Slovenca izbrana za talenta mednarodnega filmskega festivala v Berlinu

Kultura 11. Jan 202316:11 0 komentarjev
berlinale
Zlati medved (Foto: REUTERS)

Slovenskega filmarja Petra Cerovška in montažerja Lukasa Miheljaka je žirija izbrala za talenta mednarodnega filmskega festivala v Berlinu. Februarja se bosta kot zmagovalca udeležila posebnega programa, ki bo letos posvečen humorju v resnih časih.

Kot danes poroča časnik Delo, oba upata, da bosta med drugimi izbranimi talenti spoznala veliko zanimivih ustvarjalcev in morebitne bodoče sodelavce.

Posebni gost programa Berlinale Talents bo švedski režiser Ruben Östlund. Njegova družbena satira Trikotnik žalosti je lani v Cannesu prejela zlato palmo. V izobraževalnem programu bo med drugim sodelovala tudi avstralska igralka Cate Blanchett, ki bo z drugimi ustvarjalci predstavila glasbeno dramo Tar.

Peter Cerovšek in Lukas Miheljak večji pomen kot izobraževalnemu programu, ki ga bodo predvidoma vodila zveneča imena, pripisujeta možnosti spoznavanja drugih izbranih filmskih talentov. Mladi montažer Miheljak se je na Berlinale Talents prijavil že lani in bil izbran, vendar je bil zaradi pandemije covida-19 program prestavljen na splet. Ker je to otežilo medsebojno spoznavanje, so sodelujoči dobili na izbiro, da lahko odstopijo od sodelovanja in ponovno poskusijo srečo leto kasneje, ko bo program potekal v živo.

“Zaradi pomena navezovanja stikov sem se odločil, da bom tvegal in ponovno kandidiral prihodnje leto,” je pojasnil Miheljak, ki je tudi letos prepričal žirijo, še poroča Delo.

Žirija v Berlinu pri montažerjih presoja talente po montaži izbrane nekajminutne scene in po dosedanjih dosežkih ter odgovorih v intervjuju. Cerovšek, ki se s filmom ukvarja kot kurator, scenarist, režiser in kritik, je kandidiral med talente kot režiser in bil izbran zaradi kreativnega dokumentarnega filma, ki je trenutno še v fazi razvoja in za katerega še vedno skuša pridobiti zadostno financiranje.

Cerovšek je poudaril, da so sodelujoči v programu “večinoma v svojem okolju že uveljavljeni filmski ustvarjalci z bogatim opusom”. Seveda izbor med talente berlinskega festivala sam po sebi “pomeni predvsem potrditev, da je to, kar delam, dobro, kar mi daje nov zagon”, je dejal Cerovšek.

Peter Cerovšek je vsestranski filmski ustvarjalec, kurator, scenarist, režiser, kritik in publicist. Je direktor Festivala kratkega filma (FeKK) v Ljubljani in centra za sodobno umetnost SCCA-Ljubljana, kjer vodi tudi arhiv za umetniški video, film in nove medije. V koprodukciji s Slovensko kinoteko je ustanovil festival eksperimentalnih avdiovizualnih praks V-F-X Ljubljana. Je tudi kurator programa kratkega filma na ljubljanskem filmskem festivalu (Liffe), ustanovitelj, producent in eden od mentorjev scenaristične delavnice Kratka scena. Režiral je več kratkih filmov.

Diplomirani montažer Lukas Miheljak ima dolg seznam uspešnih projektov in je bil leta 2019 izbran med talente filmskega festivala v Sarajevu. Montiral je tudi uspešen kratki film Sestre ustvarjalke Kukle, ki je na festivalih po svetu pobral številne nagrade, tudi za montažo. Med drugim je sodeloval pri izdelavi videospotov za glasbenike od Laibacha do Dina Merlina in mnogih drugih. Spoti, ki jih je montiral, imajo na YouTubu več kot 150 milijonov ogledov. Pravkar je končal montažo za dokumentarni film National Geographic Society, ki je bil posnet v Peruju.

Na Berlinale Talents se je, kot je objavljeno na spletni strani, letos prijavilo 3.295 režiserjev, igralcev, kritikov, montažerjev, scenaristov, producentov in drugih filmskim delavcev iz 125 držav. Izbral so jih 204. Izbor nadarjenih ustvarjalcev z vsega sveta v okviru programa Berlinale Talents sicer poteka že 21 let.

Kot je še objavljeno na spletni strani, so letos izbrani filmski ustvarjalci tudi iz tistih držav, ki so bile doslej redko zastopane na Berlinale Talents, kot so Mjanmar, Nepal, Mongolija, Lesoto, Bangladeš, Kostarika in Sveta Lucija.

Na Berlinalu se od leta 1998 med drugim predstavijo tudi izjemni evropski mladi igralcu v okviru projekta Evropske vzhajajoče zvezde (European Shooting Stars), ki jih izbere European Film Promotion (EFP). Lani je bil med njimi slovenski igralec Timon Šturbej.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!