Še en primer okužbe človeka s ptičjo gripo v ZDA

Slovenija 23. Maj 202412:00 1 komentar
Ptičja gripa H3N8
PROFIMEDIA

V Združenih državah Amerike so potrdili dva primera ptičje gripe pri ljudeh. Prvi primer so odkrili pri Teksašanu, drugega pa pri delavcu v mlekarstvu iz Michigana.

V ZDA so potrdili drugi primer okužbe človeka s ptičjo gripo med aktualnim izbruhom te bolezni med živino, so v sredo sporočile zdravstvene oblasti.

Virus H5N1 so v ZDA med živino prvič potrdili konec marca, pristojni ugibajo, da so bolezen na krave prenesle divje ptice, poročajo tuje tiskovne agencije. Aprila so nato odkrili prvi prenos virusa na človeka, ko se je okužil mlekarski delavec v Teksasu.

Zdravstvene oblasti še vedno ocenjujejo, da je nevarnost okužbe pri ljudeh majhna. Pred aktualnim izbruhom so v ZDA okužbo človeka s H5N1 nazadnje zaznali leta 2022 v Koloradu, ko naj bi do prenosa virusa prav tako prišlo med neposrednim delom z živalmi, v takratnem primeru je šlo za perjad.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je sredi aprila izrazila zaskrbljenost zaradi vse večjega širjenja ptičje gripe na vedno več živalskih vrsti.

Izbruh traja že od 2020

Trenutni izbruh ptičje gripe se je začel leta 2020 in je doslej povzročil smrt več deset milijonov piščancev, okužili so se tudi divje ptice ter kopenski in morski sesalci, nazadnje pa so se seznamu pridružile še krave in koze, kar je strokovnjake presenetilo, saj naj te živali ne bi bile dovzetne za to vrsto gripe.

Do zdaj ni dokazov, da bi se virus lahko širil s človeka na človeka, toda pri več sto primerih, ko so se ljudje okužili v stiku z živalmi, je bila zaznana stopnja smrtnosti izjemno visoka, so svarili v WHO.

Od začetka leta 2003 do aprila letos so pri WHO potrdili 463 smrti med 889 primeri okužb s ptičjo gripo v 23 državah, kar pomeni 52-odstotno smrtnost.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje