Sindikalisti ministrstva za obrambo in vojakov za presojo ustavnosti pogoja PC

Koronavirus 18. Sep 202110:43 1 komentar
Slovenska vojska
Fotografija je simbolična (Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO)

Sindikat ministrstva za obrambo in Sindikat vojakov Slovenije proučujeta odlok vlade, ki s 1. oktobrom za zaposlene v državni upravi uvaja pogoj prebolelosti ali cepljenja (PC) proti covidu-19. Oba sindikata napovedujeta zahtevo po ustavni presoji omenjenega odloka.

“V Sindikatu ministrstva za obrambo odlok skupaj s pooblaščenimi odvetniškimi pisarnami proučujemo in bomo z vidika ustavnosti skupaj s sindikati državne uprave podali ustavno presojo z zadržanjem izvajanja odloka,” so zapisali za STA. Več bodo povedali v ponedeljek, ko napovedujejo izjavo skupaj z drugimi sindikati s področja obrambe.

Tudi v Sindikatu vojakov Slovenije pripravljajo presojo ustavnosti in zakonitosti odloka vlade, ki ukinja testiranje kot pogoj za opravljanje dela. Zaradi odziva članstva “in mnenj mnogih uglednih pravnikov” o tem, da bi bila uvedba obveznega cepljenja oziroma pogojevanja opravljanja dela s cepljenjem v Sloveniji neustavna in nezakonita ter v nasprotju z resolucijo Sveta Evrope, bodo od ustavnega sodišča zahtevali presojo ustavnosti in zakonitosti spornega odloka vlade.

Ministrstvo za obrambo, MORS
Denis Sadiković/N1

Odlog sprejet brez dialoga

“Sprejeto na vladi ni bilo usklajevano s sindikati, niti o tem ni bilo socialnega dialoga. Odlok je vlada sprejela enostransko čez noč. Presoja ustavnega sodišča je edina zaščita, ki jo lahko nudimo članom in zaposlenim v Slovenski vojski, da dosežemo njegovo začasno zadržanje pred 1. oktobrom,” so dodali.

Ministrstvo za obrambo je v petek z dopisom opozorilo vse zaposlene, da bo vstop v objekte in na območja ministrstva za obrambo 1. oktobra in dalje prepovedan vsem, ki ne bodo imeli izpolnjenega pogoja C ali P. V sindikatu vojakov so ob tem potrdili, da se mnogi njihovi člani kljub odloku vlade in obvestilu ministrstva še naprej ne nameravajo cepiti. Zato “bodo verjetno potrebovali pravno zaščito”, so še dodali.

Ocena: cepljena ni polovica zaposlenih v državni upravi

Da se bodo v zvezi s spornim vladnim odlokom obrnili na ustavno sodišče, so v tem tednu med drugim že napovedali v Sindikatu državnih organov Slovenije. Po grobih ocenah med zaposlenimi v državni upravi ni cepljena niti polovica, najbolj pa jih bega vprašanje, ali bodo obdržali zaposlitev.

Da so prisiljeni sprožiti ustrezne postopke in pravna sredstva, so že sporočili tudi iz Sindikata policistov Slovenije, Policijski sindikat Slovenije pa se je prav tako obrnil na pooblaščeno pravno pisarno z namenom preučitve možnosti za podajo pobude za presojo ustavnosti in zakonitosti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje