Še vedno razburja vabilo na BSF: “Dialog mogoč tudi brez predstavnikov Izraela”

Slovenija 29. Avg 202416:07 0 komentarjev
Cipi Livni
Foto: PROFIMEDIA

Še naprej odmeva vabilo nekdanje izraelske zunanje ministrice Cipi Livni na letošnji Blejski strateški forum. V Pravnem centru za varstvo človekovih pravic in okolja se zaradi tega sprašujejo, ali Slovenija uresničuje, za kar se zavzema v mednarodni skupnosti. Po njihovem mnenju je dialog mogoč tudi brez predstavnikov Izraela.

Med povabljenci letošnjega Blejskega strateškega foruma je nekdanja izraelska zunanja ministrica Cipi Livni. Ta naj bi nastopila na panelu o Gazi z naslovom Onkraj meja: Konflikt v Gazi in globalna odgovornost. Odločitev o vabilu izraelske političarke je naletela na buren odziv.

Nezadovoljstvo so v sredo izrazili v Levici, iz katere so sporočili, da se Blejskega strateškega foruma, ki bo potekal 2. in 3. septembra, v primeru obiska Livni ne bodo udeležili. Po slovenskem priznanju Palestine kot samostojne in suverene države bi morala po njihovih navedbah slediti bolj odločna politika bojkota. Ob tem je bilo napeto tudi v Socialnih demokratih. Kritike je v notranji komunikaciji namreč izreklo več članov predsedstva.

Nasprotovanje zaradi obiska Cipi Livni so izrazili tudi v mnogih nevladnih organizacijah. Gibanje za pravice Palestincev in Solidarnostni odbor za svobodno Palestino sta že pred dnevi pozvala vlado, naj vabilo Livni prekliče. Do tega naj, kot smo poročali v sredo, ne bi prišlo.

Fajon BSF
N1

“Dialog je mogoč tudi brez predstavnikov Izraela”

V Pravnem centru za varstvo človekovih pravic in okolja (PiC) so včeraj pozvali k uvedbi kazenskega postopka zoper Livni zaradi domnevnih “vojnih hudodelstev”, v danes objavljenem zapisu pa se sprašujejo, ali Slovenija uresničuje to, za kar se zavzema v mednarodni skupnosti. Odgovor na to vprašanje bo po njihovih navedbah pritrdilen, če se Slovenija odloči za preklic vabila.

“Menimo, da je dialog o Gazi na Blejskem strateškem forumu gotovo mogoč tudi brez predstavnikov Izraela, ki jih poročila Združenih narodov povezujejo z najhujšimi kaznivimi dejanji,” so zapisali v PiC.

Ob tem so spomnili, da je Slovenija z MLA pobudo ena od pobudnic sprejema Konvencije o mednarodnem sodelovanju pri preiskavah in pregonu genocida, hudodelstev zoper človečnost, vojnih hudodelstev in drugih mednarodnih hudodelstev.

Cipi Livni je bila med letoma 2006 in 2009 zunanja ministrica ter podpredsednica izraelske vlade. Med napadi na Gazo decembra 2008 in januarja 2009, v katerih so izraelske sile v 22 dneh ubile najmanj 1.166 Palestincev in uničile domove več kot 100.000 ljudi, je bila tudi članica izraelskega vojnega kabineta.

bsf
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

V PIC so povzeli poročanje tujih medijev, da naj bi bila Livni “ponosna na vse svoje odločitve v povezavi z operacijo”. Kot še pišejo, je zagotavljanje pravičnosti ključno za odpravo nekaznovanosti in za ponovno vzpostavitev spoštovanja mednarodnega prava. “S pravnimi instrumenti, ki so na voljo, imamo skupno dolžnost ukrepanja proti temu in dolžnost zagotoviti, da grozodejstva ne ostanejo nekaznovana ter da se preprečijo nova,” so sklenili v pravnem centru.

Fajon: Odločitev ni bila enostavna

V vrhu zunanjega ministrstva, ki ga vodi prejšnja predsednica SD Tanja Fajon, je bilo v sredo sicer mogoče slišati, da Cipi Livni nima nič s sedanjo izraelsko vlado Benjamina Netanjahuja, da je njegova kritičarka in še ena redkih izraelskih politikov, ki govori o principu dveh držav.

“Odločitev ni bila enostavna,” je v izjavi za medije v sredo dejala Fajon, ki jo napoved bojkota Levice žalosti, razume pa opozorila in pomisleke.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!