“Sin noče več tvegati in vstopati na postajališču pri Tobačni”

Slovenija 22. Maj 202409:44 30 komentarjev
Javni potniški promet, avtobus, avtobusna postaja
Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO

V Dijaški organizaciji Slovenije so ministrstvo za okolje, prostor in energijo pozvali, naj poveča kapacitete na medkrajevnih avtobusih, saj da se dijaki in študentje dnevno srečujejo z negotovostjo, ali bodo lahko pravočasno prišli na svoje destinacije. Zaradi pomanjkanja prostora za vse potnike mladi v času največjih obremenitev namreč pogosto ostanejo na avtobusni postaji in ne morejo domov, do svojih šol ali dijaških domov.

V zadnjih letih, odkar se cena vozovnic za javni promet znižuje, je povpraševanje po vožnji z vlakom ali avtobusom skokovito naraslo – ne pa tudi ponudba. Kot smo pisali pred dnevi, so nekateri avtobusi proti Primorski ali Gorenjski tako polni turistov, da morajo potniki na avtobusni postaji počakati na naslednjega.

Še posebej je ta težava pereča za šolarje, dijake in študente, ki medkrajevne avtobuse potrebujejo za prevoz do izobraževalnih ustanov, dijaških ali študentskih domov in do doma. Čeprav imajo subvencionirane vozovnice, jih zaradi prevelike gneče pogosto ne morejo uporabiti, saj preprosto ostanejo na postaji.

To težavo je izpostavila tudi Dijaška organizacija Slovenije (DOS) in na ministrstvo za okolje, prostor in energijo naslovila poziv k povečanju kapacitet na medkrajevnih avtobusih, s katerim opozarja na težave pri zagotavljanju javnega potniškega prometa za dijake. Pomanjkanje kapacitet je namreč ena od problematik, s katero se dijaki in starši najpogosteje obračajo nanje, saj močno otežuje njihov prevoz do šol in nazaj domov.

“Sin noče več tvegati in vstopati na postajališču pri Tobačni proti Kopru, nazadnje je ostal na postajališču pred približno štirimi tedni. Zadnje tedne odhaja na glavno avtobusno postajo in tudi tam se redno dogaja, da avtobusu ne uspe odpeljati vseh potnikov. Ob petkih ob 13.50 z glavne avtobusne postaje redno zmanjkuje mest na avtobusu. Podoben problem je ob nedeljah popoldan, ko dijaki in študentje odhajajo iz Kopra v Ljubljano, naša izkušnja je vezana na odhode nekaj minut pred 17. uro. In to že leta dolgo (po izkušnjah drugih) …” so sporočilo enega od staršev delili pri DOS.

Poudarili so, da se dijaki in študentje dnevno srečujejo z negotovostjo, ali bodo lahko pravočasno prišli na svoje destinacije, kar negativno vpliva na njihovo izobraževanje in vsakodnevno življenje.

V času največjih obremenitev zato predlagajo še dodatno povečanje števila avtobusov. “Čeprav dodajanje avtobusov ne reši celotnega problema, bi dodatni avtobusi v času največjih obremenitev, denimo ob petkih in nedeljah popoldne, še vedno prispevali k zmanjšanju gneče,” so sklenili v odprtem pismu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje