Slovenca v hrvaškem morju napadla barakuda

Slovenija 26. Sep 202411:52 1 komentar
sredozemska barakuda, riba, morje
Foto: PROFIMEDIA

Pri otoku Žirje je barakuda napadla slovenskega podvodnega ribiča. Ribiča so zaradi poškodb glave hospitalizirali, a ni v smrtni nevarnosti.

Hrvaški Jutarnji list poroča, da je v torek pri otoku Blitvenice, v bližini otoka Žirje v šibeniškem arhipelagu, barakuda napadla podvodnega ribiča iz Slovenije.

Riba ga je napadla, potem ko jo je ribič že ustrelil s podvodno puško. Slovenca so nemudoma odpeljali v šibeniško bolnišnico in ni v smrtni nevarnosti, piše hrvaški časnik. Zaradi poškodb glave pa so ga kasneje premestili v eno od splitskih bolnišnic.

Napad ribe je potrdila tudi Policijska uprava Šibeniško-kninske županije. Prva se je sicer odzvala pomorska policija, ki je organizirala tudi prevoz ribiča v bolnišnico. “Po informacijah, ki jih imamo, ribič ni življenjsko ogrožen. Potem ko je ribo ustrelil, ga je napadla in nekajkrat udarila v masko. Maska se je pri tem zlomila, zlomljeni deli pa so ribiča poškodovali, zato je bil hospitaliziran,” so sporočili iz policijske uprave.

Morski biolog: “Napad ni nič nenavadnega. Riba se je branila”

“To je zelo bizarno,” je za časnik dogodek komentiral neki drugi neimenovani podvodni ribič.

“Prvič slišimo, da bi škaram (kot tudi pravijo barakudi; op. p.) napadel podvodnega ribiča. Redno lovim ribe pod vodo in česa takega še nisem doživel, pa tudi ne slišal, da bi riba koga napadla,” je dejal.

Morski biolog Petar Kružić pa je povedal, da napad barakude na lovca, ki jo je ustrelil, ni nič nenavadnega. “Katerakoli riba bi se branila in popolnoma normalno je, da je barakuda to naredila,” je povedal za hrvaški časnik. Dodal je, da je barakuda plenilec, ki ima ostre zobe, s katerimi lahko človeka poškoduje. “Kar zagotovo vemo, je, da vas ne bo napadla iz ljubega miru,” je poudaril Kružić. Dodal pa je, da se je že zgodilo, da je barakuda ugriznila ribiča, ki jo je želel sneti s trnka.

Barakude živijo v toplih morjih. V tropskih lahko doseže tudi več kot dva metra dolžine, v Jadranskem morju do meter in pol. Težka je lahko nekaj kilogramov in ima močne mišice. Njeno meso velja za delikateso, v Sredozemlju pa je redka, piše hrvaški časnik.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje