Evropska komisija je odobrila vpis mesnega izdelka seneno meso iz Slovenije v register zajamčenih tradicionalnih posebnosti, so danes sporočili iz Bruslja. Gre za meso govedi, drobnice in kopitarjev, ki so krmljeni na tradicionalen način z naravno krmo.
Seneno meso je meso govedi, drobnice in kopitarjev, krmljenih na tradicionalen način z naravno krmo.
Pomembno je, da se pri njegovi proizvodnji ne uporabljajo gensko spremenjena krma ali živali, so pojasnili.
“Živali se med rastno dobo pasejo na pašniku, pozimi pa jih hranijo s senom ali suho krmo. Ta naraven pristop k hranjenju pomaga ohranjati edinstveno kakovost mesa in ga naredi bolj zdravega,” so sporočili iz komisije.
Dodali so, da je ta edinstvena oblika prireje mesa globoko zasidrana v slovensko kmetijsko tradicijo in predstavlja eno najstarejših oblik reje mesa. “Proizvodnja tega mesa je utelešenje okolju prijaznega pristopa k živinoreji, ki prispeva k varovanju podnebja in tal ter hkrati povečuje biotsko raznovrstnost,” so navedli.
Novo poimenovanje bo dodano na seznam 92 kmetijskih proizvodov, ki so že zaščiteni v okviru sheme zajamčenih tradicionalnih posebnosti. Iz Slovenije so v shemo vključeni slovenska potica, idrijski žlikrofi, belokranjska pogača in prekmurska gibanica.
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje