Sindikat delavcev trgovine zahteva višje plače, pripravljeni tudi na stavko

Gospodarstvo 25. Avg 202213:143 komentarji
Vozički pred trgovino
Foto: :Žiga Živulović jr./BOBO

Delavci v trgovini so ob trenutni gospodarski situaciji in pogojih dela vse bolj nezadovoljni, inflacija pa jih postavlja na rob preživetja, opozarja Sindikat delavcev trgovine Slovenije. Zato je sprožil peticijo Dovolj je. Z njo se zavzemajo tudi za višje plače in ureditev delovnega časa. Če odziva ne bo, so pripravljeni tudi stavkati.

Kot so v današnjem sporočilu za javnost zapisali v sindikatu, nizke plače zaposlenim v trgovini ne zagotavljajo dostojnega življenja. Z nizkimi povračili stroškov za prehrano v višini 4,81 evra in prevoz na delo v višini 70 odstotkov cene mesečne vozovnice si ne morejo privoščiti niti najbolj osnovnega, so izpostavili.

Poleg tega so po njihovih navedbah na delu zelo obremenjeni. Dodatno obremenitev “predstavljajo vse večje pomanjkanje kadra, bolniške odsotnosti, izčrpanost, ki lahko vodi celo v invalidnost”. “Zaposlitev v trgovinski dejavnosti mladim ni privlačna, prav tako ne ostalim brezposelnim, saj jim takšni pogoji dela in plača ne predstavljajo izziva ter priložnosti za dostojno življenje,” so opozorili.

Ob tem so spomnili, da so bili delavci v trgovini v času pandemije covida-19 ves čas neposredno izpostavljeni okužbam, kljub vsemu pa so ustvarjali “odličen promet brez kakršnega koli dodatka”. Zdaj jih po napovedih čaka nov val okužb.

S peticijo Dovolj je, ki jo lahko vsi, ki jih zadeva, do 22. septembra podpišejo v svojih delovnih okoljih, so se zavzeli za višje plače, višje povračilo stroškov za prehrano med delom, polne potne stroške, dvig in spremembo izplačila regresa za letni dopust, konec premeščanja v oddaljene poslovalnice in ureditev delovnega časa.

Kaj zahtevajo?

Kot so poudarili v sindikatu, morajo biti najnižje osnovne plače prodajalcev, skladiščnikov postavljene tako, da ne bo potrebno doplačilo do minimalne plače.

Znesek povračila stroškov za prehrano med delom mora znašati 6,12 evra, kot to določa uredba o davčni obravnavi povračil stroškov in drugih dohodkov iz delovnega razmerja oz. se mora usklajevati z uredbo, zahtevajo, povračilo stroškov prevoza na delo in z dela mora zagotavljati plačilo celotne cene dnevne vozovnice. V primerih, ko ni mogoče uporabiti javnega prevoza, pričakujejo zagotovitev plačila kilometrine.

Regres za letni dopust se mora po njihovih besedah v celoti izplačati v denarni obliki, znašati pa mora najmanj 1400 evrov oz. 120 odstotkov minimalne plače.

Želijo si tudi konca premeščanja v oddaljene poslovalnice. “V pogodbah o zaposlitvi naj se določi točen kraj opravljanja dela. Delodajalec mora zagotoviti, da bo v poslovalnicah dovolj kadra, ki bo pokrival tudi morebitne odsotnosti zaradi bolniških odsotnosti, dopustov,” so zapisali in pozvali še k ureditvi delovnega časa oz. doslednemu upoštevanju kolektivne pogodbe dejavnosti.

“Priprava na delo in zaključek dela se morata povsod šteti v delovni čas, prav tako sestanki in izobraževanja. Sistem evidentiranja delovnega časa je treba spremeniti tako, da bo všteta vsaka minuta, ki jo preživimo na delovnem mestu,” so prepričani.

Delavcem želijo zagotoviti “boljši življenjski standard, ne zgolj preživetja iz meseca v mesec”. V primeru, da odziva na zahteve ne bo, bodo sindikalne aktivnosti zaostrovali, so napovedali. Pripravljeni so tudi na stavko, so sklenili.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar