Slovenija bo predstavila program predsedovanja Varnostnemu svetu ZN

Slovenija 03. Sep 202406:41 0 komentarjev
Varnostni svet ZN
Foto: PROFIMEDIA

Slovenija bo danes tudi dejansko prevzela enomesečno predsedovanje Varnostnemu svetu Združenih narodov. Ob tem bo predstavila program dela ostalim 14 članicam tega najpomembnejšega organa ZN.

Slovenija Varnostnemu svetu ZN predseduje v najbolj živahnem mesecu, saj se bo v New Yorku na splošni razpravi Generalne skupščine zbrala večina svetovnih voditeljev.

Prvo predsedovanje v tem mandatu je sicer Slovenija uradno prevzela že v nedeljo, dejansko pa ga zaradi nedelje in ponedeljkovega praznika v ZDA prevzema danes. Posebni predstavnik Slovenije v Varnostnem svetu Samuel Žbogar, ki se je za en mesec že preselil v posebno pisarno predsedujočega blizu dvorane VS, pa bo imel na sedežu ZN danes tudi novinarsko konferenco.

Osrednji dogodek predsedovanja bo odprta razprava na visoki ravni z naslovom Voditeljstvo za mir, ki jo bo 25. septembra – v času splošne razprave ob začetku zasedanja Generalne skupščine ZN – vodil premier Robert Golob. Na njej naj bi govorili o relevantnosti VS ZN v vse bolj razdeljenem svetu.

VS ZN naj bi ta mesec predvidoma potrdil resolucijo o podaljšanju mandata posebni koordinatorki ZN za humanitarno pomoč Gazi Sigrid Kaag oz. njenemu nasledniku. Zunanja ministrica Tanja Fajon pa bo najprej vodila razpravo o Afganistanu, na kateri bo poudarek na pravicah žensk, konec meseca pa zaprto zasedanje z voditelji Arabske lige.

Na programu je še redno zasedanje o izraelskih naselbinah na Zahodnem bregu, najverjetneje pa se obeta tudi kakšno izredno zasedanje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!