede na poslovnik mestnega sveta ljubljanske občine lahko že dva svetnika ustanovita nov svetniški klub. Omenjena svetnika bi lahko po izstopu iz SDS in pred priključitvijo novi stranki ustanovila klub samostojnih svetnikov. A ta v mestnem svetu že obstaja, v njem pa so Tina Bregant, Aleš Primc in Jožef Horvat. Ustanovitev še enega samostojnega kluba ni mogoča, saj poslovnik ljubljanskega mestnega sveta določa, da je lahko v enem mandatu ustanovljen le en klub samostojnih svetnikov.

Obstaja torej možnost, da bosta Vede in Horvat ob nastanku Logarjeve stranke ustanovila njeno svetniško skupino. Po besedah naših virov pa bi se jima utegnil pridružiti še en ljubljanski mestni svetnik, ki pa ni v svetniški skupini SDS.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje