Eno najbolj vročih poletij v zgodovini: kakšno bo vreme v naslednjih dneh

Slovenija 02. Sep 202410:27 > 12:36 0 komentarjev
Vročina
Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO

Letošnje poletje si je prislužilo neslavni naziv enega najbolj vročih poletij v zgodovini meritev, včeraj pa je že padel septembrski temperaturni rekord. Poletne temperature bodo vztrajale vsaj še nekaj dni. Čeprav je napoved za zdaj negotova, pa bi konec tedna lahko vsaj malo zadišalo po jeseni.

Poletje se počasi preveša v jesen, kar opazimo tudi po vse daljših nočeh in jutranji rosi. Kljub temu pa nas v začetku prvega septembrskega tedna, ko so se šolarji znova usedli v šolske klopi, čaka poletno vreme.

Do srede bo nebo večinoma jasno, z jutranjimi temperaturami med 12 in 18 stopinj Celzija, popoldne pa bodo sončni žarki ozračje ogreli med 26 do 32 stopinj. Na Primorskem se bo živo srebro danes lahko dvignilo do 34 stopinj. Popoldne lahko na zahodu države, vzdolž dinarske pregrade, torej predvsem v hribovitem svetu, nastajajo plohe in nevihte. V četrtek pa se bodo nevihte lahko pomaknile tudi na vzhod države, napoveduje meteorologinja z Agencije RS za okolje (Arso) Veronika Hladnik Zakotnik.

Napoved za konec tedna je še precej negotova, kot zaenkrat kaže, pa bo vikend bolj oblačen in deževen. “Verjetno ne bo deževalo vsak dan in ne povsod, lahko pa rečemo, da se spreminja tip vremena,” za N1 pojasni Hladnik Zakotnik.

Nekoliko se bo ohladilo, vendar bomo čez dan še vedno izmerili med 24 in 28 stopinj, ponekod se lahko temperature povzpnejo do 30 stopinj. Na bližajočo jesen bo spominjala tudi jutranja megla, ki se bo pojavila predvsem tam, kjer bo prejšnji dan deževalo. Poletje se torej še ni povsem poslovilo. Če bo na nebu prevladovalo sonce, se bo tudi v nadaljevanju septembra lahko segrelo do 30 stopinj Celzija.

Eno najbolj vročih poletij v zgodovini

Minulo poletje, od junija do avgusta, se v Sloveniji sicer uvršča med tri najbolj vroča poletja v zgodovini meritev, je danes Arso zapisal v objavi na družbenem omrežju Facebook.

Včeraj so na Primorskem in ponekod na Gorenjskem izmerili najvišje septembrske temperature doslej. Največje odstopanje od prejšnjih septembrskih meritev so zaznali v Vipavski dolini in na Goriškem, kjer je rekord padel tudi za več kot 2 stopinji Celzija.

Najvišjo temperaturo so izmerili v Biljah pri Novi Gorici in v Podnanosu, kjer se je živo srebro povzpelo do 36,3 stopinje. Nad 35 stopinj se je ogrelo tudi v Dolenjah pri Ajdovščini, v Volčah pri Tolminu in v Godnjah na Krasu, so še zapisali na Arsu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!