Sestanek o kampanji za boj proti medvrstniškemu nasilju. Kaj so sklenili?

Slovenija 26. Jul 202410:14 0 komentarjev
NASILJE, ŠOLA, PRETEP
Fotografija je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Predstavniki več ministrstev so se v četrtek srečali s predstavniki psihološke stroke glede komunikacijske kampanje Premisli, nato stisni. Strinjali so se, da so aktivnosti za preprečevanje medvrstniškega nasilja in sovražnega govora na spletu nujne. Zato bodo še pred prihajajočim šolskim letom skupaj odločili o tem, kako s kampanjo nadaljevati.

Komunikacijsko kampanjo, ki jo vodi ministrstvo za digitalno preobrazbo in je namenjena preprečevanju medvrstniškega nasilja in sovražnega govora na spletu, namreč spremlja več kritik. Po mnenju dela psihološke stroke sporočila na plakatih niso primerna, saj bi lahko imela nasprotni učinek od želenega. Sporočila bi lahko napačno razumeli zlasti osnovnošolci in dijaki.

Predstavniki ministrstev za digitalno preobrazbo, za vzgojo in izobraževanje in za zdravje ter predstavniki kreativne agencije Bold, ki je oblikovala plakate, so se zato v četrtek srečali s predstavniki Društva psihologov Slovenije, Nacionalnega inštituta za javno zdravje in Inštituta Andrej Marušič – Slovenskega centra za raziskovanje samomora na primorski univerzi.

Kot so po srečanju zapisali v skupni izjavi za javnost, so se v razpravi strinjali, da so aktivnosti za preprečevanje medvrstniškega nasilja in sovražnega govora na spletu pomembne in nujne v javnem prostoru iz več razlogov. Med njimi so izpostavili namen povečanja ozaveščenosti problematike sovražnega govora in spletnega medvrstniškega nasilja, kar je prvi korak pri njenem prepoznavanju v družbi ter njenih škodljivih posledic. Prav tako želijo s tovrstnimi aktivnostmi širiti pozitivne vrednote spoštovanja, strpnosti in empatije, kar prispeva k ustvarjanju bolj pozitivne in vključujoče ter varne, zaupanja vredne spletne skupnosti.

Pomembno se jim zdi tudi izobraževanje ciljnih skupin o škodljivih posledicah ter ukrepih v primeru, da doživljajo spletno nasilje ali opazijo takšna vedenja. Cilj takšnih aktivnosti pa je ne nazadnje tudi “grajenje bolj odgovorne družbe s spodbujanjem ničelne tolerance do tovrstnega vedenja, ter spodbujanjem spletnih platform in medijev k prevzemanju odgovornosti, da do te problematike pristopajo z zavedanjem, da lahko ali pozitivno ali negativno vplivajo na stanje v družbi in njen razvoj”.

S ciljem, da bi kampanjo nadaljevali na način, ki otrokom in mladostnikom nudi varen prostor za razmislek in pogovor o medvrstniškem nasilju in sovražnem govoru na spletu, so prisotni iskali rešitev, ki spodbuja pozitivno preventivno sporočilo kampanje. “Z željo po nadaljevanju kampanje in strokovnem sodelovanju so zbrani nanizali nekaj rešitev, ki jih bodo po sestanku interno preučili, ter se še pred prihajajočim šolskim letom skupaj odločili o naslednjih korakih,” so napovedali v sporočilu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!