Sindikat kritičen: Vlada je obljubljala rešitve, ki jih po dveh letih še ni

Slovenija 07. Okt 202404:55 1 komentar
Računalnik
Foto: PROFIMEDIA

Danes, 7. oktobra, obeležujemo svetovni dan dostojnega dela, a v Sindikatu Mladi plus opozarjajo, da je zaradi stanja na slovenskem trgu dela težko praznovati. Vlado so pozvali, naj končno začne izpolnjevati svoje obljube iz koalicijske pogodbe, saj rešitev za problematiko prekarnega dela po dveh letih mandata še vedno ni na vidiku.

Ob svetovnem dnevu dostojnega dela v Sindikatu Mladi plus poudarjajo, da glede na stanje na slovenskem trgu dela ta svetovni dan težko praznujejo.

Po njihovih besedah več kot 60 odstotkov delavcev prejema plačo, ki je nižja od povprečne, “zaradi izredno pomanjkljivega nadzora na trgu dela je ogromno delavcev stalno podvrženih kršitvam”.

V sindikatu že od nastanka vsako leto opažajo, da so mladi podvrženi vedno večji prekarizaciji, ki jih spremlja v nadaljnjem življenju. Posledično se po njihovih besedah težje osamosvojijo, ne morejo razmišljati o prihodnosti na dolgi rok, kar pa vpliva tudi na njihovo duševno zdravje.

Ob tem so postregli z nekaj konkretnimi številkami statističnega urada (Surs): med mladimi, ki so se prvič zaposlili, jih je skoraj tri četrtine dobilo pogodbo za določen čas, 5,1 odstotka mladih pa je na trg dela vstopilo prek samozaposlitve. “Ko tem mladim prištejemo še brezposelne, vidimo, da takih mladih, ki bi delo opravljali v edini neprekarni obliki, ki jo v Sloveniji poznamo, torej redni zaposlitvi za nedoločen čas, skorajda ni.”

Računalnik
Foto: PROFIMEDIA

Več kot je prekarnih delavcev, manj je delavcev in delavk z zagotovljeno stabilnostjo in varnostjo v življenju, opozarjajo v sindikatu. Prekarnost pa posredno negativno vpliva tudi na sisteme, kot je zdravstveni sistem ali pa pokojninska blagajna, saj se od prekarnega dela odvaja neprimerljivo manjši delež prispevkov kot od rednih delovnih razmerij.

Sindikat: Vlada je obljubljala rešitve, dve leti kasneje jih še vedno ni na vidiku

V Sindikatu Mladi plus so ob tem odločevalce pozvali k ukrepanju.

“Aktualna vlada je pred volitvami obljubljala rešitve, tudi v koalicijsko pogodbo so zapisali, da se bodo sistemsko lotili problema prekarnosti. Po več kot dveh letih njihovega mandata, po stalnem opozarjanju na problematiko in večkratnimi pozivi z naše strani, da naj končno le ukrepajo, rešitev še vedno ni na vidiku,” so zapisali.

Izpostavili so, da so lani z ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter državnim svetom organizirali konferenco proti prekarnosti. Takrat so sprejeli tudi deklaracijo, v katero so zapisali ključne ukrepe.

“Obljubljeno je bilo, da ta dokument predstavlja izhodišče za pripravo nacionalne strategije proti prekarnosti, ki naj bi bila sprejeta do konca leta 2023. Zato ponovno pozivamo, naj svoje obljube vzamejo resno in aktivno pristopijo k reševanju problema prekarnosti.”

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje