Skoraj polmilijonski dolg slovenskega veleposlaništva: zakaj ga ne poravna?

Slovenija 25. Maj 202418:08 0 komentarjev
Znak v Londonu, ki opozarja na plačilo pristojbine za vožnjo v središču mesta
Znak v Londonu, ki opozarja na plačilo pristojbine za vožnjo v središču mesta (Foto: PROFIMEDIA)

Javno podjetje Transport for London je objavilo dokument veleposlaništev, ki ne plačujejo pristojbine za vstop v center mesta. Več milijonov evrov dolguje ameriško veleposlaništvo, na seznamu pa je s skoraj polmilijonskim dolgom tudi Slovenija. Kako zadevo pojasnjuje zunanje ministrstvo?

Kopica veleposlaništev, ki ima svoj sedež v Londonu, dolgujejo dobrih 168 milijonov evrov.

Dolgovi izhajajo iz neplačanih pristojbin za vstop v mestno središče oziroma congestion charge, s katerim je skušalo mesto zmanjšati hrup, onesnaženje zraka in gnečo v središču.

Javno podjetje Transport for London je objavilo dokument z natančno višino dolga, ki ga je od uvedbe pristojbine leta 2003 do konca lanskega leta “pridelala” posamezna ambasada.

Londonski stolp
PROFIMEDIA

Na seznamu dolžnikov je tudi Slovenija, ki ima za 459.869 evrov neplačanih pristojbin. S tem se uvršča nekje na sredino seznama dolžnikov, ki ga z dobrimi 17 milijoni evrov dolga vodi ameriška ambasada, še 31 predstavništev držav pa dolguje več kot milijon evrov.

Veleposlaništva dolga ne priznavajo

Ob pregledu seznama postane hitro jasno, da se prostori največjih dolžnikov nahajajo na območju plačila pristojbin, medtem ko se ambasade z repa seznama pretežno nahajajo izven strogega centra. Znotraj plačljive cone se nahaja tudi slovensko veleposlaništvo.

Zakaj ambasade pristojbin ne plačujejo? Gre za različno razumevanje Dunajske konvencije o diplomatskih odnosih, ki veleposlanike in diplomate z nekaterimi izjemami oprošča plačila davkov.

“Transport for London in vlada Združenega kraljestva poudarjamo, da congestion charge ni davek ampak pristojbina za storitev. Diplomati tako niso izjema pri njegovem izplačevanju,” pa so navedli v londonskem javnem podjetju. Kot so še poudarili, ureditev večina veleposlaništev v britanski prestolnici spoštuje, ostaja pa “trmasta manjšina”, ki to navkljub opozorilom zavrača. Transport for London še napoveduje, da bodo skušali neplačane obveznosti in pripadajočo denarno kazen izterjati tudi prek Meddržavnega sodišča v Haagu.

20 letni spor

Na slovenskem zunanjem ministrstvu medtem pojasnjujejo, da je vprašanje plačevanja dajatve že več kot 20 let trajajoč spor med mestom in diplomatskimi predstavništvi. Kot navajajo, je stališče Slovenije in drugih držav, da so njihova predstavništva v skladu z Dunajsko konvencijo oproščena plačila tovrstne dajatve.

“Podobno stališče bi ministrstvo v Sloveniji zavzelo v primeru tujih diplomatsko-konzularnih predstavništev v Ljubljani. Država sprejemnica mora namreč zagotoviti diplomatskim in konzularnim predstavništvom nujne pogoje za nemoteno opravljanje diplomatskega in konzularnega dela,” so odgovorili na naša vprašanja

Mestne oblasti so plačevanje za vstop v center Londona uvedle leta 2003. Za vožnjo v središču mesta med 7. in 18. uro ob delavnikih ter med 12. in 18. uro ob koncih tedna in praznikih je treba plačati dobrih 17 evrov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!