Slovenci in Hrvati v Bruslju skupaj zaščitili istrski med

Slovenija 05. Jul 202416:51 1 komentar
med
Fotografija je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Evropska komisija je odobrila vpis istrskega medu v register zaščitenih označb porekla. Med je proizveden na Hrvaškem in v Sloveniji, postopek za zaščito imena pa sta skupaj začela hrvaško in slovensko čebelarsko društvo.

Evropska komisija je odobrila, da se v register zaščitenih označb porekla vključi med pod imenom Istarski med/Istrski med, ki je proizveden na Hrvaškem in v Sloveniji, so danes objavili v Bruslju. Istrski med se bo tako pridružil registriranim 3.606 kmetijskim proizvodom, ki že imajo zaščiteno označbo porekla.

“Sorta in bogastvo regije ter kombinacija cvetnega prahu dajeta medu posebne organoleptične lastnosti, ki se odražajo v njegovih posebnih okusih in vonjih,” so svojo odločitev pojasnili na komisiji.

Istrski med vključuje več vrst medu, akacijevega, žajbljevega, kostanjevega, cvetličnega, gozdnega, šetrajevega in lipovega. Vse faze proizvodnje, pašo, točenje in pakiranje medu, pa je treba izvesti na določenem zemljepisnem območju v Istri.

Kot na spletnem portalu Naša super hrana piše ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, se lahko istrski med prideluje samo na območju slovenske in hrvaške Istre, ki v Sloveniji zajema območje primorskih občin Koper, Izola, Piran in Ankaran, območje proizvodnje na Hrvaškem pa Istrski polotok s pripadajočimi otoki v Istrski županiji, območje občin Opatija, Lovran, Mošćenička Draga in Matulji, otoka Cres in Lošinj s pripadajočimi manjšimi otoki Unije, Ilovik, Susak, Vele Srakane ter nizom manjših nenaseljenih otokov.

Postopek za zaščito imena se je začel avgusta 2017 na skupno pobudo hrvaškega Čebelarskega društva Lipa in slovenskega Obalnega čebelarskega društva Koper, je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina.

Pred tem je Slovenija skupaj s Hrvaško zaščitila že istrski pršut, oljčno olje Istra in meso istrskega goveda – boškarina.

Seznam vseh registriranih kmetijskih proizvodov je dostopen v registru eAmbrosia.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje