Slovenci mnenja, da mediji ne morejo kritizirati oblasti brez tveganja pritiskov

Slovenija 24. Jul 202418:10 1 komentar
izložba
Foto: Borut Živulović/Bobo

Več kot 70 odstotkov Evropejcev meni, da ima EU pomembno vlogo pri ohranjanju vladavine prava v njihovi državi, kaže danes objavljena raziskava Eurobarometer. Vprašani v Sloveniji med drugim izstopajo po stališču, da novinarji ne morejo kritizirati oblasti, ne da bi tvegali pritiske. Prav tako je pri nas med nižjimi delež tistih, ki menijo, da so mediji raznoliki. Nižji je le še v Bolgariji in Grčiji.

Evropska komisija je ob današnji objavi petega letnega poročila o vladavini prava, ki preučuje stanje na področju pravosodja, medijev in boja proti korupciji v EU in njenih članicah, objavila tudi posebno javnomnenjsko raziskavo Eurobarometer na to temo. Izvedli so jo med 25. aprilom in 22. majem letos, v njej pa je sodelovalo 26.415 ljudi, od tega 1.003 v Sloveniji.

Med vsemi vprašanimi v 27 članicah EU jih 72 odstotkov meni, da Unija igra pomembno vlogo pri ohranjanju vladavine prava v njihovi državi. 74 odstotkov jih je medtem mnenja, da ima EU pomembno vlogo pri ohranjanju vladavine prava v vseh državah članicah. Med vprašanimi v Sloveniji delež pri obeh stališčih znaša 79 odstotkov.

Da morajo vse članice spoštovati temeljne vrednote EU, vključno s temeljnimi pravicami, vladavino prava in demokracijo, meni 89 odstotkov vprašanih v EU, v Sloveniji pa jih je takšnega mnenja 92 odstotkov.

Večina vprašanih Evropejcev meni, da so mediji v njihovi državi svobodni, neodvisni in pluralistični. 69 odstotkov jih je mnenja, da so mediji v njihovi državi dovolj raznoliki, kar omogoča zadostno količino informacij ter izražanje različnih stališč. V Sloveniji ta delež znaša 58 odstotkov, nižji je le v Bolgariji in Grčiji.

Tretji najnižji je v Sloveniji tudi delež tistih, ki menijo, da javna radiotelevizija ohranja visoko raven neodvisnosti od oblasti. Za Slovenijo, kjer jih je takšnega mnenja 34 odstotkov, sta le Malta in Grčija, pri čemer pa delež na ravni EU znaša 51 odstotkov.

Ustavni sodniki umaknili zadržanje novele zakona o RTVS
Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO

Javni uslužbenci pogosto niso dovolj transparentni

Več kot polovica oziroma 53 odstotkov Evropejcev obenem meni, da novinarji ne morejo biti kritični do oblasti, ne da bi pri tem tvegali različne vrste pritiska, vključno z ustrahovanjem in grožnjami. V Sloveniji je delež vprašanih, ki so takšnega mnenja, najvišji v vsej EU – znaša 71 odstotkov.

Na področju boja proti korupciji v rezultatih Eurobarometra prevladujejo negativna stališča. 76 odstotkov vprašanih v EU meni, da politiki in drugi javni uslužbenci pogosto niso dovolj transparentni glede svojega delovanja. Med vprašanimi v Sloveniji ta delež znaša 89 odstotkov in je najvišji v vsej EU.

Delež vprašanih v Sloveniji, ki menijo, da je korupcija med politiki in javnimi uslužbenci ustrezno preiskovana in kaznovana, pa je medtem s 24 odstotki najnižji med vsemi članicami. Na ravni EU znaša 43 odstotkov.

Glede neodvisnosti pravosodja medtem tri četrtine vprašanih državljanov EU meni, da lahko posamezniki svoje pravice v primeru nespoštovanja uveljavijo pred neodvisnim sodiščem. Med vprašanimi v Sloveniji jih tako meni 74 odstotkov.

Imajo pa nekoliko slabše mnenje o neodvisnosti samih sodnikov. Da so neodvisni in da nanje ne vplivajo politični ali gospodarski interesi, pravi 53 odstotkov sodelujočih Evropejcev. Med sodelujočimi v Sloveniji ta delež znaša 37 odstotkov, nižji je v petih drugih članicah.

Je pa s 94 odstotki vprašanih drugi najvišji delež tistih, ki menijo, da so sodni postopki v Sloveniji predolgi. Da so sodni postopki v njihovi državi predlogi, več ljudi meni zgolj na Malti, in sicer 97 odstotkov. V EU delež znaša 84 odstotkov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje